Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare

Actualizat: 17 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alegerea corecta a lotiunii de soare este un proces extrem de important pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete, a caror actiune predispune la arsuri solare, aparitia prematura a semnelor de imbatranire si la dezvoltarea de afectiuni cutanate, cea mai grava fiind cancerul de piele.

Folosirea unei lotiuni solare corespunzatoare tipului de piele si necesitatilor individuale este cruciala in prezent, cand stratul de ozon al emisferei sudice a Pamantului s-a subtiat ingrijorator, fenomen ce a condus la inmultirea rapida a cazurilor de cancer cutanat, in special a melanomului.

Interpretarea etichetei lotiunilor solare

Primul pas in selectionarea corecta a lotiunii solare potrivite este interpretarea etichetei produselor de acest tip, indiferent de forma in se regasesc ele pe rafturile magazinelor sau in farmacii (creme, spray-uri sau ulei). Informatiile de baza in acest sunt

- Factorul SPF. Acesta exprima randamentul eficacitatii produsului de a proteja impotriva arsurilor cauzate de razele ultraviolete de tip B. O expunere directa la soare in intervale lungi (peste 2 ore), face necesara aplicarea unei lotiuni solare cu factor de protectie 30 sau mai mare.

- Spectrul larg. Mentionarea acestei caracteristici a lotiunii solare anunta faptul ca produsul este eficient impotriva razelor ultravioletelor de tip B (cele care produc arsurile pielii) si a razelor ultraviolete de tip A (ce grabesc aparitia semnelor de imbatranire a pielii, precum petele, ridurile sau liniile fine).

- Rezistenta la apa/transpiratie. Atunci cand o lotiune solara are inscrisa pe eticheta aceasta caracteristica, inseamna ca produsul are o oarecare rezistenta in fata umezelii. Chiar si asa, nicio crema de protectie solara nu este in totalitate rezistenta la apa. Din acest motiv, autoritatile internationale au inceput sa emita noi reglementari, care sa oblige producatorii sa mentioneze pe eticheta ca rezistenta la apa persista 40 sau 80 de minute, atat cat este posibil.

Ingredientele lotiunii solare

Un al doilea criteriu de alegere a lotiunii solare care sa vi se potriveasca este evaluarea ingredientelor active din acest tip de produse, cele special concepute pentru a proteja pielea de razele UV. Asadar, puteti alege intre

- Lotiuni solare cu ingrediente chimice. In compozitie pot fi substantele avobenzone, octocrylene sau octinoxate. Produsele cu ingrediente chimice absorb razele ultraviolete si apoi le elibereaza in aer prin mici cantitati de caldura. Lotiunile solare cu componenta chimica sunt folosite de zeci de ani, de milioane de oameni din intreaga lume, insa sunt evitate de persoanele cu piele sensibila, usor iritabila, intrucat pot provoca iritatii, mancarimi si inflamatii in acest caz.

- Lotiuni solare cu ingrediente minerale. Numite si lotiuni solare naturale sau fizice, lotiunile protectoare cu minerale contin in general oxid de zinc sau dioxid de titan. Produsele cu aceasta compozitie reflecta razele de soare de pe suprafata pielii, similar unei oglinzi, fiind preferate de persoanele cu aversitate fata de utilizarea substantelor chimice sau de cele cu piele sensibila, intoleranta fata de chimicale.

Ambele tipuri de lotiuni solare, cu ingrediente chimice sau minerale, au fost aprobate pentru a fi introduse in uz de catre autoritatile competente si pe baza evaluarilor dermatologice de specialitate.

Avobenzone (ingredient de baza in lotiunile solare chimice) si oxidul de zinc (din compozitia lotiunilor solare minerale) sunt considerate de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA furnizoare de protectie extinsa in fata razelor UV.

In schimb, dioxidul de titan si substantele numite meradimate, sulisobenzona, dioxibenzona si oxybenzona au atribuit calificativul de protectia UVA considerabila.

Intrebari care ajuta la alegerea lotiunii solare perfecte

Nu exista o lotiune solara perfecta pentru toata lumea, ci doar lotiuni care ofera protectia ideala in cazul necesitatilor specifice ale fiecarui individ. Medicii va sfatuiesc sa optati pentru acel produs pe care credeti ca il veti utiliza cu placere in mod regulat si care va va tine departe de arsurile solare neplacute din timpul verii, dar si de riscul aparitiei semnelor de imbatranire si a celulelor precanceroase.

Specialistii recomanda aplicarea unei lotiuni solare cu factor SPF de minimum 30, in special pe fata, gat si partea exterioara a mainilor. De asemenea, cateva intrebari pe care le puteti sa vi le adresati pot fi de ajutor in exprimarea unei alegeri inspirate

- Sunteti o persoana sportiva? Daca da, acest lucru inseamna ca lotiunile solare sub forma de gel sunt cel mai potrivite, intrucat adera mai bine pielii si nu se evapora cand faceti efort fizic sau transpirati.

- Aveti o problema cu acneea sau eruptiile cutanate? In cazul in care raspundeti afirmativ, inseamna ca trebuie sa evitati cu orice pret lotiunile solare pe baza de ulei, care pot agrava inflamatiile si infectiile.

- Aveti o piele foarte uscata? Daca da, atunci este ideal sa alegeti o lotiune solara sub forma de crema, cu spectru larg de protectie, factor SPF de minimum 50 si agenti de hidratare.

- Aveti o piele sensibila sau suferiti de rozacee? Daca va regasiti in aceasta situatie, nu puteti folosi in siguranta lotiuni solare cu ingrediente chimice, deoarece acestea sunt absorbite de piele si pot cauza iritatii. Inlocuiti-le cu lotiuni pe baza de minerale, ce contin oxid de zinc sau dioxid de titan, care raman la suprafata pielii si nu afecteaza structura celulara a tesutului cutanat.

- Cumparati lotiunea solara pentru copii? Daca da, aveti nevoie de o lotiune solara cu consistenta cerata, care nu se intinde si nu se scurge. In cazul bebelusilor, lotiunile pe baza de minerale, fara parfum si parabeni, sunt cele mai sigure.

- Aveti calvitie? Nu este atat de important ce tip de lotiune solara folositi, in schimb este recomandat sa aplicati produsul de protectie pe toata suprafata scalpului expus direct razelor de soare, chiar daca purtati sapca sau palarie in aer liber.

- Aveti o pilozitate corporala bogata? Daca acesta este cazul, optati mai degraba pentru produsele solare sub forma de spray sau gel, care se absorb foarte repede in piele si nu raman la suprafata firelor de par, asa cum se intampla in cazul cremelor si al lotiunilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Impactul tatuajelor asupra sanatatii Greselile legate de sanatate ale femeilor 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Lotiunea solara potrivita pielii tale Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten Topul celor mai bune ingrediente din lotiunile pentru corp Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita