Proteine din sangele aligatorilor folosite ca antibiotice

Publicat: 10 Aprilie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Proteine din sangele aligatorilor actioneaza ca antibiotice, chiar si impotriva bacteriilor rezistente la antibioticele obisnuite. Aceasta descoperirea, a fost prezentata la congresul Societatii Americane de Chimie, desfasurat intre 6 si 10 Aprilie anul acesta.
Din studii precedente, ale aceleiasi echipe de cercetatori, reiese ca sistemul imunitar al aligatorilor este mult diferit de cel uman. Este foarte puternic si in comparatie cu alte specii, ajuta la o vindecare mai rapida a ranilor.
Datorita unui sistem imun atat de performant, aligatorii pot combate fungi, bacterii si virusuri, chiar daca nu au avut niciodata contact cu ele.
Proteinele in cauza, au fost izolate din leucocite (celule albe, prezente in sange) de aligator american.
Proprietatile antibacteriene si antifungice ale lor, le recomanda pentru tratarea infectiilor severe (rezistente la antibioterapie obisnuita), arsurilor si a infectiilor cu Candida Albicans (care apar la persoane cu un sistem imunitar deprimat). Teste de laborator au aratat ca aceste proteine, distrug chiar si bacterii foarte rezistente, cum ar fi Stafilococul Auriu rezistent la meticilina (MRSA).
Se vehiculeaza ideea, ca aceste proteine ar actiona chiar si impotriva HIV.
Pentru viitor se incearca descifrarea structurii chimice a proteinelor si apoi, pe baza ei fabricarea unor substante cu proprietati antibiotice si antifungice. Un astfel de produs ar putea sa apara pe piata peste 10 ani, un posibil nume ar fi cel de Alligacin.
Echipa care a realizat studiul, atrage atentia ca sangele de aligator nu trebuie folosit de populatie ca antibiotic. In lipsa unei pregatiri speciale, sangele de aligator este toxic si poate duce la deces, daca este injectat.


Citeste si despre:

Alergia la proteinele din ou Transplantul de celule stem din sangele periferic Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Concentratia de alcool din sange: mit si adevar Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Alternative sanatoase la proteinele din carne Spasmofilia manifesta - scaderea nivelului de calciu din sange Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor Anemia fetala