Cum iti protejezi pielea de daunele solare, de alergia la soare?

Actualizat: 15 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Adevarul este ca daunele solare au putin de-a face cu temperatura de afara. Totul se reduce la radiatiile ultraviolete (UV) care vin de la soare. Este vorba despre razele UVA, UVB, UVC care provoaca daune pielii. Chiar daca vara se simte briza marii, pielea iti poate fi deteriorata, deci este bine sa ai protectie solara adecvata.

Utilizarea protectiei solare este esentiala pentru toate tipurile de piele, chiar si atunci cand te relaxezi in gradina casei. Includerea unei creme cu SPF bun in rutina ta zilnica, de vara, este importanta. Daca ai impresia ca ajunge faptul ca ai folosit o crema hidratanta sau un fond de ten bun, te inseli. Acestea nu sunt suficiente vara pentru a atinge un SPF adecvat.

In lunile de vara riscul de a suferi de alergii solare sau de arsuri solare creste. Asa ca nu uita de cremele de protectie solare. Desigur, in caz de acnee si rozacee alegerea poate fi mai dificila, trebuie produse speciale. Pentru pielea sensibila sunt recomandate produsele cu formule mai usoare, cum sunt lotiunile gel, care sunt mai bine tolerate decat cremele grele sau rezistente la apa.

La unii oameni, pielea reactioneaza anormal la lumina soarelui si radiatiile ultraviolete, ei sunt mai sensibili si pot suferi de alergii la soare. Aceasta este o forma de eruptie cutanata cauzata de sensibilitatea crescuta a pielii la lumina soarelui. Datele statistice arata ca 20% dintre oameni au aceasta boala.

Oamenii cu tenul deschis sau copiii mici sunt predispusi sa fie alergici la soare pentru ca au mecanismele de aparare a pielii mai slabe. Riscul de alergie apare si la femeile gravide si la oamenii care abuzeaza de solar, sau care au efectuat alte proceduri cosmetice cu o zi inainte de plaja.

In cazul alergiei la soare, simptomele sunt foarte clare:
• Anumite zone ale corpului, care nu erau acoperite de costumul de baie, se inrosesc
• Apar inflamatii si eruptii cutanate pruriginoase sau vezicule pe umeri, brate, spate, picioare
• Unele eruptii sunt sub forma de pustule ori papule
• Apare o senzatie de mancarime insuportabila pe piele si pot fi si arsuri intense
• Daca te scarpini cu unghiile, umflaturile de pe piele se transforma imediat in vezicule.

Alergia la soare este cauzata si de alti factori precum:
• Administrarea unor medicamente citostatice, antihistaminice, antibiotice, sulfonamide, antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen
• Tratamentele de peeling sau tatuajele slabesc bariera de protectie naturala a pielii si astfel aceasta devine mai sensibila la radiatiile UV.

De ce are nevoie pielea ta cu adevarat in lunile de vara?

Pentru a te proteja de soare, poti alege orice combinatie de creme pentru alergie la soare care ti se potriveste. Exista produse de lux care au ingrediente naturale, care sunt foarte eficiente in protejarea pielii de radiatiile UVA si UVB, mai ales daca sunt aplicate la fiecare 2-3 ore. Cele mai apreciate sunt produsele de brand Eucerin, La Roche-Posay, Avène sau Bioderma deoarece sunt testate de dermatologi. Se pot folosi:
• Lotiune protectie gel crema impotriva alergiei la soare SPF 50
• Balsam calmant si reparator SPF 50
• Crema gel dupa expunerea la soare si altele.

Exista o regula de baza simpla in alegerea protectiei solare si anume sa optezi pentru creme cu SPF 50. Acestea sunt cu spectru larg si usor de aplicat pe piele. Poti folosi creme, geluri, spray-uri, lotiuni de calitate, care functioneaza foarte bine mai ales daca sunt aplicate corect. Astfel de produse de brand se gasesc in magazinele online, precum Notino.ro.

Crema de protectie solara se aplica cu cel putin jumatate de ora inainte de expunerea la soare. Daca pielea transpira sau daca s-a intrat in apa, trebuie refacuta protectia cutanata, prin aplicarea unui strat subtire de crema cu SPF adecvat pe piele. Si ochii trebuie protejati de soare cu ochelari cu lentile polarizate in orice moment al zilei, mai ales in lunile caniculare.

Dupa bronzare, pielea trebuie tratata cu lotiuni sau creme cu efect de hidratare a pielii, care au pantenol sau Aloe vera. Pielea are nevoie si de un aport de vitamina C. Aceasta este un ingredient bun pentru imbunatatirea texturii pielii, ajuta la vindecare, reduce aspectul pielii deteriorate, are capacitatea de a proteja pielea impotriva expunerii pe termen lung la soare, are efect antioxidant ce ajuta in protejarea tesutului cutanat de lumina ultravioleta (UV).

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig Alergii care umbresc frumusetea Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare Alergiile la produsele cosmetice Sa intelegem alergiile oculare