Pesta porcina africana ameninta Romania. Virusul mortal se apropie tot mai mult de tara noastra!

Actualizat: 25 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pesta porcina africana a fost depistata in mai multe tari din UE si pare sa se apropie de Romania, punand in pericol sanatatea porcinelor domestice din ferme, dar si a celor salbatice, avertizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Pesta porcina africana este o boala grava, cu risc de mortalitate crescut, cauzata de un virus care afecteaza porcii domestici si salbatici, dar care NU se transmite la om, ci doar de la un animal la altul, afectand sever fermele si comertul cu produse din carne de la aceste animale.

Porcii depistati pozitiv la infectia cu pesta porcina trebuie ucisi si distrusi, iar proprietarii despagubiti de stat la pretul de piata al animalelor, informeaza ANSVSA.

Nu exista inca niciun tratament sau vaccin impotriva acestei infectii virale. Pana la ora actuala, nu a fost inregistrat niciun caz de pesta porcina africana in Romania, insa autoritatile sunt in alerta, din cauza apropierii tot mai accentuate a virusului de tara noastra, dupa ce mai multe tari din UE - Lituania, Rusia si, mai nou, Ucraina - au confirmat prezenta infectiei pe teritoriul lor.

ANSVA indeamna la o reactie rapida a cetatenilor in cazul observarii unor suspiciuni de boala la porcii domestici sau salbatici. Acestia sunt rugati sa comunice oricarui medic veterinar sau directiilor sanitare veterinare, orice suspiciune de infectie la porcine, pentru evitarea unei epidemii.


Citeste si despre:

Pesta porcina africana se transmite la om? Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Tari in care femeile insarcinate nu trebuie sa calatoreasca Sindromul Meniere si frica de inaltime Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Cum poate fi combatuta obezitatea Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le! Putem preveni diabetul? Ce masuri trebuie luate Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Legatura dintre dieta si afectiunile oculare Sanatatea si stilul de viata: care sunt obiceiurile la care ar trebui sa renunti? Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?