Pesta porcina africana se transmite la om?

Actualizat: 30 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala produsa de virsul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si care produce o boala grava, letala la aceste animale.

Se transmite prin contact direct sau cu excretii de la animale infectate ori prin capuse. Nu exista vaccin pentru combaterea acestui virus.

Virusul PPA este endemic pentru animalele salbatice infectate din Africa, insa in sudul Europei au existat, de asemenea, in mod repetat focare. Agentul patogen s-a raspandit spre nord-vest din 2007, din Georgia, prin Armenia, Azerbaidjan si Rusia.

Incepand cu anul 2014, au fost detectate focare la mistreti si la porcii domestici in statele baltice, in Polonia si in Republica Ceha. Anul trecut au aparut focare in Ucraina, Bulgaria, iar recent au fost detectate numeroase focare si in Romania.

Virusul nu se manifesta la om, ci doar la porci, factorul uman avand in schimb un rol important in transmiterea acestui virus.

Cum se transmite?

Agentul patogen este foarte stabil si poate ramane infectios in produsele alimentare pe parcursul mai multor luni. In cazul in care animale neinfectate se hranesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate raspandi.

Desi virusul pestei porcine africane nu prezinta un pericol sau un risc pentru oameni, carnea porcilor domestici si a celei de mistret trebuie preparata intotdeauna in conditii sporite de igiena si la temperaturi foarte inalte, deoarece poate contine si alti agenti patogeni.

Transmiterea indirecta are loc si prin contactul cu spatiile, vehiculele, imbracamintea sau utilajele contaminate, dar si prin vectori biologici – o specie de capuse. Sursele de virus sunt sangele, tesuturile, secretiile si excretiile animalelor bolnave si moarte, animalele purtatoare si capusele.

Prevenirea raspandirii PPA

In tarile libere de pesta porcina africana, prevenirea se poate efectua prin controlul importurilor si neutralizarea deseurilor alimentare de pe aeronave/nave care sosesc din tari in care a fost semnalata prezenta virusului.

Pana in prezent nu a fost descoperit un vaccin menit sa combata acest virus.

In zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor si distrugerea cadavrelor si a gunoiului, curatarea si dezinfectarea zonei contaminate si controlul circulatiei porcilor, precum si cercetarea epidemiologica (urmarirea surselor si posibila raspandire a infectiei).

PPA are potential de raspandire foarte rapida, cu consecinte grave asupra statutului socio-economic si are o importanta majora in comertul international cu animale si produse de origine animala.

PPA nu se transmite la om

Pesta porcina africana, care se manifesta in prezent in Europa de Est, inclusiv in tara noastra, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel ca nu exista niciun risc pentru sanatate in cazul celor care intra in contact direct cu animalele bolnave sau care consuma alimente produse din carne provenita de la porci domestici sau mistreti infectati.


Citeste si despre:

Gripa porcina virusul A H1N1 Gripa - cum separam mitul de adevar Tularemia Tuberculoza: despre mituri si adevar Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Boala somnului – Tripanosomiaza Africana Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. 3 beneficii ale testarii pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS) Zoonozele - bolile transmise de la animale la oameni 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Boli cu transmitere sexuala Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Banii: purtatori de bacterii si boli Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece