Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie?

Publicat: 02 Decembrie 2020 | Actualizat: 02 Decembrie 2020
Consultant: Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul Militar Central

Singuratatea in pandemie


Pandemia COVID-19 a facut mult mai dificila comunicarea cu ceilalti. Contactul cu familia si prietenii continua sa fie limitat, activitatile atat sociale, cat si cele din timpul liber au restrictii, iar aceste lucruri pot cauza sentimentul de singuratate, mai ales daca stam acasa.

Ce efecte poate avea singuratatea asupra sanatatii?

Singuratatea este o experienta umana universala care ne poate afecta la fel de mult precum o boala fizica. Cercetatorii sustin ca singuratatea este o emotie dureroasa si nedorita, care poate afecta atat sanatatea fizica, cat si pe cea psihica. Cu toate ca nu este considerata o boala psihica, se poate afirma ca singuratatea este un factor de risc pentru depresie, anxietate, insomnie, suicid si dependenta, avand efecte la fel de nocive ca fumatul si obezitatea. Printre efecte se numara inflamatii crescute si scaderea raspunsului imun, ambele foarte importante pe timp de pandemie.

Izolarea sociala si singuratatea se afla intr-o stransa legatura. Asadar, in momente ca acesta, trebuie sa fim foarte precauti cu sanatatea noastra psihica, deoarece interactiunile sociale devin aproape inexistente.

Care sunt cele mai vulnerabile persoane?

Batranii sunt persoanele carora singuratatea le dauneaza cel mai mult. Batranii care se simt singuri sau izolati sunt mult mai predispusi la o sanatate precara, sedentarismul sau obiceiurile rele fiind factori amplificatori.

Daca anumite persoane prezinta simptome de tulburari psihice, acestea pot deveni mai grave prin lipsa de contact social si sentimentul de neajutorare. Sedentarismul poate influenta negativ starea de sanatate a persoanelor cu boli cardiovasculare sau neurosomatice.

De asemenea, copiii sunt o alta categorie de varsta care poate fi la fel de vulnerabila in fata singuratatii. Inca de la o varsta frageda, dezvoltarea sociala este un factor important in formarea unui copil, intrucat fara a avea interactiuni cu alte persoane, copilul nu se va putea adapta in societate.

Copiii care se simt singuri, in cele mai multe cazuri, sunt timizi, anxiosi si tind sa aiba o stima de sine scazuta - simtindu-se exclusi - si emotii mult mai interiorizate, nefiind capabili sa creeze conexiuni cu alte persoane.

Cum putem ajuta persoanele vulnerabile?

De la un simplu apel telefonic, pana la aducerea de mancare si medicamente sau chiar si o simpla discutie, putem ajuta persoanele vulnerabile in aceasta perioada. Adaptarea la aceasta perioada este grea, iar noi trebuie sa ne ajutam.

Putem oferi sprijin persoanelor care nu stiu sa foloseasca tehnologia foarte bine, invatandu-i sa foloseasca diferite platforme pentru a incepe sa cunoasca oameni noi, prin intermediul intalnirilor online, sau pur si simplu pentru a afla lucruri noi si a gasi o posibila noua ocupatie.

Cum putem combate singuratatea?

In aceste timpuri, nimeni nu este scutit de sentimentul de singuratate, chiar si in cea mai mica proportie.

Aici sunt cateva metode pentru a gestiona singuratatea in aceasta perioada:

1. Informeaza-te

Cu toate ca nu trebuie sa ne alimentam frica sau stresul in aceasta perioada, cel mai important lucru este sa ne mentinem la curent cu ultimele recomandari si informatii medicale. Acestea ne pot oferi un avantaj in protejarea sanatatii noastre, mai ales cea psihica.

Virusul este principalul subiect de discutie din mass-media, insa nu toate informatiile prezentate sunt si adevarate. Singurele surse de incredere sunt organizatiile oficiale si site-urile acestora.

2. Organizeaza-te

Odata cu izolarea, programul nostru poate deveni haotic, rezultand in obiceiuri nesanatoase precum program de somn necorespunzator, alimentatie precara, sedentarism. Realizarea unui plan este recomandata, daca ne propunem in fiecare dimineata sa atingem niste scopuri putem sa le ducem la bun sfarsit si sa ne mentinem sanatosi si ocupati.

3. Mentine-te activ

Chiar daca suntem mai mult concentrati pe mentinerea unui psihic sanatos, nici conditia fizica nu trebuie tratata cu indiferenta. Sedentarismul poate cauza la fel de multe probleme.

Zilnic, pentru 30 de minute, cel putin, putem sa facem sport. Activitatile pot fi variate: diferite exercitii fizice (genuflexiuni, abdomene, fandari, flotari), stretching (incalzire), bicicleta electrica, banda de alergat sau alergari in aer liber (pentru cei ce locuiesc la curte).

4. Conecteaza-te cu alte persoane

Relationarea cu alte persoane este principalul mod de a combate singuratatea, insa acum nu ne mai putem intalni unii cu ceilalti. In functie si de relatia noastra cu tehnologia, putem aborda mai multe metode de relationare.

Metodele traditionale de comunicare inca pot fi folosite, precum scrisorile, dar mult mai utile sunt cele online. Pentru a tine legatura cu cei apropiati putem sa ii sunam, sa le trimitem un mesaj, insa apelurile video sunt cea mai asemanatoare experienta cu o intalnire reala.

In afara de relationarea cu persoanele dragi, in aceasta perioada ne putem folosi de internet si in scop interactiv pentru a ne alatura diferitelor grupuri, forumuri, nu doar pentru a vorbi despre subiecte preferate, dar si pentru a cunoaste persoane noi, cu care impartasim ceva in comun.

5. Creeaza ceva nou

Creatia poate fi un factor care sa ajute la bunastarea psihica. Creatia ajuta oamenii sa isi exploreze emotiile, sentimentele, sa se cunoasca pe sine, sa faca fata stresului. Chiar daca poate nu ne consideram atat de talentati, merita sa incercam lucruri noi: putem incepe prin a scrie un jurnal sau doar o simpla poezie/poveste; putem incerca sa pictam sau cel putin sa coloram; putem incepe un blog si sa ne destainuim intamplarile din aceasta perioada; putem sa reorganizam si redecoram spatiul din casa; putem invata sa cantam la un nou instrument.

6. Distreaza-te sanatos

O alta metoda prin care putem combate singuratatea este distragerea atentiei printr-un mod sanatos. Fie ca suntem pasionati de lectura, de cinematografie sau de muzica, fiecare dintre noi isi poate redescoperi vechile pasiuni.

• Lectura: recitirea cartilor copilariei sau terminarea cartilor pe care mereu v-ati propus sa le cititi dar nu ati avut timpul necesar; inscrierea intr-un club de lectura;

• Videoclipuri/filme/serial;

• Muzica: crearea unui playlist nou; exersarea la un nou instrument; compunerea de melodii;

• Alte idei: vizionarea unor locuri bine cunoscute prin tururi virtuale; jocuri precum sah, sudoku, puzzle-uri;

7. Fa-ti planuri pentru viitor.

Cu toate ca poate parea ca aceasta perioada nu va trece curand, momentul in care totul se va intoarce la normal va sosi. Pentru a trece cu bine peste acest obstacol, putem face planuri pentru viitor sau sa ne concentram pe lucrurile pe care vrem sa le realizam in viitor.

Cateva metode prin care putem face asta sunt: realizarea unei liste cu lucrurile pe care vrem sa le incercam o data in viata sau a uneia cu obiective; planificarea unei petreceri dupa pandemie cu toate persoanele cu care nu ne-am putut intalni in aceasta perioada.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet psihologic Hus Adela
Tel: 0745238632
Oradea, Str Transilvaniei, Nr 33, Bl B58, Ap. 1
Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4

Medici

Psiholog, psihoterapeut Mihaela Buciu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132
Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Prof. Univ. Dr. Mirela Manea ne vorbeste despre anxietate