Dieta pentru hepatita B

Actualizat: 03 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae.

Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala.

Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale), cantitati limitate de grasimi si trebuie sa-si controleze greutatea. Alcoolul va fi evitat complet.

Cei mai multi dintre oamenii cu hepatita B nu au nevoie de o dieta speciala, cel mai important este sa incerce sa consume alimente sanatoase si sa nu devina supraponderali.

Hepatita B, dieta si ficatul

Tot ceea ce mananca si bea o persoana trece prin ficat. Ficatul transforma alimentele in energie, pe care o stocheaza si in substante chimice, necesare pentru viata. Acest organ fabrica nutrientii necesari organismului pentru:

- constructia de celule;
- un nivel optim de energie;
- mentinerea functiilor normale ale corpului.

O dieta inadecvata poate determina probleme hepatice la o persoana cu hepatita B. Daca regimul alimentar contine prea multe calorii veti castiga in greutate. Supraponderabilitatea este legata de acumularea de grasimi in ficat, fenomen cunoscut sub denumirea de ficat gras.

Cu trecerea anilor, ficatul gras ar putea sa contribuie la dezvoltarea cirozei la unele dintre persoanele cu hepatita B. S-a demonstrat intr-o serie de studii ca ficatul gras si excesul de greutate scad eficienta tratamentului cu interferon si ribavirina.

O dieta ar putea contine toxine, nocive pentru ficat. Unele toxine actioneaza rapid. De exemplu, consumul de ciuperci otravitoare poate provoca insuficienta hepatica si deces in cateva zile. Alte toxine cum ar fi alcoolul, distrug ficatul de-a lungul timpului.

Un regim alimentar adecvat pentru hepatita B poate contribui la imbunatatirea starii ficatului la o persoana care sufera de aceasta conditie. O dieta echilibrata va stimula functionarea optima a ficatului si va diminua riscul declansarii cirozei hepatice. In plus, ar putea ajuta sistemul imunitar sa ramana puternic si sa lupte cu boala.

O dieta corecta poate sa contribuie la reducerea tesutului adipos din organism si sa echilibreze nivelul zaharului din sange. Acest lucru diminueaza riscul aparitiei diabetului zaharat.

Mentinerea unei greutati sanatoase

Greutatea prea mare sau prea mica poate permite hepatitei B sa progreseze mai rapid. Totusi, ce inseamna o greutate sanatoasa? Indicele de masa corporala este o unitate de masura care poate ajuta la calcularea intervalului de greutate sanatoasa.

Daca acesta este sub 20 sau peste 30, cereti medicului dvs. sa va recomande un nutritionist care sa va ajute sa atingeti o greutate sanatoasa.

Greutatea excesiva poate sta la baza acumularii de depozite de grasime in ficat (ficat gras), iar testele hepatice vor fi anormale. Surplusul de greutate poate creste riscul declansarii:

- diabetului;
- bolilor cardiovasculare;
- hipertensiunii arteriale;
- hipercolesterolemiei;
- anumitor tipuri de cancer.

Oamenii care pierd in greutate, pot inversa treptat aceste schimbari. Mentinerea unei greutati normale poate imbunatati valoarea enzimelor hepatice si va ameliora fibroza hepatica, chiar daca virusul hepatitei B se afla in continuare in corpul dvs. Ar trebui sa se evite dietele fade, intrucat pierderea rapida a greutatii poate suprasolicita ficatul.

Exercitiile fizice sunt importante nu doar pentru scaderea in greutate, ci si pentru:

- stimularea poftei de mancare;
- ameliorarea unora dintre efectele secundare ale medicamentelor hepatitei B (daca le utilizati);
- consolidarea sistemului imunitar;
- imbunatatirea starii generale de bine a organismului.

Incercati sa faceti serii de cate 10 exercitii fizice pe tot parcursul zilei. Exercitiile cu impact redus sunt cele mai bune. Alegeti un nivel confortabil, odihniti-va si cresteti treptat nivelul si timpul acordat activitatii fizice (15-30 minute, de la 3 la 5 zile). Incepeti cu o plimbare de 10 minute.

Medicamentele si dieta pentru hepatita B

Unele dintre medicamentele folosite pentru tratarea hepatitei B pot sa scada pofta de mancare. Ca urmare a acestui lucru, bolnavul se va simti slabit si starea sa generala va fi precara. Este important sa se urmeze o dieta echilibrata si sanatoasa de catre cei care urmeaza tratament pentru hepatita B, dar si dupa ce tratamentul a fost oprit.

Corpul are nevoie de substante nutritive si alimente sanatoase pentru a lupta impotriva infectiei, hepatitei B si pentru a repara prejudiciile provocate de boala de-a lungul timpului.

Iata cateva sugestii pentru o dieta sanatoasa in timpul tratamentului pentru hepatita B:

- plimbati-va si faceti exercitii de stretching inainte de masa;
- incercati sa mancati intre 4-7 mese mici pe parcursul zilei in loc de cateva mese mari;
- se recomanda ca micul dejun sa contina alimente si bauturi diverse lapte cu suc, cocktail cu fructe etc.;
- beti suplimentele nutritive lichide cu paiul daca mirosul acestora vi se pare neplacut;
- incercati produse alimentare cu texturi diferite (nuci pisate, seminte, etc.) pentru ca mancarea sa devina cat mai interesanta;
- gustati (chiar si putin) din mancarurile preferate;
- pastrati intotdeauna gustari la indemana;
- pastrati gustarile care nu necesita refrigerare langa zonele in care obisnuiti sa va uitati la televizor;
- luati cu dvs. alimente ambalate care nu necesita refrigerare pentru momentul gustarilor, atunci cand sunteti departe de casa;
- portionati mancarurile pe care le pastrati in congelator, pentru o singura masa;
- cand este posibil, nu beti lichide intre mese pentru a nu se instala senzatia de satietate - inspirati-va din emisiunile culinare si din cartile de bucate pentru a gati sanatos.


Citeste si despre:

Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide? Hepatita alcoolica Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Ciroza hepatica Diete specifice pentru detoxifiere Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C Hepatita D: cauze, simptome si tratament Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit Dieta Ornish