Sunt cu adevarat tigarile electronice o metoda buna de a renunta la fumat?

Actualizat: 19 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Multe persoane care doresc sa opreasca consumul de tigari apeleaza la utilizarea tigarilor electronice ca la un instrument de renuntare.

Tigarile electronice sunt mici dispozitive ce functioneaza pe baza de curent electric (furnizat de baterii) si care permit inhalarea nicotinei sub forma de vapori. Acestea au devenit in ultimii ani din ce in ce mai populare in randul fumatorilor si fostilor fumatori de tigari obisnuite.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Marea Britanie, 2.9 milioane de adulti britanici au folosit tigari electronice in anul 2017.

Spre deosebire de tigarile clasice care ard tutunul si produc un amestec de substante chimice nocive, tigarile electronice functioneaza prin incalzirea unei solutii lichide cu nicotina.

Acest lucru inseamna ca utilizatorii nu sunt expusi la monoxid de carbon sau gudron, doua dintre cele mai letale componente ale fumului de tutun. Astfel, producatorii acestor dispozitive afirma despre ele ca sunt alternative mult mai sigure pentru fumatori pentru a-si gestiona pofta de nicotina.

In ciuda tuturor reclamelor si promovarilor facute acestor noi tipuri de tigari, exista numeroase confuzii cu privire la siguranta lor asupra sanatatii.

Multe articole de stiri cu privire la tigarile electronice par preconcepute pentru a inspira neincredere, in timp ce companiile de tigari electronice isi mentin afirmatiile cu privire la siguranta si eficienta produselor lor. In urma tuturor acestor lucruri, opinia publica ramane undeva la mijloc, dar tinzand sa se considere ca fumatul tigarilor electronice ar fi chiar mai daunator decat a celor clasice.

Cat de daunatoare sunt tigarile electronice?

Conform cercetarilor de specialitate, tigarile electronice sunt cu 95% mai putin daunatoare decat tigarile clasice, deoarece au doar o mica parte din riscurile pentru sanatate ale acestora din urma. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca tigarile electronice nu sunt complet inofensive, avand propriile lor riscuri.

Lichidul si vaporii asociati tigarilor electronice contin substante chimice daunatoare, de asemenea, gasite in fumul de tigara, dar la niveluri mult mai mici. Chiar daca riscul asupra sanatatii este cu mult mai mare in cazul fumatului obisnuit, sunt necesare cercetari si monitorizari continue cu privire la eficacitatea si efectele tigarilor electronice, mai ales cand vine vorba despre cele pe termen lung.

Unii cercetatori stiintifici sunt in favoarea tigarilor electronice si considera ca acestea pot opri fumatul. Totusi, chiar daca fumatul clasic nu este intrerupt complet, ci doar o parte este inlocuita, tot se considera ca este un lucru benefic. Astfel, tigarile electronice devin optiuni mult mai sigure pentru sanatate decat cele clasice.

Preocuparile legate de sanatate in ceea ce priveste utilizarea acestor dispozitive sunt cu mult eclipsate de pericolele tigarilor obisnuite. Din acest motiv, persoanele fumatoare pot incerca sa se lase de fumat prin utilizarea tigarilor electronice, riscurile fiind considerabil mai mici. Ulterior trecerii la tigari electronice se poate incerca renuntarea completa si la acestea.

Motivele controverselor

In ciuda tuturor studiilor care prezinta tigarile electronice ca fiind o alternativa mai sanatoasa la cele obisnuite, tot exista nelamuriri si afirmatii cu privire la gradul de risc asociat utilizarii de tigari electronice.

Specialistii considera ca toate aceste controverse se bazeaza pe 3 factori principali:
• Punctul de vedere al populatiei cu privire la abstinenta totala de la nicotina;
• Neincrederea fata de producatorii de tigari electronice;
• Incertitudinea populatiei cu privire la efectele pe termen lung ale tigarilor electronice asupra starii de sanatate.

In ceea ce priveste primul dintre motive, trebuie stiut ca aceeasi mentalitate se aplica in mod egal si altor instrumente de renuntare la fumat, de exemplu plasturii speciali cu nicotina. Desi nicotina are anumite riscuri pentru sanatate, trebuie cunoscut ca anumite ingrijorari sunt nefondate.

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca exista multe persoane care doresc sa renunte doar la fumat, nu si la aportul de nicotina. Chiar si in aceste cazuri, incetarea fumatului va duce la reducerea daunelor si a complicatiilor asociate acestui obicei nesanatos.

Neincrederea si ingrijorarile cu privire la producatorii de tigari electronice reprezinta alte motive pentru care unele persoane nu apeleaza la aceste dispozitive. Multe dintre companiile producatoare de tigarete clasice au abordat si industria producerii de tigari electronice.

In ceea ce priveste efectele pe termen lung asupra sanatatii este important de stiut ca nu exista foarte multe studii de lunga durata.

Sunt utile tigarile electronice?

Unii oameni au sustinut si sustin faptul ca tigarile electronice nu reprezinta decat o poarta prin care tinerii se pot apuca de fumat treptat. Exista si cazuri adevarate in care tinerii incearca initial tigarile electronice, iar apoi incep sa fumeze tigari clasice.

In plus, tigarile electronice sunt considerate de adolescenti ca nefiind atat de nocive ca tigarile normale, deoarece au mai putine efecte secundare. Totusi, trebuie retinut faptul ca nicotina este considerata nesigura pentru tineri.

O mare provocare cu privire la tigarile electronice o reprezinta modul in care sunt utilizate. Multi tineri nefumatori sunt atrasi sa le foloseasca, ridicand astfel riscul de a trece catre tigari obisnuite, dar exista si latura in care persoanele fumatoare le pot incerca, lasandu-se astfel de fumatul clasic.

Multe persoane ce fumeaza tigari normale nu se pot lasa doar prin vointa, tigarile electronice fiind o metoda de sprijin. Totusi, obtinerea unui echilibru perfect cu privire la utilizarea tigarilor electronice este dificil de obtinut.

Bibliografie:
Large national survey finds 2.9 million people now vape in Britain: For the first time over half don’t smoke, https://ash.org.uk/media-and-news/press-releases-media-and-news/large-national-survey-finds-2-9-million-people-now-vape-in-britain-for-the-first-time-over-half-no-longer-smoke/
E-cigarettes and heated tobacco products: evidence review, https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-evidence-review
Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction, https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0
Nicotine replacement therapy for smoking cessation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152200
Smoking: harm reduction, https://www.nice.org.uk/guidance/ph45
E cigarettes Non combustible inhaled tobacco products, https://www.rcgp.org.uk/policy/rcgp-policy-areas/e-cigarettes-non-combustible-inhaled-tobacco-products.aspx
E-cigarettes, https://www.bma.org.uk/collective-voice/policy-and-research/public-and-population-health/tobacco/e-cigarettes
Are e-cigarettes harmful?, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/are-e-cigarettes-harmful?_adal_sd=find.cancerresearchuk.org
What’s the Bottom Line on the Risks of E-cigarettes for Kids, Teens, and Young Adults?, https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/Quick-Facts-on-the-Risks-of-E-cigarettes-for-Kids-Teens-and-Young-Adults.html
E-Cigarette Use Among Youth and Young Adults, https://e-cigarettes.surgeongeneral.gov/documents/2016_SGR_Exec_Summ_508.pdf
New research by ASH finds use of electronic cigarettes remains low among young people, https://ash.org.uk/media-and-news/press-releases-media-and-news/new-research-by-ash-finds-use-of-electronic-cigarettes-remains-low-among-young-people/


Citeste si despre:

Adevarul despre popcorn Parabenii - ce sunt si cat sunt de periculosi Sunt sigure uleiurile esentiale pentru copii? Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina Rivalitatea intre frati Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Cat de periculos este fumul de tigara? Riscurile vapatului asupra sanatatii