Numarul copiilor cu mame infectate cu HIV/SIDA este in crestere, in Romania

Publicat: 26 Iunie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Numarul copiilor nascuti de mame infectate cu virusul HIV/SIDA este tot mai mare in Romania si va continua sa creasca pana in anul 2010, potrivit medicului Mariana Mardarescu, de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals".

"Persoanele bolnave de SIDA au aceleasi drepturi sociale si familiale ca toti cetatenii, iar decizia de a face un copil le apartine in totalitate. Prin campaniile pe care le promovam si prin centrele de consiliere pe care le deschidem, intentionam sa educam si sa informam populatia cu privire la riscurile la care sunt supusi copii nascuti din parinti cu HIV. Procesul acesta de informare isi va vedea insa primele efecte de-abia dupa anul 2010", a declarat dr. Mariana Mardarescu, cu ocazia deschiderii noului centru de informare si consiliere HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Boli Tropicale "Dr. Victor Babes".

La noul centru pot primi consiliere atat persoane bolnave de SIDA, cat si cele sanatoase. Acestea pot afla care sunt drepturile pacientilor diagnosticati cu HIV/SIDA si pot solicita tratament gratuit, in cadrul programului national adresat persoanelor cu HIV, initiat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP).

In Romania, aproximativ 8.000 de persoane sunt diagnosticate cu HIV/SIDA si urmeaza un tratament. Rata de supravietuire a bolnavilor este de aproximativ 77 de luni din momentul diagnosticarii. Numarul cazurilor noi de imbolnaviri, pe an, a scazut de la 750, in 1997, la 59, in 2007.


Citeste si despre:

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive HIV Infectia cu citomegalovirus Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Subponderabilitatea Candidoza orala sau stomatita candidozica Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Meningita - cauze, simptome, tratament Simptomele insidioase ale cancerului de col uterin Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania