Pneumococul: principala cauza a mortalitatii infantile in Romania

Actualizat: 14 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pneumococul este cauza principala a mortalitatii infantile in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, urmata, intr-un procent de 21% de Rujeola. Romania are cel mai mare procent al mortalitatii infantile de pe continent, de 13,9%, dupa Moldova si Ucraina. In Romania, 2.250 de copii cu varsta mai mica de 1 an au murit anul trecut. Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie.

Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om. Pericolul este cu atat mai grav cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.

"Boala Pneumococica este o infectie datorata unei bacterii numita Streptococcus pneumoniae, cunoscut sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronsita. Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (> 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli. Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala.", a declarat Dr. Daniela Stefanescu membru al Senatului Societatii Nationale de Medicina de Familie.

"Preventia fiind extrem de importanta in actul medical, introducerea vaccinarii cu noul vaccin in tara noastra, ar putea avea un puternic impact asupra morbiditatii si a costurilor sale ridicate cat si asupra mortalitatii infantile din ce in ce mai ingrijoratoare", a adaugat Dr. Daniela Stefanescu.

La copii cu varsta sub 5 ani, Boala Pneumococica provoaca moartea acestora mai frecvent decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola impreuna". Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice.

Infectiile cu pneumococ
Pneumococul (Streptococcus pneumoniae) este o bacterie din genul streptococilor, care a fost izolat pentru prima data in anul 1881, din sputa, de catre Louis Pasteur, in Franta. Se gaseste in flora orofaringiana normala la majoritatea populatiei dar poate fi si un important agent patogen uman, fiind principalul agent patogen al infectiilor pneumococice invazive si non-invazive la copii. Infectiile pneumococice invazive includ pneumonia, meningita si bacteriemia (septicemia); manifestarile non-invazive includ otita medie, sinuzita si bronsita. Aproximativ 80% dintre pneumoniile bacteriene sunt determinate de pneumococ.


Citeste si despre:

Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului Principalele cauze ale urinarilor frecvente De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Metode simple de a preveni un infarct Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Patologie traumatica - plagi si contuzii Cancerul pulmonar Cum pot barbatii sa evite un atac de cord Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam Ce putem schimba pentru a tine bolile cardiovasculare la distanta? Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae)