Tipuri de candidoze

Publicat: 23 Octombrie 2012 | Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Marea provocare a medicilor nu este neaparat aceea de a afla tipul de infectie candidozica de care sufera un pacient, ci aceea de a stabili motivul pentru care un pacient a dezvoltat candidoza.

Simptomele candidozei sunt asemanatoare cu cele ale multor conditii medicale, astfel incat, deseori, aceasta poate fi extrem de dificil de diagnosticat. Tipul de candida se stabileste in functie de zona de pe corp in care se manifesta. In continuare sunt prezentate principalele tipuri de infectii cu candida.

Principalele tipuri de infectii cu candida

Candidoza orala - este o infectie provocata de fungii de candida. Candidoza orala este numele comun pentru infectiile bucale cauzate de Candida albicans. Este o infectie superficiala, uneori recurenta, care afecteaza suprafetele umede din jurul buzelor, obrajilor, limba si cerul gurii. Candidoza orala nu este, in general, contagioasa.

Candidoza esofagiana (esofagita) - candidoza orala se poate raspandi si in esofag - portiunea strabatuta de alimente, localizata intre gura si stomac. Acest tip de candidoza se manifesta in mod special la persoanele care sufera de infectie cu virusul HIV, cancere sau urmeaza tratament cu imunosupresoare sau citostatice. Pot fi prezente disconfortul sau dificultatea la inghitit, durerea epigastrica, restrosternala, varsaturile sau greata.

Candidoza cutanata - se dezvolta indeosebi in pliurile pielii (exemplu: intertrigo, balanita, eruptiile cutanate de scutec). Balanita este o infectie mai putin comuna care afecteaza glandul penisului si zona de sub preput.

Acest tip de candida poate provoca infectii ale pielii in zonele umede si mai putin ventilate. Zonele obisnuite includ zona scutecului la nou-nascuti (eritem fesier sau dermatita candidozica), zona dintre degetele de la maini si picioare, zona inghinala si a cutelor de pe fese, zona de sub sani sau paturile unghiale. Cele mai frecvent intalnite manifestari sunt roseata locala, iritatia, dar si depunerile albicioase.

Infectia vaginala cu candida - infectiile vaginale fungice sunt des intalnite. Daca infectia este prezenta si la nivelul vulvei, conditia este cunoscuta sub numele de candidoza vulvo-vaginala. Infectiile apar de obicei in urma contaminarii cu organisme fungice din pasajul rectal.

Transmiterea sexuala a infectiei este posibila, dar rar intalnita. Candidozele nu se transmit de obicei, pe cale sexuala. Ele sunt adesea incluse in lista bolilor cu transmitere sexuala, deoarece acestea pot sa apara impreuna cu alte tipuri de infectii ale sistemului de reproducere.

Candidoza sistemica - este cel mai periculos si rar tip de candida. In cadrul candidozei sistemice, fungii contamineaza sangele si se raspandesc astfel in tot organismul, cauzand infectii severe. Aceasta afecteaza unele dintre cele mai importante organe, inclusiv creierul, ochii, ficatul si inima.

Situatia este intalnita numai la persoanele cu un sistem imunitar precar din cauza HIV sau a cancerului, la persoanele care au utilizat medicamente imunosupresive si la persoanele care au suferit un transplant de organe. Fungii de candida contamineaza fluxul sanguin si se raspandesc in tot corpul, provocand infectii grave la nivelul creierului, ochilor, ficatului si a inimii.

Candidoza hematogena - este o infectie candidozica a sangelui care se poate raspandi la retina, plamani, valve cardiace, creier, oase sau articulatii. Acest tip de candidoza este asociata cu un grad ridicat de mortalitate si morbiditate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament

Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata?

Candidoza orala si aftele

10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Candidoza orala sau stomatita candidozica

Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome

Candidoza cutanata

Diferentele dintre candidoza vaginala si cea bucala - cauze, simptome si tratament

Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare?