Moduri simple de a combate virusul gripei in casa

Actualizat: 18 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Odata cu inceputul sezonului rece, este momentul sa te protejezi mai mult impotriva virusurilor care provoaca raceala sau a virusului responsabil pentru declansarea gripei.

Daca in exteriorul casei esti expus imbolnavirii si iti este greu sa controlezi modul in care te protejezi de germeni, in casa tu esti stapanul si poti face in asa fel incat sa reduci la minim sansele de a contacta virusul.

Surprinzator sau nu, virusul gripei nu traieste doar in afara casei, ci si in ea si nu este suficient sa dai cu aspiratorul sau sa scuturi covoarele. Milioane de particule iti impanzesc zi de zi aerul si suprafetele din casa, chiar daca nu le vezi. Printre acestea, se pot ascunde si virusururile racelii sau gripei. Iata ce trebuie sa faci pentru a combate virusul gripei in casa.

1. Controleaza umiditatea

In lunile de iarna, aerul din casa este foarte uscat, din cauza aparatelor de incalzire si a lipsei de aerisire. Conform studiilor, aerul uscat din casa ajuta virusul sa supravietuiasca. In plus, in lunile de iarna ai tendinta de a-ti petrece mai mult timp in casa, astfel ca esti mai predispus imbolnavirii. Expertii sustin ca umiditatea din casa ar trebui sa fie mentinuta la 40-60%. Cumpara-ti un umidometru, pentru a vedea intotdeauna care este nivelul de umiditate din casa.

2. Doteaza-te cu o lampa germicida

Lampile germicide sau bactericide folosesc radiatii ultraviolete care dezinfecteaza aerul si suprafetele din incaperi. Astfel de lampi sunt ideale mai ales pentru suprafetele foarte murdare, cu care intri des in contact (tastatura, mouse).

3. Cumpara un purificator de aer

Purificatorul de aer este un aparat care elimina o cantitate foarte mare de spori, mucegai, praf, polen, bacterii, virusuri si alte particule potential daunatoare. Deoarece in lunile de iarna aerisesti mai rar incaperile, aerul nu reuseste sa se curete, astfel ca multe dintre particule raman in casa.

4. Dezinfecteaza frecvent suprafetele

Dezinfectarea suprafetelor este esentiala pentru uciderea bacteriilor si a virusurilor. Clanta usii de la intrare, clantele usilor din casa, manerele, chiuvetele, toate aceste suprafete ar trebui dezinfectate zilnic sau macar saptamanal.

5. Spala hainele la o temperatura mai mare

Hainele ar trebui spalate la o temperatura mai mare, deoarece pot gazdui bacterii si virusuri care te pot imbolnavi. De asemenea, lenjeria de pat ar trebui spalata la o temperatura inalta si ar trebui schimbata saptamanal sau chiar de 2 ori pe saptamana, deoarece aduna colonii intregi de microorganisme.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Moduri simple de protectie impotriva virusului gripei 9 alimente recomandate cand aveti gripa Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa Aviara Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa la copii Gripa Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Mituri despre gripa Cand este raceala si cand este gripa?