HIV si SIDA: care este legatura?

Actualizat: 26 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este HIV?


HIV este un virus care dauneaza sistemului imunitar. HIV netratat afecteaza si ucide celulele CD4, care sunt un tip de celula imunitara numita celula T. De-a lungul timpului, pe masura ce HIV ucide mai multe celule CD4, este mai probabil ca organismul sa sufere de diferite tipuri de afectiuni si cancer.

Cum se transmite

HIV se transmite prin fluide corporale care includ:
• sange
• sperma
• lichide vaginale si rectale
• lapte matern

Deoarece HIV se insereaza in ADN-ul celulelor, este o afectiune pe tot parcursul vietii si in prezent nu exista niciun medicament care sa elimine HIV din organism, desi multi oameni de stiinta lucreaza pentru a gasi unul.

Cu toate acestea, cu asistenta medicala, inclusiv tratament numit terapie antiretroviala, este posibil sa gestionati HIV si sa traiti cu virusul multi ani.
Fara tratament, o persoana cu HIV poate dezvolta o afectiune grava numita sindromul imunodeficientei dobandite, cunoscut sub numele de SIDA.

Simptome

Simptomele precoce ale HIV pot include:
• febra
• frisoane
noduli limfatici inflamati
• dureri generale
• eruptii cutanate
• durere de gat
• durere de cap
• greata
• stomac deranjat

Simptomele HIV pot varia de la o persoana la alta.

Simptome HIV la barbati

Simptomele HIV variaza de la o persoana la alta, dar sunt similare la barbati si femei. Aceste simptome pot veni si dispararea sau se pot agrava progresiv.

Daca o persoana a fost expusa la HIV, este posibil sa fi fost expusa si la alte infectii cu transmitere sexual (ITS). Acestea includ:
• gonoree
• chlamydia
• sifilis
• trichomonaza

In plus, femeile cu HIV prezinta un risc crescut pentru:
• infectii recurente vaginale
• alte infectii vaginale, inclusiv vaginoza bacteriana
• boala inflamatorie pelvina (BIP)
• modificari ale ciclului menstrual
Virusul papiloma uman (HPV), care poate provoca veruci genitale si poate duce la cancer de col uterin

Ce este SIDA?

SIDA este o boala care se poate dezvolta la persoanele cu HIV. Este cel mai avansat stadiu al HIV. Dar doar pentru ca o persoana are HIV nu inseamna ca SIDA se va dezvolta. HIV distruge celulele CD4. O persoana poate fi, de asemenea, diagnosticata cu SIDA daca are HIV si dezvolta o infectie oportunista sau cancer care este rar la persoanele care nu au HIV.

Daca SIDA se dezvolta, inseamna ca sistemul imunitar este grav compromis, adica slabit pana la punctul in care nu mai poate raspunde cu succes impotriva majoritatii bolilor si infectiilor.

Care sunt simptomele SIDA?

SIDA se refera la sindromul imunodeficientei dobandite. Cu aceasta afectiune, sistemul imunitar este slabit din cauza HIV, care de obicei nu este tratat timp de multi ani. Daca HIV este gasit si tratat devreme cu terapie antiretroviala, o persoana nu va dezvolta de obicei SIDA.

Simptomele SIDA pot include:
febra recurenta
• glandele limfatice inflamate cronic, in special ale axilelor, gatului si inghinal
• oboseala cronica
• transpiratii nocturne
• pete intunecate sub piele sau in interiorul gurii, nasului sau pleoapelor
• rani, pete sau leziuni ale gurii si limbii, organelor genitale sau anusului
• umflaturi, leziuni sau eruptii cutanate
• diaree recurenta sau cronica
• pierdere rapida in greutate
• probleme neurologice, cum ar fi probleme de concentrare, pierderi de memorie si confuzie
• anxietate si depresie

Cauzele HIV

HIV este o varianta a unui virus care poate fi transmis la cimpanzeii africani. Oamenii de stiinta banuiesc ca virusul imunodeficientei simiane (SIV) a sarit de la cimpanzei la oameni atunci cand oamenii au consumat carne de cimpanzeu care continea virusul. Odata ajuns in populatia umana, virusul a suferit mutatii in ceea ce cunoastem acum ca HIV. Acest lucru s-a intamplat probabil inca din anii 1920.

HIV s-a raspandit de la o persoana la alta in toata Africa de-a lungul mai multor decenii. In cele din urma, virusul a migrat in alte parti ale lumii. Oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data HIV intr-o proba de sange uman in 1959. Se crede ca HIV a existat in Statele Unite din anii 1970.

Optiuni de tratament pentru HIV

Tratamentul ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil dupa un diagnostic de HIV, indiferent de incarcatura virala.
Principalul tratament pentru HIV este terapia antiretrovirala, o combinatie de medicamente zilnice care impiedica reproducerea virusului. Acest lucru ajuta la protejarea celulelor CD4, mentinand sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lua masuri impotriva bolilor.

Terapia antiretroviala ajuta la prevenirea progresiei HIV la SIDA. De asemenea, ajuta la reducerea riscului de a transmite HIV altora.
Cand tratamentul este eficient, incarcatura virala va fi „nedetectabila”. Persoana are inca HIV, dar virusul nu este vizibil in rezultatele testelor.
Cu toate acestea, virusul este inca in organism. Si daca acea persoana inceteaza sa ia terapia antiretroviala, incarcatura virala va creste din nou si HIV poate incepe din nou sa atace celulele CD4.

Regimuri de tratament

Departamentul de Sanatate si Servicii Umane din SUA (HHS) recomanda in general un regim de pornire de trei medicamente pentru HIV din cel putin doua dintre aceste clase de medicamente.
Aceasta combinatie ajuta la prevenirea formarii rezistentei HIV la medicamente. (Rezistenta inseamna ca medicamentul nu mai functioneaza pentru a trata virusul.)
Multe dintre medicamentele antiretrovirale sunt combinate cu altele, astfel incat o persoana cu HIV ia de obicei doar una sau doua pastile pe zi.

HIV si SIDA: care este legatura?

Pentru a dezvolta SIDA, o persoana trebuie sa fi contractat HIV. Dar a avea HIV nu inseamna neaparat ca cineva va dezvolta SIDA.

Cazurile de HIV progreseaza in trei etape:
• stadiul 1: stadiul acut, primele cateva saptamani dupa transmitere
• stadiul 2: latenta clinica sau stadiul cronic
• etapa 3: SIDA

Pe masura ce HIV scade numarul de celule CD4, sistemul imunitar slabeste. Numarul de CD4 tipic al unui adult este de 500 pana la 1.500 pe milimetru cub. O persoana cu un numar mai mic de 200 este considerata a fi bolnava de SIDA. Cat de repede progreseaza un caz de HIV prin stadiul cronic variaza semnificativ de la persoana la persoana. Fara tratament, poate dura pana la un deceniu inainte de a trece la SIDA. Cu tratament, poate dura la infinit.

In prezent, nu exista un remediu pentru HIV, dar poate fi gestionat. Persoanele cu HIV au adesea o durata de viata aproape normala cu un tratament precoce cu terapie antiretroviala.

Cauzele SIDA

SIDA este cauzata de HIV. O persoana nu se poate imbolnavi de SIDA daca nu a contactat HIV. De asemenea, daca cineva cu HIV dezvolta o infectie oportunista asociata cu HIV, poate fi inca diagnosticat cu SIDA, chiar daca numarul CD4 este peste 200.

Sfaturi utile pentru a preveni HIV

Desi multi cercetatori lucreaza pentru a dezvolta unul, in prezent nu exista niciun vaccin disponibil pentru a preveni transmiterea HIV. Cu toate acestea, luarea anumitor masuri poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV.
• Sex mai sigur- Cea mai obisnuita modalitate prin care HIV poate fi transferat este prin sexul anal sau vaginal fara prezervativ sau alta metoda de bariera. Acest risc nu poate fi eliminat complet decat daca sexul este evitat in intregime, dar riscul poate fi redus considerabil prin luarea unor masuri de precautie.

O persoana preocupata de riscul pe care il are pentru HIV ar trebui:
1. Sa faca testul pentru HIV. Este important sa invete statutul lor si al partenerului lor.
2. Sa faca testarea pentru alte infectii cu transmitere sexuala (ITS). Daca testeaza pozitiv pentru una, ar trebui sa o trateze, deoarece a avea o ITS creste riscul de a contracta HIV.
3. Sa foloseasca prezervative. Ei ar trebui sa invete modul corect de a folosi prezervativele si sa le foloseasca de fiecare data cand fac sex, indiferent daca este prin actul sexual vaginal sau anal. Este important sa retineti ca fluidele pre-seminale (care ies inainte de ejacularea masculina) pot contine HIV.
4. Sa isi administreze medicamentele conform instructiunilor daca au HIV. Acest lucru scade riscul de a transmite virusul partenerului lor sexual.

Alte metode de prevenire

Alti pasi pentru a ajuta la prevenirea raspandirii HIV includ:
• Evitati sa impartiti acele sau alte accesorii. HIV se transmite prin sange si poate fi contractat prin utilizarea materialelor care au intrat in contact cu sangele cuiva care are HIV.
• Luati in considerare PEP. O persoana care a fost expusa la HIV ar trebui sa-si contacteze medicul pentru a obtine profilaxia post-expunere (PEP). PEP poate reduce riscul de a contracta HIV. Consta din trei medicamente antiretrovirale administrate timp de 28 de zile. PEP trebuie Inceputa cat mai curand posibil dupa expunere, dar inainte de a trece 36 pana la 72 de ore.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/hiv-aids#prevention


Citeste si despre:

Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi? Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui? Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi? Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita? Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate? Bufeuri, anxietate si menopauza: care este legatura? Traind si iubind cu HIV/SIDA Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin