Uleiul de canepa: beneficii oferite pielii

Actualizat: 29 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Uleiul de canepa este un produs foarte bogat in nutrienti, si contine antioxidanti, proteine, caroten, fitosteroli, fosfolipide, dar si numeroase minerale, printre care se numara calciul, magneziul, sulful, potasiul, fierul, zincul si fosforul.

Este o sursa completa de proteine si contine toti cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esentiali. De asemenea mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, D, si E. Culoarea sa verde este data de bogatul continut de clorofila care se gaseste in mod natural in semintele de canepa. Poate ca cea mai importanta proprietate a uleiului de canepa este data de procentul sau ridicat de acizi grasi esentiali, care este cel mai ridicat, dintre toate plantele din lume.

Canepa contine atat Omega-3, cat si Omega-6 in raport de 3:1. Aceasta proportie este cea a echilibrului perfect intre cei doi acizi, ceea ce inseamna ca acest ulei este alegerea perfecta pentru a va completa dieta. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru sanatatea noastra, si sunt responsabili de luciul specific pielii, parului, ochilor, pentru a transfera oxigen catre fiecare celula din corp si chiar de a da mai multa claritate procesului de gandire.

De asemenea acesti acizi sunt cei care ne lubrefiaza si ne curata arterele, intaresc sistemul imunitar, si preintampina actiunea virusilor sau a altor agenti patogeni asupra organismului. Acizii grasi esentiali nu pot fi produsi de corpul uman, asa ca trebuie sa ii obtinem din alte surse, prin aport alimentar.


Pielea noastra este raspunzatoare pentru multe procese, cum ar fi cel de termoreglare, cel de receptare a anumitor senzatii, de protectie si de reglare a hidratarii. Reglarea hidratarii se realizeaza printr-o “bariera” produsa de piele; aceasta se afla la suprafata si se numeste epiderma. Epiderma are un strat, stratum corneum, care este alcatuit din celule ale pielii, unite intre ele prin intermediul lipidelor.

Celulele pielii noastre mor periodic, se descuameaza si sunt inlocuite de noi celule. Acest proces este dependent de sanatatea “barierei”. Cheia integritatii acestei bariere o constituie hidratarea, mai exact mentinerea apei in interiorul pielii. Pentru a reusi sa pastrati apa in piele trebuie sa aplicati un umectant (o substanta hidratanta care sa atraga si sa mentina apa in interior).

Uleiul de canepa ne asigura aportul necesar de acizi esentiali grasi, care ne pastreaza pielea hidratata, fiind in acelasi timp un hidratant natural. Eficacitatea functionarii barierei este cea care determina nivelul de hidratare al pielii si implicit a sanatatii, moliciunii si finetii acesteia. Acizii grasi esentiali sunt cei care mentin si intretin aceasta bariera.


Citeste si despre:

Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Piramida alimentatiei Tricloretilena Cannabisul si cannabinoidele Cum tratam parul uscat si fragil? 6 nutrienti de care au nevoie vegetarienii Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3 5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta 7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine Cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Legume bogate in proteine