Ce poate duce la deteriorarea ficatului

Actualizat: 28 Mai 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este si cum functioneaza ficatul?


Ficatul este un organ esential cu roluri diverse si foarte importante pentru supravietuire si buna functionare a organismului. In fiecare zi acesta produce bila, converteste nutrientii alimentari, indeparteaza toxinele din sange, metabolizeaza grasimile, alcoolul si medicamentele, controleaza nivelul de hormoni si glucoza, depoziteaza fier si multe altele.

Acumularea prea multor toxine si "atacul" ficatului cu prea multi factori nocivi poate insa duce la deteriorarea acestuia, alterand functia hepatica.
Aceste leziuni hepatice pot fi temporare sau cronice, cu caracter permanent.

Atunci cand medicii vorbesc despre patologii hepatice, acestia se refera de regula la afectiuni cronice ce distrug tesutul hepatic progresiv, in timp.

Stadiile bolii hepatice

Boala hepatica cronica evolueaza de cele mai multe ori prin aceste 4 stadii:

- Hepatita

- Fibroza

- Ciroza

- Insuficienta hepatica

Prevalenta

Din pacate deteriorarea progresiva a ficatului si instalarea bolilor hepatice sunt destul de comune. Cercetatorii estimeaza ca in jur de 4.5 milioane de adulti au un anumit stadiu de afectare hepatica, fiind produse pana la 2 milioane de decese in fiecare an din cauza insuficientei hepatice.

Barbatii tind sa faca mai frecvent boli hepatice, probabil din cauza unui stil de viata mai nociv.

Factori de risc

Factorii principali ce duc la deteriorarea ficatului sunt:

Riscuri si complicatii

Ciroza hepatica si insuficienta hepatica sunt boli hepatice numite 'de stadiu terminal" din cauza pierderii capacitatii de regenerare a ficatului.

Tesutul hepatic nu se mai poate vindeca si necesita inlocuire prin transplant. Pacientii cu ciroza hepatica au un risc semnificativ crescut de hipertensiune portala si cancer hepatic, inainte ca boala sa avanseze spre insuficienta hepatica.

Hipertensiunea portala apare atunci cand cicatrizarea ficatului ajunge si la vena porta. Vena porta este principala vena ce dreneaza ficatul catre sistemul venos principal al organismului. Tensiunea crescuta din vena porta va induce rupturi si hemoragii interne ce pot induce un deces rapid al pacientului.

Cancerul hepatic sau carcinomul hepatocelular apare aproape exclusiv in randul pacientilor cu ciroza hepatica si deci boala hepatica cronica.

Intreg ciclul de inflamatie, reparare si cicatrizare modifica in timp celula si o transforma in celula maligna. Cancerul hepatic ramane unul dintre cele mai frecvente cancere la nivel mondial, fiind o cauza majora de mortalitate a adultilor.

Concluzie

Tesutul hepatic este unul dintre cele mai importante tesuturi din organism, insa acesta poate fi usor lezat. Factorii principali ce duc la deteriorarea ficatului sunt toxinele, alcoolul, patologiile metabolice cu depunere de lipide si bolile genetice.

Identificarea din timp a afectarii hepatice este esentiala pentru un prognostic cat mai bun si pentru a evita evolutia spre insuficienta hepatica si necesar de transplant hepatic.


Citeste si despre:

Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Boala ficatului gras non-alcoolic, o afectiune tot mai frecventa Insuficienta hepatica Ingrijirea unghiilor dupa tratamentul antifungic: Pasii esentiali pentru o recuperare completa Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Ciroza hepatica Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C Dieta pentru persoanele cu ficat gras