Una dintre cele mai populare retele de socializare poate preveni raspandirea bolilor, anunta specialistii

Actualizat: 25 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Twitter, una dintre cele mai populare retele de socializare din lume, ar putea fi folosita de medici si de oameni pentru a preveni raspandirea bolilor. Aceasta este concluzia unui studiu medical, publicat in revista Journal of Medical Internet Research.

Specialisti de la Universitatea de Stat din San Diego, SUA, sustin ca mesajele pe care utilizatorii pe posteaza pe reteaua Twitter prezic cu o precizie foarte mare epidemiile de gripa din diferite regiuni ale Americii.

Cercetatorii au analizat tweeturi postate din 11 orase diferite din Statele Unite, in perioada 31 august 2012 - 4 martie 2013.

In tot acest timp, ei au identificat 161,821 de postari (tweeturi) care contineau cuvantul gripa (flu), la care se adauga alte 6.174 de postari care contineau cuvantul influenza. Ulterior, specialistii au comparat zonele din care au fost trimise aceste mesaje, cu datele privind cazurile de gripa.


Ceea ce au descoperit i-a suprins pana si pe ei. Din cele 11 orase din care s-au trimis tweeturi continand cuvantul "gripa", in 9 dintre ele s-a inregistrat un numar mare de cazuri de gripa, ceea ce inseamna ca in zonele respective exista risc de epidemie sau chiar era epidemie.

Cum reteaua de socializare Twitter are milioane de utilizatori, nu este de mirare ca poate fi folosita ca modalitate de stopare a raspandirii virusului. Persoanele care vad ca in anumite zone se inregistreaza cazuri de gripa pot fi mai precaute cu igiena, ba chiar pot fi tentate sa se vaccineze antigripal, tocmai pentru a nu cadea victime acestei boli aparent inofensive.

In plus, multe persoane care au de gand sa calatoreasca, pot face un pas inapoi, daca afla ca in zona unde vor sa ajunga exista risc de epidemie.

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta incearca sa se foloseasca de retelele de socializare pentru a impiedica raspandirea bolilor. In anul 2011, specialistii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, au realizat un studiu cu privire la modul in care este perceputa vaccinarea antigripala. Ei au strans 477,768 de tweeturi care contineau cuvantul vaccinare antigripala.


Citeste si despre:

Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate Prolactinomul, una dintre cele mai frecvente tumori benigne hipofizare Transplantul de fata una dintre cele mai laborioase operatii de transplant Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni 7 dintre cele mai eficiente exercitii fizice Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Cele mai populare uleiuri esentiale 9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni Biostimulatoarele de colagen - cele mai noi tehnici anti-imbatranire Cele mai eficiente tratamente contra celulitei Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C