Hemoroizii – o problema tot mai des intalnita, interviu cu dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti

Actualizat: 08 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Stefan Jianu
Consultant medical:

Dr. Stefan Jianu
Medic Asociatia Medicilor Independenti

Asociatia Medicilor Independenti

Care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la medic?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti

Durerea in zona anala, cu caracter de jena doar si apasare sau ca o arsura sau chiar foarte intensa (in tromboza hemoroidala) ar trebui sa fie primul simptom care sa duca pacientul la medic. Poate aparea si prurit anal care e deranjant iar crampele sau tenesmele nu sunt foarte rare. Dintre semne cel mai frecvent apare sangerarea anala, care nu e insotita mereu de durere, care apare la sfarsitul scaunului si e cu sange rosu care coafeaza scaunul. Deseori pacientul simte umflaturi in zona anala, uneori dureroase si chiar scurgeri fetide in cazul ulcerarii si suprainfectiei.

Cum si de ce apar hemoroizii?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Cel mai frecvent, adica in hemoroizii primari, este vorba de o slabiciune a tesutului conjunctiv mostenita genetic care duce la scaderea rezistentei peretului venos si dilatarea venelor din zona hemoroidala, cu contributia unor factori favorizanti. Persoanele cu hemoroizi au deseori si varice, hernii sau picior plat . Factorii care favorizeaza aparitia hemoroizilor sunt constipatia, sedentarismul,obezitatea, consumul de alimente condimentate si alcool, chiar si sarcina. Exista si hemoroizi secundari unor afectiuni ca tumori rectale sau colice, tumori pelvice sau ciroza hepatica.

Diferenta dintre hemoroizii interni si cei externi?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Hemoroizii interni se dezvolta initial in canalul anal, deasupra liniei anocutanate- stadiul 1, apoi in timp se maresc si incep sa iasa din canalul anal si sa revina spontan- stadiul 2, apoi se maresc, ies si nu mai intra decat introdusi manual- stadiul 3 si apoi raman afara din canalul anal permanent si nu mai pot fi redusi- stadiul 4. Hemoroizii externi apar de la inceput in afara canalului anal, in zona cutaneomucoasa si pot fi vazuti si palpati de la inceput. Cand se combina cele doua tipuri ajungem la hemoroizii micsti.

Sangele in scaun reprezinta neaparat un indiciu catre hemoroizi?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Sange in scaun nu inseamna neaparat hemoroizi, mai ales daca sangele apare inainte de scaun e sau impreuna cu scaunul, daca e digerat (negru) sau insotit de alte secretii, cand poate fi un semn de tumora de rect sau colon, de boala inflamatorie colonica, de alte afectiuni alte tractului gastrointestinal, de boli hematologice sau alte afectiuni grave. Sangele de la hemoroizi este rosu, apare la sfarsitul scaunului de regula si coafeaza scaunul. Oricum si sangele in scaun si hemoroizii atentioneaza asupra posibilitatii existentei unei alte afectiuni si de aceea este necesara intotdeauna si efectuarea unei colonoscopii diagnostice pentru precizarea de diagnostic.

Complicatii ce pot aparea

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Sangerarea din hemoroizi poate duce la anemie chiar severa iar formarea unui cheag in interiorul hemoroizilor- tromboza hemoroidala este foarte dureroasa si insotita frecvent de inflamatie si edem foarte suparatoare. Hemoroizii in stadii avansate, cu prolaps, se pot ulcera, suprainfecta si abceda. Hemoroizii insotesc frecvent fisura anala si favorizeaza aparitia de abcese si fistule perianale.

Cum poti preveni riscul de aparitie a hemoroizilor?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Intrucat nu ne putem alege mostenirea genetica, putem incerca sa reducem factorii favorizanti- sa evitam constipatia, prin regim cu fibre, fructe, legume, lichide multe etc, fara exces de condimente si alcool, sa evitam sa devenim sedentari- facand miscare mai multa zilnic, sa evitam statul continuu pe scaun sau in masina si sa luptam cu obezitatea, acest flagel al mileniului trei.

Ce tratament putem aplica pentru ameliorarea simptomelor?

Dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti
Pentru ameliorarea simptomelor exista tratamente cu tonice venoase si venoprotectoare, bai de sezut cu ceaiuri cu efect linistitor, aplicatii locale de creme, geluri si supozitoare anestezice si antiinflamatorii, chiar si aplicarea de comprese reci. Tratamentul acesta conservator nu reuseste mereu sa amelioreze si cu atat mai putin sa rezolve problema hemoroidala, de aceea se apeleaza la tratamente miniinvazive proctologice, precum ligaturi elastice hemoroidale, coagularea cu laser sau infrarosu, ligatura arterelor hemoroidale sau tratamente chirurgicale precum procedeele Ferguson, Milligan Morgan, rezectia cu pensa bipolara sau stappler circular.


Citeste si despre:

Afectiuni rectale Sarcina - Luna a IV-a Cum sa scapati de pungile de sub ochi Sarcina multipla: gemeni, tripleti Sarcina - Luna a V-a Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sindromul Couvade Constipatia Sangerarea rectala Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizii - remedii naturiste