Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni

Actualizat: 14 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Boala varicoasa se caracterizeaza prin aparitia unor dilatatii venoase cu caracter permanent, care apar ca urmare a procesului de degenerare a peretelui venos. Varicele sunt vene marite, largite si noduroase. De regula, varicele apar la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, pe muschii gambelor si pe partea posterioara a genunchilor, desi orice vena poate sa devina la un moment dat varicoasa.

Statisticile arata ca 80% dintre femeile cu varste cuprinse intre 10-30 de ani sufera de varice, iar principalele cauze sunt stilul de viata dezechilibrat, obezitatea, sedentarismul si statul pentru mult timp in picioare. Riscul aparitiei varicelor este mai ridicat la femei (80%) decat la barbati (20%), deoarece acestea sufera schimbari hormonale atat in timpul perioadelor menstruale si ale sarcinii, cat si odata cu aparitia menopauzei.

Hormonii cauzeaza subtierea peretilor venelor, favorizand aparitia varicelor. De asemenea, in cazul femeilor, tratamentul cu anticonceptionale favorizeaza riscul de aparitie al venelor varicoase.

Care este diferenta dintre vene varicoase si venele paianjen?

Varicele si venele paianjen sunt ambele tipuri de boli venoase, dar arata diferit. Venele de paianjen sunt mai mici si mai subtiri decat venele varicoase. Ele arata ca panze de paianjen rosii sau albastre sau ramuri ale unui copac si sunt aproape de suprafata pielii.

Venele de paianjen nu sunt de obicei dureroase. Ele pot aparea oriunde pe corp, cel mai adesea in spatele genunchiului, pe picioare sau pe fata. Varicele apar de obicei pe picioare si picioare.

Cine este susceptibil de a face vene varicoase?

Oricine poate dezvolta vene varicoase. Anumiti factori cresc sansele de a dezvolta vene varicoase, inclusiv:
•Varsta: Din cauza procesului de imbatranire, peretii venelor si valvele nu functioneaza la fel de bine ca inainte. Venele isi pierd elasticitatea si se rigidizeaza.
•Sex: Hormonii feminini pot permite peretilor venelor sa se intinda. Persoanele care sunt insarcinate, care iau pilula anticonceptionala sau care trec prin menopauza au un risc mai mare de aparitie a venelor varicoase din cauza modificarilor nivelului hormonal.
•Istoric familial: Aceasta afectiune poate fi mostenita (se desfasoara in familii).
•Stilul de viata: statul in picioare sau asezat pentru perioade lungi scade circulatia. Purtarea de haine restrictive, cum ar fi brauri sau pantaloni cu centuri stranse, poate scadea fluxul de sange.
•Sanatatea generala: Anumite conditii de sanatate, cum ar fi constipatia severa sau anumite tumori, cresc presiunea in vene.
•Consumul de tutun: persoanele care folosesc produse din tutun au mai multe sanse de a dezvolta vene varicoase.
•Greutate: greutatea in exces pune presiune asupra vaselor de sange.

Semne si simptome

De cele mai multe ori, varicele sunt asimptomatice. In cazurile in care acestea sunt dureroase, pot fi insotite de simptome precum:
- la mers, apare o senzatie de greutate in gambe;
- crampe musculare;
- umflaturi;
- durere care se accentueaza atunci cand persoana sta pe scaun, daca inainte a stat foarte mult timp in picioare;
- uneori durerea este insotita si de senzatia de mancarime in zona unde este vena afectata.

Diagnostic

Este recomandat ca pacientul sa consulte un medic specialist, care sa efectueze examinarea fizica. De asemenea, alte investigatii recomandate sunt: ecografia Doppler, pentru a depista o insuficienta valvulara sau varicografia, care arata medicului traiectul venelor modificate.
Este posibil sa fie necesara si flebografia – o analiza care este indicata in cazul pacientilor ce vor fi operati.

Tratament

Este important ca tratamentul sa fie initiat imediat dupa aparitia simptomelor. Primul pas este evitarea statului pentru mult timp in picioare, dar si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, efectuarea de miscare zilnica, fiind contraindicat sedentarismul.

Noaptea este recomandat sa dormi cu picioarele putin mai ridicate decat restul corpului. Le poti sprijini pe o perna, in felul acesta fiind ajutat fluxul sanguin.
Totodata, de la farmacii se pot achizitiona ciorapi compresivi, care se muleaza pe picior, contribuind la buna functionare sanguina.
In cazuri mai grave, medicul poate recomanda tratamente mai complexe, asa cum este scleroterapia. Scleroterapia reprezinta o procedura de injectare a unei solutii in venele cu probleme, varicele incepand usor-usor sa se reduca.

De asemenea, exista si metoda terapiei cu laser sau se apeleaza la flebectomie, o metoda care ajuta la indepartarea venelor mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii.

Daca pacientul prezinta ulceratii, atunci se va apela la operatia endoscopica. Prin acest procedeu sunt indepartate venele cu probleme prin mici incizii.

Care sunt complicatiile venelor varicoase?
Venele varicoase pot provoca ulcere (rani deschise), sangerari si decolorarea pielii daca nu sunt tratate. Varicele severe pot fi un semn al insuficientei venoase cronice. Aceasta afectiune afecteaza capacitatea venelor de a pompa sange in inima.
Persoanele care au vene varicoase pot avea mai multe sanse de a dezvolta cheaguri de sange. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra despre vene varicoase. Ar trebui sa va evalueze si sa va monitorizeze pentru tulburari de coagulare, cum ar fi:
•Tromboflebita superficiala: se pot forma cheaguri de sange in interiorul venelor varicoase, provocand o afectiune numita tromboza venoasa superficiala sau tromboflebita superficiala. Tromboflebita este dureroasa, dar de obicei nu este periculoasa. Este, de asemenea, tratabil.
•Tromboza venoasa profunda (TVP): Persoanele cu vene varicoase au un risc mai mare de tromboza venoasa profunda, un cheag de sange intr-o vena adanc in interiorul corpului.
•Embolie pulmonara: Un cheag de sange in corpul dumneavoastra (de obicei rezultat din TVP) se poate bloca in plamanul dumneavoastra. Embolia pulmonara este o afectiune care pune viata in pericol, care necesita tratament imediat.

Concluzie
Venele varicoase sunt vase de sange umflate care apar chiar sub suprafata pielii in partea inferioara a corpului. Cand peretii venelor tale sunt slabi si valvele nu functioneaza corect, sangele revine in vena. Acest lucru cauzeaza umflaturile albastre si violete pe care le vedeti pe picioare, picioare sau glezne. Mai multe optiuni de tratament pot functiona, dar venele varicoase pot reveni.


Citeste si despre:

Boala varicoasa - varicele hidrostatice Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Cum poate fi prevenita formarea venelor varicoase Varicele esofagiene Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sfaturi pentru diminuarea varicelor Varicele - cauze si simptome Dieta recomandata persoanelor cu varice Tratamentul chirurgical pentru varice Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate