Pesta porcina africana se transmite la om?

Publicat: 30 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala produsa de virsul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si care produce o boala grava, letala la aceste animale.

Se transmite prin contact direct sau cu excretii de la animale infectate ori prin capuse. Nu exista vaccin pentru combaterea acestui virus.

Virusul PPA este endemic pentru animalele salbatice infectate din Africa, insa in sudul Europei au existat, de asemenea, in mod repetat focare. Agentul patogen s-a raspandit spre nord-vest din 2007, din Georgia, prin Armenia, Azerbaidjan si Rusia.

Incepand cu anul 2014, au fost detectate focare la mistreti si la porcii domestici in statele baltice, in Polonia si in Republica Ceha. Anul trecut au aparut focare in Ucraina, Bulgaria, iar recent au fost detectate numeroase focare si in Romania.

Virusul nu se manifesta la om, ci doar la porci, factorul uman avand in schimb un rol important in transmiterea acestui virus.

Cum se transmite?

Agentul patogen este foarte stabil si poate ramane infectios in produsele alimentare pe parcursul mai multor luni. In cazul in care animale neinfectate se hranesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate raspandi.

Desi virusul pestei porcine africane nu prezinta un pericol sau un risc pentru oameni, carnea porcilor domestici si a celei de mistret trebuie preparata intotdeauna in conditii sporite de igiena si la temperaturi foarte inalte, deoarece poate contine si alti agenti patogeni.

Transmiterea indirecta are loc si prin contactul cu spatiile, vehiculele, imbracamintea sau utilajele contaminate, dar si prin vectori biologici – o specie de capuse. Sursele de virus sunt sangele, tesuturile, secretiile si excretiile animalelor bolnave si moarte, animalele purtatoare si capusele.

Prevenirea raspandirii PPA

In tarile libere de pesta porcina africana, prevenirea se poate efectua prin controlul importurilor si neutralizarea deseurilor alimentare de pe aeronave/nave care sosesc din tari in care a fost semnalata prezenta virusului.

Pana in prezent nu a fost descoperit un vaccin menit sa combata acest virus.

In zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor si distrugerea cadavrelor si a gunoiului, curatarea si dezinfectarea zonei contaminate si controlul circulatiei porcilor, precum si cercetarea epidemiologica (urmarirea surselor si posibila raspandire a infectiei).

PPA are potential de raspandire foarte rapida, cu consecinte grave asupra statutului socio-economic si are o importanta majora in comertul international cu animale si produse de origine animala.

PPA nu se transmite la om

Pesta porcina africana, care se manifesta in prezent in Europa de Est, inclusiv in tara noastra, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel ca nu exista niciun risc pentru sanatate in cazul celor care intra in contact direct cu animalele bolnave sau care consuma alimente produse din carne provenita de la porci domestici sau mistreti infectati.


Citeste si despre:

Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94%. Care sunt simptomele care ar trebui sa le trimita pe femei la doctor? Infectiile glandelor salivare Factori care pot influenta infertilitatea feminina Hipertensiunea arteriala in sarcina Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Medic laborator, MedLife: “Dupa vaccinare se efectueaza teste pentru determinarea anticorpilor anti-Spike” Complicatiile insuficientei venoase superficiale Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Mituri despre Boala Parkinson
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei