Virusurile gripei aviare H7N9 si H5N1 sunt la un pas sa devina extrem de contagioase si sa genereze o pandemie din cauza mutatiilor, insa oamenii de stiinta sustin ca in curand ar putea dezvolta un vaccin care sa le tina sub control.
Desi tulpina H7N9 inca nu are capacitatea de a se transmite rapid de la om la om prin aer, cercetatorii vor sa analizeze daca acest virus ar putea afecta tesuturile aparatului respirator. O analiza structurala a gripei aviare cu tulpina H7N9 arata ca o mutatie a acesteia ar putea face ca oamenii sa contacteze mai usor virusul si sa aiba probleme respiratorii.
Evolutia contanta a gripei aviare si mutatiile tulpinilor i-au impiedicat pe oamenii de stiinta sa creeze un vaccin eficient, astfel ca nu este exclusa amenintarea unei pandemii.
Tulpinile de gripa aviara evolueaza rapid si sunt multe subtipuri ale virusurilor care ne ingrijoreaza, deoarece, in multe cazuri, oamenii nu au un sistem imunitar care sa reziste in fata noilor tulpini, a declarat Ram Sasisekharan, cercetator la Singapore-MIT Alliance for Research si autor al studiului care arata ca gripa aviara ar putea genera o pandemie.
Mai multe informatii despre gripa gasiti pe Stop Gripa