''Pacientul zero'' in epidemia de Ebola: un baietel care a decedat la finele lui 2013

Actualizat: 14 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Specialistii au identificat "pacientul zero", de la care ar fi izbucnit actuala epidemie de Ebola. Este vorba despre un baietel de doi ani, din satul Meliandou, statul african Guineea, care a murit la data de 6 decembrie dupa ce a prezentat simptomele specifice maladiei.

Timp de patru zile, baietelul a avut scaune negre, febra si a vomitat. Decesului sau i-au urmat cele ale mamei si surorii in varsta de 3 ani. In conditiile in care provincia Gueckedou, in care se afla satul Meliandou,este situata la granita cu statele Liberia si Sierra Leone, iar sistemul medical este precar, virusul Ebola s-a raspandit cu repeziciune in cele trei tari.

Epidemia actuala a fost favorizata si de identificarea tarzie a maladiei mortale ca fiind Ebola, primul diagnostic corect fiind pus abia in luna martie a acestui an.

Pana in prezent, la noua luni distanta de la primul caz de Ebola, epidemia, cea mai severa din istorie, a facut aproximativ 1.000 de victime, cele mai afectate state fiind Liberia, Sierra Leone si Guineea.

Recent, s-a speculat ca primul pacient cu Ebola ar fi ajuns si in Romania. Ulterior, analizele au demonstrat ca romanul internat la spitalul Matei Bals din Capitala sufera, de fapt, de malarie.


Citeste si despre:

Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care si-a pierdut copilaria va cere ajutorul ! Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii? Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Tipuri de candidoze Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Hemoroizii – o problema tot mai des intalnita, interviu cu dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ebola: cauze, simptome si tratament Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Ingrijirea pacientilor muribunzi Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Craniotomia cu pacientul treaz