Legatura dintre functia tiroidiana si caderea parului

Actualizat: 06 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este glanda tiroida


Caderea parului poate sa apara atunci cand glanda tiroida nu functioneaza corect. Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture ce se afla in partea antero-inferioara a gatului. Aceasta produce hormoni tiroidieni, compusi pe care organismul ii utilizeaza in mai multe scopuri, precum producerea de energie, mentinerea caldurii si functionarea optima a organelor si a muschilor.

Cele mai frecvente probleme legate de tiroida rezulta dintr-o productie anormala de hormoni tiroidieni. Scaderea activitatii glandei tiroide (hipotiroidismul) implica valori insuficiente de hormoni tiroidieni. In schimb, hipertiroidismul (hiperactivitatea glandei tiroide) survine atunci cand aceasta glanda produce cantitati prea mari de hormoni.

A avea o glanda tiroida cu o functie inhibata sau exagerata reprezinta un motiv ce ar putea cauza pierderea parului la unele persoane. De obicei, afectiunile autoimune sunt cele mai frecvente cauze ale nivelurilor anormale de hormoni tiroidieni. De exemplu, tiroidita Hashimoto cauzeaza adesea hipotiroidism, in timp ce boala Graves este in mod obisnuit responsabila pentru hipertiroidism.

Afla care este legatura dintre functia tiroidiana si caderea parului. De asemenea, sunt prezentate posibilele optiuni de tratament si remedii casnice care pot ajuta persoanele bolnave sa gestioneze mai usor caderea parului asociata cu tulburarile tiroidiene.

Asocierea dintre starea de sanatate a tiroidei si caderea parului

Hormonii tiroidieni joaca roluri esentiale in dezvoltarea si intretinerea foliculilor pilosi. Foliculii sunt mici „saci” situati sub piele si din care cresc firele de par. Nu toti foliculii de par produc simultan fire de par, ci o fac in ture. De exemplu, anumite radacini de par de la nivelul scalpului pot face ca parul sa creasca pentru cativa ani, iar apoi sa faca o pauza.

Cand organismul are prea multi sau prea putini hormoni tiroidieni, acestia pot soca organismul si il pot impinge spre o stare de efluviu telogen (telogen effluvium). Aceasta stare reprezinta o situatie in care radacinile firului de par intra prea devreme in stadiul de repaus al ciclului de productie. Astfel, pana la 70% din firele de par de la nivelul scalpului pot sa cada in aproximativ 2 luni in timpul unei stari de efluviu telogen.

Cand o persoana sufera de o afectiune autoimuna, este mult mai probabil sa dezvolte o alta in asociere. De exemplu, persoanele cu tiroidita Hashimoto pot dezvolta, de asemenea, alopecie autoimuna, ceea ce va duce la pierderea difuza a parului.

Caderea parului este, de asemenea, un posibil efect secundar al unor medicamente antitiroidiene.

Semne ale caderii parului ce se asociaza cu functia tiroidiana

Unele momente in care parul cade sunt perfect normale. De exemplu, oamenii se pot astepta sa piarda aproximativ 50-100 de fire de par in fiecare zi, iar acest lucru face parte din ciclul normal de crestere a parului.

Persoanele ce experimenteaza o stare de efluviu telogen pot observa ca firele de par pot fi desprinse cu usurinta. Acest lucru este mult mai vizibil pe scalp, dar poate afecta parul din orice parte a corpului. In cazul alopeciei autoimune, persoanele bolnave pot observa ca parul este pierdut sub forma de pete discrete, adesea circulare. In orice caz, este neobisnuit ca pierderea parului sa fie singurul simptom prezent in hipotiroidism sau hipertiroidism.

Hipotiroidismul este o afectiune ce poate avea mai multe simptome decat pierderea parului, iar acestea includ senzatia de frig, cresterea in greutate in mod inexplicabil, fatigabilitatea rapida, pierderea umiditatii normale a tegumentelor, constipatie si chiar stare de spirit scazuta sau deprimata. In schimb, persoanele cu hipertiroidism pot experimenta nervozitate, iritabilitate, transpiratii, tahicardie, tremor, anxietate si dificultati de somn.

Tabloul clinic al hipertiroidismul se poate completa cu fragilizarea pielii si a parului, slabiciune musculara, diaree, pierdere fara motiv in greutate si exoftalmie. Pe langa toate aceste lucruri, persoanele cu tulburari ale glandei tiroide pot prezenta si anomalii ale ciclurilor menstruale.

Este demn de remarcat faptul ca pierderea parului, precum si simptomele hiper si hipotiroidismului sunt nespecifice si s-ar putea datora si altor afectiuni. Prin urmare, o persoana trebuie sa consulte medicul pentru a primi o opinie avizata. Acesta va face toate investigatiile necesare, spre exemplu verificarea nivelurilor de hormoni tiroidieni, iar apoi va pune un diagnostic de certitudine.

Optiuni de tratament

Tratarea caderilor de par legate de functia tiroidiana necesita tintirea problemei de baza. In cazul in care glanda tiroida are o functie redusa, medicii pot recomanda hormoni sintetici, precum levotiroxina sodica. Pentru o tiroida hiperactiva, specialistii pot recomanda diferite variante de tratament, precum:

• Medicamente antitiroidiene – aceste medicamente functioneaza prin blocarea glandei tiroide din a mai produce hormonii specifici;

• Iod radioactiv – medicii recomanda uneori terapia cu radiatii interne. Acest lucru dauneaza celulelor din glanda tiroida si ajuta la reducerea cantitatii de hormoni pe care aceasta o produce. Tratamentul are ca scop inducerea hipotiroidismului, pe care o persoana il poate gestiona ulterior cu inlocuirea hormonilor tiroidieni;

• Interventia chirurgicala – chirurgia presupune indepartarea unei parti sau a intregii glande tiroide, ceea ce va putea duce la hipotiroidism.

Remedii si modificari ale stilului de viata

Persoanele care traiesc cu tulburari tiroidiene care pot duce la pierderea parului necesita adesea medicamente pentru a-si gestiona afectiunea. In general, consumul unei diete echilibrate poate ajuta la promovarea unei stari mult mai bune de sanatate, incluzand starea parului. O dieta sanatoasa si echilibrata este cea care contine proteine, fructe, legume, cereale si o cantitate moderata de grasimi.

Pestii grasi sunt ideali pentru o stare excelenta a parului, deoarece contin acizi grasi omega-3 care pot ajuta la prevenirea unui scalp uscat. De asemenea, legumele verzi, precum spanacul, au un nivel ridicat de vitamine A si C, acestea putand imbunatati conditia parului.

Alimentele bogate in proteine sunt la fel de importante, iar cele mai potrivite sunt lactatele, leguminoasele, carnea slaba si nucile. Toate acestea pot ajuta la prevenirea parului slab si fragil.

Alimentele bogate in biotina sunt recomandate in cazul in care se doreste fortifierea si cresterea parului. Sursele cele mai indicate de biotina sunt reprezentate de cereale integrale, ficat, galbenus de ou, faina de soia si drojdie. Totusi, biotina poate fi achizitionata si sub forma de suplimente alimentare. Pe langa acest compus, specialistii le recomanda celor ce isi doresc un par sanatos sa consume si alimente bogate in calciu, precum branza si laptele.

Alte posibile cauze ale caderii parului

O tiroida ce produce prea multi sau prea putini hormoni nu este singura cauza a caderii parului. Spre exemplu, sarcina si nasterea pot avea acelasi efect. Alte cauze includ imbatranirea, stresul, imbolnavirea, interventiile chirurgicale, problemele nutritive si deficitul de fier. Chiar si o cantitate excesiva de hormoni masculini poate avea ca efect pierderea parului. In plus, predispozitia genetica si problemele dermatologice ale scalpului sunt alti doi factori ce pot ridica riscul de cadere al firelor de par.

Indiferent de cauza ce duce la caderea parului, vizita la medic este foarte importanta. Acesta va evalua corect situatia si va putea pune un diagnostic corespunzator. Ulterior, persoanele ce experimenteaza caderea parului din cauza functiei tiroidiene, dar si din alte motive, vor primi tratamente adecvate in functie de afectiunea de baza. Fara ingrijiri medicale, afectiunea de baza si simptomele ei se vor agrava, astfel incat interventia in timp util este necesara.

Bibliografie:
Hair loss and thyroid disorders. (n.d.). btf-thyroid.org/information/109-hair-loss-and-thyroid-disorders
Hair loss: Overview. (n.d.). aad.org/why-hair-falls-out
Hyperthyroidism (overactive). (n.d). thyroid.org/hyperthyroidism/
Hypothyroidism (underactive). (n.d.). thyroid.org/hypothyroidism/
Telogen effluvium hair loss. (n.d.). aocd.org/page/telogeneffluviumha
Vincent, M., & Yogiraj, K. (2013). A descriptive study of alopecia patterns and their relation to thyroid dysfunction. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746235/


Citeste si despre:

Menopauza Importanta controlului endocrionologic periodic Remedii naturiste impotriva caderii parului Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Caderea parului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tratament pentru caderea parului Mituri despre caderea parului la barbati 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului Semnale si remedii pentru caderea parului Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema