Secretul unghiilor frumoase si sanatoase

Actualizat: 06 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum ingrijim unghiile


La fel ca si in cazul unei tunsori noi sau rutinii de ingrijire a tenului, unghiile sanatoase, cu o manichiura si pedichiura de calitate, fac parte din rutina de ingrijire a corpului de care avem nevoie cu totii.

Atunci cand unghiile sunt sanatoase, vor fi si frumoase.

Recomandari

Din pacate insa, expertii spun ca atat femeile cat si barbatii neglijeaza frecvent unghiile si nu le acorda importanta de care ar avea nevoie.

Medicii dermatologi considera ingrijirea unghiilor la fel de importanta ca si ingrijirea pielii corpului si a tenului.

Acestia recomanda dezvoltarea unor obiceiuri simple ce pot fi integrate in rutina fiecarei persoane, pentru a mentine unghiile sanatoase si frumoase:

Nu va manipulati cuticula excesiv.

Fie ca va faceti manichiura singura, fie ca apelati la un tehnician de unghii, taierea si manipularea excesive ale cuticulei pot dauna.

Cuticula ofera o protectie naturala impotriva bacteriilor si fungilor.

Odata ce cuticula este taiata prea mult, aceasta bariera nu mai exista si unghiile sunt predispuse la infectii.

In aceste situatii nu doar ca aspectul cuticulei se va inrautati, aceasta devenind rosie, inflamata si fragila, dar si infectia dobandita va produce modificari permanente ale unghiilor.

Impingerea cuticulelor poate fi o manevra sigura, daca nu sunt impinse prea mult.

Utilizati produse simple si cat mai putine.

Contrar multor opinii publice sau ale tehnicienilor de unghii, produsele de ,,tratament’’ ale unghiilor pot face mai mult rau.

Astfel solutiile de intarire ale unghiilor nu aduc beneficii reale daca restul pasilor sunt indepliniti si unghiile sunt sanatoase.

Aceste solutii au rol in preventia ruperii unghiilor, insa o unghie sanatoasa se va rupe mereu atunci cand este timpul, datorita elasticitatii sale naturale.

Hidratati unghia, cuticula si pielea din jur.

Atat unghiile degetelor de la maini, cat si de la picioare, sunt tesuturi ce necesita hidratare.

Tesutul tegumentar din jur are nevoie de aceeasi hidratare ca si pielea corpului si a tenului.

O unghie hidratata va fi intotdeauna mai sanatoasa si deseori cauza unghiilor ce se rup usor si frecvent o reprezinta deshidratarea tesuturilor.

Luati in considerare suplimentele cu biotina.

Biotina este un membru al familiei vitaminei B ce creste grosimea unghiei si astfel previne exfolierea si ruperea acesteia.

Intr-un studiu din Germania ce a evaluat 45 de persoane cu probleme severe ale unghiilor, administrarea a 2.5 mg de biotina zilnic, timp de cateva luni, a adus beneficii importante pentru toti pacientii inclusi in studiu.

Biotina este benefica si pentru par, insa efectul terapeutic apare la doze de minim 2.5 mg pe zi.

Limitati manichiura si pedichiura profesionala.

Desi poate parea un lux si un lucru benefic sa mergeti la manichiura si pedichiura la un tehnician sau cosmetician profesionisti, din punct de vedere al sanatatii unghiilor acestea dauneaza.

Utilizarea lunara, fara intrerupere, a produselor puternice utilizate in saloane va afecta unghia pe termen lung.

Daca nu puteti insa renunta la programarile profesionale, incercati sa va aduceti propriul set de instrumente si propriile produse, fiind sanse mai mari ca acestea sa fie mai blande cu tesutul unghiei.

Evitati solutiile pe baza de acetona.

Pentru a indeparta oja de pe unghii, incercati sa gasiti produse ce nu contin acetona. Acetona va fragiliza unghiile in timp.

Limitati contactul direct cu produsele chimice.

Nu doar produsele utilizate in manichiura-pedichiura contin substante chimice ce pot afecta unghia.

Solutiile pentru curatenie in special contin substante periculoase ce vor afecta patul unghial.

La fel este implicat si spalatul prea frecvent pe maini. Indepartarea excesiva a barierei naturale a pielii va creste susceptibilitate tesuturilor la infectii si alte probleme.

Pentru a evita acest lucru spalati-va pe maini in limita bunului simt, cu un sapun bland si purtati manusi de protectie atunci cand faceti curatenie sau spalati vasele.

Mai mult decat atat, daca lucrati intr-un mediu ce presupune expunerea la produse chimice, utilizati manusi si incaltaminte de protectie.

Fiti precauti in alegerea samponului.

Desi majoritatea pacientilor sunt atenti la tipul lor de par atunci cand isi aleg samponul, trebuie sa stiti ca ingredientele acestuia va pot influenta sanatatea si aspectul unghiilor.

Multe sampoane destinate parului gras au ingrediente degresante, ce usuca si indeparteaza uleiurile naturale ale suprafetelor atinse.

Astfel desi acesta poate avea beneficii pentru par, unghiile cu tendinta de uscare vor avea de suferit si mai tare.


Mentineti unghiile curate si neaparat uscate.

In special atunci cand iesiti din dus, dintr-o piscina sau bazin de inot, primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa va uscati cu atentie si pe rand fiecare deget si unghie, de la maini si picioare.

Mediul umed favorizeaza aparitia fungilor si deseori nu ne dam seama de umezeala prezenta pe unghie si in jurul ei.

De asemenea, daca urmeaza sa va expuneti la apa timp indelungat, utilizati materiale de protectie precum manusile de cauciuc sau papucii speciali pentru apa.

Mentineti o buna igiena a unghiilor.

Nu in ultimul rand, igiena unghiilor tine in primul rand de dumneavoastra.

Chiar daca nu va faceti o manichiura sau pedichiura complexa, taierea unghiilor drept, uniform si de preferat scurt, este extrem de importanta pentru a avea unghii sanatoase si frumoase.

Forma rotunjita a unghiilor este de preferat din acest punct de vedere.

Concluzie

Unghiile frumoase trebuie sa fie in primul rand sanatoase, puternice si ferite de infectii. Infectiile pot produce modificari permanente ale unghiilor chiar si dupa vindecare, astfel ca igiena si rutina de ingrijire simpla dar eficienta sunt esentiale.

Nu uitati sa va protejati si de factorii externi ce pot dauna, precum mediul umed si substantele chimice.

Bibliografie
https://www.webmd.com/beauty/features/strong-nails-hands
https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-manicure-guide
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Detoxifiere naturala de primavara Boli ale pielii ce se agraveaza primavara Alergiile la produsele cosmetice Mituri despre frumusete Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Rosul unghiilor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce poti face pentru a avea calcaie frumoase si sanatoase Cum sa tratezi eficient psoriazisul si sa ai o piele frumoasa si sanatoasa Retete pentru frumusete Cele mai bune moduri de a preveni roaderea unghiilor Cum sa va ingrijiti corect cuticulele Termenul de folosire al produselor de ingrijire Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor