Numarul infectatilor cu HIV ar putea scadea cu 95%, printr-un program de testare universala

Publicat: 02 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Testarea anuala de HIV/SIDA a tuturor persoanelor de peste 15 ani, urmata de tratament imediat pentru cei diagnosticati, ar putea reduce numarul persoanelor seropozitive cu 95%, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prezentat de BBC.

Astfel, testarea universala pentru depistarea HIV ar putea deveni un control medical de rutina, precum masurarea colesterolului. Diagnosticarea intr-un stadiu incipient al bolii si tratamentul imediat cu medicamente antiretrovirale va duce, potrivit cercetatorilor, la scaderea ratei de incidenta HIV/SIDA de la 20 la mie, la doar unul la mie, in doar zece ani.

In acest moment, testarea si tratamentul pentru HIV sunt considerate ca fiind neregulate. Trei milioane de bolnavi primesc tratament, in timp ce numarul tuturor celor ar avea nevoie de ingrijire este estimat la 6,7 milioane.

La nivel mondial exista 33,2 milioane de persoane care traiesc cu HIV/SIDA, din care peste 420 000 de copii au fost infectati doar in cursul anului 2007. in Romania, sunt inregistrate peste 11.000 de cazuri, din care peste 8.000 sunt tineri, potrivit Compartimentului pentru Monitorizare si Evaluare a infectiei HIV/SIDA in Romania din Institutul “Matei Bals”.

Marti, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta anti SIDA, in Piata Universitatii din Capitala, va fi montat un panou urias, pe care va fi scris, cu sute de prezervative, cuvantul SIDA. Fiecare persoana care va trece pe langa panou va fi invitata de voluntarii Crucii Rosii sa dezlipeasca un prezervativ. Actiunea face parte din campania „Adevarul despre SIDA. Transmite-l mai departe!”, o campanie mondiala impotriva discriminarii si stigmatizarii persoanelor afectate de HIV/SIDA, initiata de Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.


Citeste si despre:

Simptomele infectiei cu HIV la femei Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Simptomele de HIV si SIDA la femei Candidoza esofagiana Circumcis sau necircumcis? Care sunt diferentele? Durerea abdominala acuta Reguli pentru mese sanatoase Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sindromul Sjogren, inamicul tacut Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Acupunctura - o optiune terapeutica Transfuzia sangvina Corpul tau: tot ce nu stii despre el!