Directorul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor infectioase (CPCBI), Adriana Pistol, a declarat, pentru NewsIn, ca nu este vorba despre o suspiciune de gripa porcina in cazul unui cetatean german internat la Brasov cu simptomele unei infectii respiratorii.
"Nu se pune problema de o suspiciune de gripa noua (cu virus AH1N1, n.r.). Cetateanul german internat la Brasov prezinta simptomele unei gripe sezoniere sau cel mult ale unei viroze", a declarat directorul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor infectioase, Adriana Pistol.
In cursul zilei de vineri, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase de la Brasov au decis internarea unui pacient, cetatean german, ce prezentat simptomele unei infectii respiratorii. Conform protocolului privind gripa, medicii au trimis analizele la Bucuresti pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.
Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile a raportat, miercuri, 22 cazuri de gripa sezoniera si un deces din cauza unei pneumonii, la un copil din judetul Galati, potrivit centralizarii pentru saptamana 4-10 mai, realizata de Ministerul Sanatatii.
Autoritatile spun ca, la nivel national, numarul total de infectii respiratorii (IACRS), pneumonii si gripa se mentine in intervalul asteptat.
Puterea de raspuns a Romaniei in cazul declansarii unei pandemii depinde atat de sistemul sanitar, cat si de reactia prompta a directiilor de sanatate publica, a precizat ministrul Sanatatii in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii prefecturilor si directiilor de sanatate publica.
Ion Bazac le-a expus prefectilor si sefilor directiilor de sanatate publica (DSP) masurile care trebuie luate atat la nivelul de coordonare si organizare, cat si la cel de comunicare si management al eventualelor cazuri de gripa noua care ar aparea in Romania.
Astfel, principalele masuri sunt: stabilirea comitetelor de coordonare la nivel central, regional si judetean, stabilirea echipelor de management al eventualelor cazuri de imbolnavire, la nivelul spitalelor de boli infectioase, stabilirea echipelor de personal medical care asigura asistenta medicala in punctele de frontiera.
De asemenea, prefectii si directorii DSP trebuie sa acorde o atentie deosebita pacientilor care se prezinta la medic cu simptome de gripa si sa avertizeze sistemul national de sanatate publica pentru identificarea, din timp, a posibilelor cazuri de gripa umana cu noua tulpina de virus A/H1N1.
Alte masuri includ introducerea sistemului de raportare zilnica a numarului de cazuri de viroze respiratorii, delimitarea ariilor de primire a pacientilor cu infectii potentiale cu virus gripal nou, distributia catre spitalele de boli infectioase din centrele universitare a medicamentelor antivirale necesare pentru tratamentul eventualelor cazuri si definitivarea necesarului de materiale sanitare de protectie (masti, manusi, halate) si initierea procedurilor de achizitie in vederea asigurarii unui stoc de rezerva.
De asemenea, minstrul Sanatatii a apelat la prefecti si sefii DSP pentru a colabora cu Ministerul Sanatatii in campania de informare a populatiei privind masurile de igiena pentru prevenirea imbolnavirii cu noul virus gripal.
Peste opt milioane de familii vor fi informate printr-o scrisoare despre ceea ce inseamna gripa in general, gripa cu noua tulpina de virus precum si despre masurile pe care trebuie sa le ia fiecare persoana pentru prevenirea imbolnavirii.
Mai mult de o mie de cazuri noi de gripa porcina au fost inregistrate in lume in ultimele 24 de ore, bilantul ajungand la 7.520 persoane contaminate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care se asteapta sa apara noi focare autonome de transmitere, relata vineri AFP.
In total, 35 de state sunt acum afectate de virusul A(H1N1), inclusiv prime cazuri oficial confirmate in Malaysia si Peru. Bilantul deceselor a ramas neschimbat, la 65, a informat OMS. Bilantul precedent, anuntat joi, indica 6.497 persoane contaminate in 33 de state.
Virusul a aparut la sfarsitul lunii martie in Mexic, unde acum sunt 2.446 cazuri, dintre care 60 mortale.