Remedii naturale pentru a scapa rapid de cosuri

Actualizat: 04 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aparitia cosurilor


Cosurile reprezinta o problema uzuala pe care oamenii de toate varstele o pot avea la un moment dat. Atunci cand va veti confrunta cu aparitia mai multor cosuri, veti dori sa stiti cum sa scapati rapid de ele.

Desi nu puteti elimina cosurile complet intr-o singura zi, puteti sa faceti progrese semnificative prin reducerea inflamatiei si a rosetii.
In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cele mai rapide moduri prin care puteti elimina aparitia cosurilor.

Cum poti scapa de cosuri?

Nu incerca sa zgarii sau sa storci un cos! Aceste lucruri pot raspandi bacteriile care cauzeaza acnee, riscand infectarea cosului si cicatrici acneice.

In schimb, poti incerca urmatoarele metode pentru a scapa de cosuri rapid:

Curata zona afectata cu un demachiant neagresiv, si usuca zona cu un prosop curat prin tamponare.

Aplica un tratament care usuca cosurile. Cateva exemple de astfel de tratamente sunt uleiul de arbore de ceai, peroxid benzoil, acid salicilic. Aplica cu mainile curate tratamentul pe cos si pe zona din jur pentru a actiona asupra porului si a acumularii de sebum de sub piele.

Daca nu aveti la indemana un astfel de tratament, puteti incerca remedii facute cu ce aveti prin casa. De exemplu, puteti strivi o pastila de aspirina si sa o amestecati cu o cantitate mica de apa pana cand capata aspect de pasta. De asemenea, puteti aplica lotiune de calamina pentru a usca leziunea.

Exista si tratamente pentru cosuri, sau masti, specializate pe care le puteti aplica direct pe cos. Cateva exemple ar fi mastile pentru acnee, sau plasturii pentru acnee care acopera cosurile si contin o solutie care le usuca, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau acid salicilic.

Cat timp asteptati sa dispara complet cosurile, puteti aplica un concealer special pentru acnee sau o solutie cosmetica de uscare a pielii. Acestea contin ingrediente precum acid salicilic si peroxid benzoic care trateaza cosurile in continuare pana cand se vindeca.

Tratarea cosurilor care apar pe corp

Cosurile de la nivelul pieptului si al spatelui sunt usor de tratat, dar necesita o metoda diferita fata de cele de la nivelul fetei datorita diferentelor de structura ale pielii.

Cateva tratamente posibile includ folosirea unui gel de dus care contine peroxid benzoic. Se recomanda sa lasati gelul de dus sa actioneze pe piept sau spate pentru 2-5 minute inainte de a-l clati. Daca aveti pielea sensibila sau pielea mai grasa, puteti folosi o solutie mai putin concentrata.

Schimbati-va hainele imediat dupa ce ati facut exercitii fizice pentru a reduce acumularea de transpiratie si sebum in pori. Daca nu puteti sa faceti dus imediat dupa ce ati facut exercitii, va poate ajuta sa va stergeti pielea cu un servetel umed.

Incercati sa va abtineti de la a zgaria cosurile. Acest lucru nu face decat sa le inrautateasca si sa creasca riscul de a dezvolta simptome mai severe.
Folositi protectie solara neuleioasa. Uneori, producatorii de produse fara ulei le eticheteaza drept noncomedogenice. Acestea ajuta la prevenirea acumularii de sebum sub piele.

Folositi intotdeauna lotiuni fara uleiuri si parfum. Evitarea uleiurilor si parfumurilor pe zonele predispuse la acnee poate reduce posibilitatea de aparitie a acesteia.

Precum cosurile de la nivelul fetei, cosurile de pe corp au nevoie de timp pentru a disparea complet.

Daca nu observati rezultate dupa 4-6 saptamani, consultati un medic dermatolog.

Ingrijirea pielii dupa disparitia cosurilor

Cosurile mai mari sau mai profunde pot leza pielea si se pot forma cicatrici. Acestea se prezinta sub forma unor zone mai adancite sau ridicate ale pielii care devin de obicei mai evidente odata cu inaintarea in varsta si pierderea de fibre de colagen din piele.

Desi exista tratamente pentru cicatricile cosurilor, prevenirea aparitiei lor este metoda cea mai buna. Aceasta presupune ingrijirea pielii si inainte si dupa aparitia cosurilor. Cateva metode sunt reprezentate de: abtinerea de la a stoarce sau zgaria leziunile, mentinerea unei rutini de ingrijire a pielii care include spalarea, exfolierea, si aplicarea de tratamente anti-acneice.

Daca nu puteti controla aparitia cosurilor cu remedii naturale si produse de ingrijire a pielii cumparate din farmacie, puteti apela la un dermatolog care va va prezenta cateva optiuni de a combate problema dumneavoastra.

Preventie

Pasii pe care ii puteti urma pentru a avea o rutina de ingrijire a pielii care vor preveni excesul de sebum includ:

• Spalarea pielii de doua ori pe zi cu un gel de dus neagresiv si apa calda, nu fierbinte.
• Aplicarea zilnica a unui agent local care previne cosurile, precum retinolul, uleiul de arbore de ceai, peroxidul benzoic, acidul salicilic, sau acidul azelaic. Acestea de obicei reduc sebumul si imbunatatesc rata de refacere a celulelor pielii.
• Aplicarea hidratantelor fara ulei si parfum.
• Schimbatul lenjeriei de pat cel putin de doua ori pe saptamana pentru a reduce acumularea de celule moarte, bacterii si sebum.
• Folosirea detergentilor fara parfum la spalatul hainelor si al lenjeriei de pat.

Uneori, daca dezvoltati o acnee moderata spre severa, ati putea avea nevoie sa vi se prescrie un tratament. Acesta ar putea consta in antibiotice pentru a reduce numarul de bacterii, sau tretinoin.

Unele femei care folosesc anticonceptionale beneficiaza de scaderea riscului de acnee hormonala.

Concluzii

Cand apar cosurile, puteti sa luati masuri prin a usca zona respectiva si a da voie cosurilor sa se vindece singure. Nu este intotdeauna posibil sa scapati rapid de cosuri, dar puteti lua masuri pentru a reduce frecventa aparitiei lor.

O rutina constanta de ingrijire a pielii poate preveni viitoarele aparitii ale cosurilor si poate reduce riscul de aparitie al cicatricilor acneice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Rebela acnee Afectiunile cutanate Tratamente eficiente pentru acnee Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Acneea rozacee Acneea, zeci de cauze si efecte neplacute Factori care declanseaza rozaceea 10 tratamente eficiente pentru acnee Metode de tratament a cicatricilor post-acnee