Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului

Actualizat: 08 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator.

Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice.

Micul dejun si sistemul imunitar

Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi.

Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod regulat micul dejun.

Oamenii de stiinta au sesizat diferente si intre efectele alimentelor consumate dimineata, in raport cu imunitatea organismului. Cerealele integrale, de pilda, s-au dovedit a fi inzestrate cu proprietati imunostimulatoare gratie micronutrientilor pe care ii contin, in special acid folic si magneziu.

Tot cerealele sunt si o sursa bogata de fibre, care cresc energia organismului, induc starea de satietate si ajuta digestia.

Idei de mic dejun pentru intarirea sistemului imunitar

1. Salata de fructe

Cel mai important nutrient pentru randamentul imunitatii organismului este vitamina C, antioxidant regasit in citrice, dar si in alte fructe care pot fi introduse intr-o salata hranitoare si sanatoasa pentru micul dejun. Portocalele, grapefruitul, papaya sau pepenele galben sunt doar cateva ingrediente de baza pentru o salata de fructe care transforma micul dejun intr-un tratament preventiv in fata gripei si racelii.

2. Ouale ochiuri

Deficientele in vitamina D, sintetizata de organism prin expunerea directa la soare, sunt mai frecvente in sezonul rece, cand zilele se scurteaza. Sistemul imunitar are nevoie de aceasta vitamina pentru a lupta impotriva agentilor patogeni, astfel ca este necesara suplimentarea aportului acesteia prin hrana.

Un studiu publicat in revista Mens Health sustine ca suplimentarea dozei de vitamina D in sezonul imbolnavirilor respiratorii poate reduce riscul de gripa si raceala sau poate contribui la grabirea vindecarii.

Ouale ochiuri sunt surse excelente de vitamina D (un galbenus contine circa 37 Unitati Internationale de vitamina D, adica 6% din doza zilnica recomandata) si sunt consumate de regula la micul dejun.

3. Iaurt cu germeni de grau

Germenii de grau sunt un aliment recomandat intr-o dieta echilibrata, avand multe proprietati benefice pentru organism. Printre acestea se numara aportul bogat de zinc, un mineral esential imunitatii organismului, care poate scurta durata de manifestare a simptomelor de gripa si raceala cu o zi si jumatate.

Doar 28 de grame de germeni de grau furnizeaza aproximativ 3 miligrame de zinc, aproape o patrime din doza zilnica recomandata a acestui mineral. Iaurtul este si el folositor imunitatii, prin bacteriile probiotice continute si doza importanta de proteine, necesare vigorii generale a corpului.

4. Paine prajita cu somon

Un mic dejun excelent in sezonul rece este painea prajita cu somon, o alta sursa importanta de zinc, mineralul de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona in mod optim. In plus, acest tip de mic dejun este bogat si in proteine, care ajuta organismul sa produca mai multe celule albe (anticorpi), care sa anihileze orice amenintare exterioara asupra sanatatii.

5. Omleta cu ardei rosu

Ardeiul rosu este o sursa mai putin cunoscuta de vitamina C, asociata de regula cu fructele. Circa 100 de grame de ardei gras rosu contine 190 de miligrame de vitamina C, adica de doua ori mai multa decat o portocala!

Tot ardeiul rosu este bogat si in vitamina A, care contribuie la cresterea numarului celulelor mucoase, prima linie de aparare a organismului impotriva microbilor. Omleta adauga nutrientilor din ardeiul rosu vitamina D si proteine, pentru un mic dejun cu adevarat benefic imunitatii organismului.

6. Musli cu seminte de dovleac

Micronutrientii din musli sunt deja recunoscuti pentru proprietatile lor benefice in fortificarea organismului, insa semintele de dovleac se mai remarca printr-o alta calitate nutritiva importanta ofera corpului aproape 3 miligrame de zinc la fiecare 28 de grame consumate, adica aproximativ 20% din doza zilnica recomandata. Portia de musli cu seminte de dovleac se poate combina cu iaurt si fulgi de ovaz.

7. Ceaiul verde

Un mic dejun cu ceai verde cald previne congestia nazala si ajuta la fluidizarea mucusului, in cazul aparitiei primelor simptome de gripa si raceala. In plus, acest tip de ceai furnizeaza si o cantitate importanta de antioxidanti, in special EGCG, care lupta cu virusurile prin cresterea numarului de celule reglatoarea T in sange, markeri ai sistemului imunitar puternic.

8. Fructele de kiwi

Fructele de kiwi contin intre 90 si 110 miligrame de vitamina C, mai mult decat o portocala. Sunt de asemenea surse importante de potasiu, mineral care fortifica musculatura si protejeaza nervii. Aceleasi fructe exotice sunt si surse de vitamina E, care intareste sistemul imunitar.

Flavonoizii si carotenoizii din fructele de kiwi contribuie la mentinerea sanatatii sistemului respirator. La micul dejun, kiwi poate fi consumat ca atare sau adaugat in iaurt.

9. Sfecla si suc de portocale

Un mic dejun constituit dintr-un pahar de suc de portocale si sfecla pregatita la aburi reprezinta meniul perfect pentru intarirea imunitatii organismului. Antioxidantii, magneziul si acidul folic din sfecla asista functionarea optima a sistemului muscular si nervos.

10. Quinoa

Quinoa este una dintre cele complete surse de proteine din lumea vegetala, furnizand toti aminoacizii esentiali care se regasesc in carne, peste sau pui. Asadar, aceasta cereala contribuie la regenerarea tesuturilor organismului, proces important in mentinerea randamentului imunitar.


Citeste si despre:

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata 7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Spirulina, o comoara pentru sanatate! Parazitii intestinali - preventie si remedii Simptomele sistemului imunitar slabit Fructele - surse excelente de antioxidanti GE 132 – Secretul japonez al sanatatii si longevitatii 8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
Cere sfatul medicului ×