Diabeticii, mai predispusi la complicatii din cauza gripei

Actualizat: 14 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care sufera de diabet de tip 1 sau de tip 2 sunt mai predispuse la dezvoltarea unor complicatii periculoase in cazul in care se imbolnavesc de gripa. Tocmai din acest motiv, pentru ele vaccinul antigripal este esential.

Conform Centers for Disease Control and Prevention, diebeticii au un sistem imunitar vulnerabil, care nu are intotdeauna forta necesara pentru a face fata infectiilor.

In plus, contactarea virusului gripal poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange sau, dimpotriva, la scaderea lui, ceea ce din nou este periculos pentru pacientul care si asa se confrunta cu o tulburare a metabolismului.

Vaccinarea antigripala, o solutie salvatoare

Pacientilor cu diabet le este recomandata vaccinarea antigripala, aceasta fiind cea mai buna metoda de protejare a organismului si de prevenire a complicatiilor. O tuse puternica poate provoca o ruptura vasculara, care la randul ei poate duce la un atac vascular cerebral, avertizeaza medicii.

Persoarele care sufera de diabet ar trebui sa opteze pentru vaccinul antigripa injectabil si nu pentru cel sub forma de spray nazal.

Este bine de stiut ca diabeticii au un risc crescut de a face pneumonie in cazul in care se imbolanavesc de gripa, prin urmare este bine daca ar putea sa beneficieze si de vaccinul pneumococic.

Metode de tratare a gripei

Diabeticii ar trebui sa-si monitorizeze constant glicemia, la 3-4 ore, in cazul in care se imbolnavesc de gripa. In cazul in care apar modificari in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange, este bine sa se consulte un medic cat mai repede.

De asemenea, in caz de gripa, pacientii care sufera de diabet nu ar trebui sa stea nemancati, deoarece lipsa hranei poate duce si ea la o dereglare a nivelului de glicemie din sange.

Nu in ultimul rand, bolnavilor de diabet le sunt recomandate medicamentele antivirale, care scad riscul dezvoltarii unor complicatii din cauza gripei.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului