Transplantul hepatic - cand si cum se realizeaza

Actualizat: 02 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este transplantul hepatic


Transplantul hepatic reprezinta interventia chirurgicala in care un ficat ineficient este inlocuit cu unul sanatos, provenit de la un donator. Ficatul este un organ esential si vital pentru organismul uman, avand functie metabolica importanta. Daca functia ficatului nu mai este buna, organismul intra in insuficienta hepatica si este nevoie de un ficat nou.

Daca sunteti primitor in cadrul unui transplant, puteti primi un ficat intreg de la un donator deja decedat, sau puteti primi o portiune de ficat sanatos de la un donator inca in viata. Ficatul este un organ cu putere de regenerare, astfel incat poate creste din nou la dimensiunea intreaga.

Cand este necesar

In caz de insuficienta hepatica sau de cancer hepatic avansat, transplantul hepatic devine singura optiune de tratament. Multe afectiuni hepatice pot duce la insuficienta hepatica, inclusiv patologiile acute precum intoxicatia, dar si patologii hepatice cronice.

Din punct de vedere statistic, exista mai multi pacienti ce necesita un transplant hepatic decat exista donatori, la nivel mondial.

Transplantul hepatic este de cele mai multe ori un tratament de ultima linie, utilizat in cazul in care nicio alta optiune de tratament nu a functionat. Prognosticul pacientilor dupa transplant este de asemenea variabil, intrucat chiar si ficatul ,,nou’’, sanatos, poate dobandi aceeasi patologie hepatica anterioara.

Astfel principalele situatii in care poate fi recomandat un transplant hepatic sunt insuficienta hepatica acuta, insuficienta hepatica cronica si cancerul hepatic avansat.

Pacientii cu insuficienta hepatica acuta se pot recupera chiar si fara transplant, insa acest lucru este variabil si imprevizibil. Cei care nu se vindeca au o speranta de viata foarte scurta in lipsa transplantului, de pana la cateva zile.

Insuficienta hepatica cronica si cancerul sunt insa afectiuni progresive, astfel incat este nevoie de ani de zile de evolutie a bolii pana la aparitia necesitatii de transplant. Timpul de asteptare pe lista de transplant hepatic este variabil in functie de patologia subiacenta, varsta pacientului si comorbiditatile sale.

Prevalenta

In fiecare an, aproximativ 8500 de pacienti primesc un ficat sanatos. Aproximativ 12500 sunt adaugati in fiecare an pe lista de transplant. Aproape toate aceste transplanturi, 95%, sunt formate din ficat intreg, de la donatori decedati. Totusi, numarul de transplanturi cu portiuni de ficat de la donatori vii este in crestere.

Criterii pentru transplant

Intrucat exista intotdeauna cerere mare pentru aceasta procedura, nu toti pacientii cu afectiuni hepatice vor fi inclusi pe lista de asteptare. Exista cateva criterii bine definite la nivel mondial, care ajuta la includerea si excluderea pacientilor.

Astfel, criteriile minime pentru ca un pacient sa se califice pentru o sansa la transplant hepatic, sunt:
• Prezenta semnelor clinice de insuficienta hepatica sau cancer hepatic primar
• Starea generala de sanatate destul de buna pentru a trece prin operatie si a se recupera eficient
• Riscul nul sau foarte scazut de a consuma alcool sau substante toxice

Aceste aspecte vor fi atent evaluate de catre o echipa medicala multidisciplinara, inainte de a se lua decizia de includere sau excludere in programul national de transplant.

In timpul procedurii

Operatia de transplant hepatic este una majora, cu un timp operator indelungat de 6 pana la 12 ore. Veti fi adormit, sub anestezie generala, pe tot parcursul interventiei. Inainte de procedura va va fi instalat unul sau mai multe catetere venoase periferice si centrale, un tub endo-traheal care va va ajuta sa respirati in timpul operatiei, un cateter vezical pentru a drena urina si tuburi de drenaj abdominal, care vor drena secretiile in exces.

Operatia se realizeaza clasic, prin interventie deschisa. Medicul chirurg va realiza o incizie larga de-a lungul abdomenului, langa ficat, prin care il poate accesa. Acesta va separa ficatul de vasele din jur si de colecist. Intr-un final va reatasa ficatul nou la toate structurile anatomice importante.

Daca operatia se face cu donator viu si doar o portiune din ficat, se vor realiza in paralel cele doua interventii: o echipa pentru primitor si una pentru donator. Daca ficatul este deja extras dintr-un pacient decedat, acesta va fi pastrat in conditii speciale, pentru un timp maxim, pana cand pacientul primitor este pregatit.

Dupa procedura

Intrucat este o operatie complexa, veti ramane internat timp de cateva zile pe sectia de terapie intensiva, unde medicii anestezisti va vor trezi progresiv si monitoriza toate functiile vitale. Veti trece prin cateva analize, pentru a verifica functia noului ficat si veti fi monitorizat in caz de aparitie a complicatiilor post-transplant.

Odata ce sunteti considerat stabil, cateterele vor fi indepartate si veti fi transferat pe o alta sectie, unde va veti continua recuperarea. Veti incepe treptat sa beti lichide si ulterior sa mancati alimente solide. Perioada de spitalizare este variabila si depinde de prezenta sau nu a complicatiilor.

Riscuri si complicatii

Exista doua mari probleme ce pot aparea la pacientii ce trec prin operatia de transplant: rejetul de organ si infectiile.

Reactia de respingere a organului este rejetul, iar aceasta apare atunci cand organismul percepe noul ficat ca pe un obiect strain, iar sistemul imun incearca sa il indeparteze.

Veti primi medicamente imunosupresoare pentru a impiedica, pe cat posibil, rejetul de organ. Acesta ramane inca posibil, aparand cu o frecventa ridicata in primul an de dupa transplant, la pana la 50% dintre pacienti. Medicii pot insa trata aceasta reactie medicamentos.

Ca si in orice alta operatie, exista un risc de infectie, insa operatiile de transplant au un risc mai mare din acest punct de vedere, din cauza medicamentelor imunosupresoare administrate.

Aceste medicamente previn reactia de rejet pe de o parte, insa pe de alta parte acestea scad functia sistemului imunitar, predispunandu-va la infectii. Riscul de infectie este maxim imediat dupa operatie, scazand pe masura scaderii dozelor de medicamente.

In ceea ce priveste complicatiile posibile pe termen lung, la acesti pacienti, acestea includ:
• Hipertensiune arteriala
• Hiperglicemie sau chiar diabet zaharat
• Afectiuni renale si insuficienta renala
• Un anumit risc de cancer

Recuperare si prognostic

Majoritatea pacientilor se pot reintoarce la munca in 1-2 luni, iar la toate activitatile obisnuite, inclusive efort fizic, in 6-12 luni. In aceasta perioada veti continua sa mergeti regulat la medic, pentru control si analize.

Cicatricea ramasa in urma operatiei este de pana la 8-10 cm, insa datorita tehnicilor moderne de sutura, aceasta poate fi foarte putin vizibila. De asemenea, se poate estompa in timp.

Concluzie

Transplantul hepatic este o interventie chirurgicala majora, necesara pentru multi pacienti cu patologii hepatice terminale. Daca echipa medicala stabileste ca indepliniti criteriile pentru transplant, veti fi pus pe lista de asteptare nationala. Interventia propriu-zisa implica cateva riscuri, insa beneficiile depasesc riscurile intotdeauna la acesti pacienti.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-transplant/about/pac-20384842
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8111-liver-transplantation


Citeste si despre:

Hepatita autoimuna Cancerul hepatic Ciroza hepatica Hepatita D: cauze, simptome si tratament Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Histoplasmoza pulmonara Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu