Durerile in gat: de ce apar si cum le tratam?

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Durerea de gat nu reprezinta o afectiune in sine, ci mai degraba un simptom. De cele mai multe ori, durerile in gat sunt cauzate de o infectie virala sau bacteriana. Diferenta esentiala este ca bacteriile raspund repede la tratamentul cu antibiotic, in timp ce virusurile nu.

De regula, durerea de gat poate reprezenta o banala iritatie a gatului ca urmare a unui efort prelungit precum tipatul sau cantatul indelungat, dar si o afectiune mai complicata cum este gripa sau o infectie a cailor respiratorii superioare.

Sunt afectiuni grave in care unul dintre simptome este durerea de gat precum: obstructia cailor aeriene, traumatismele gatului, tumorile laringiene.
De asemenea, sunt multe alte situatii in care poate sa apara durerea de gat, precum laringita, angina streptococica, reactiile alergice, boala de reflux gastroesofagian, mononucleoza infectioasa sau chiar oreion.

Durerea de gat poate sa apara brusc si sa dispara la fel de repede, fara niciun tratament, de exemplu in cazuri de suprasolicitare vocala, insa o durere persistenta poate fi un semnal de alarma al prezentei unei tumori laringiene.

Cauzele durerilor de gat

• Virusurile. Durerile in gat pot fi cauzate de o infectie cu un virus.
Amigdalita. Reprezinta o inflamatie a amigdalelor si poate avea ca manifestare inclusiv durerea de gat.
• Infectii bacteriene. De exemplu, amigdalita streptococica este cea mai comuna infectie bacteriana. Durerile in gat produse de bacteriile streptococice pot cauza febra reumatica. Aceasta poate declansa, la randul ei, probleme cardiace sau inflamarea rinichilor.
• Faringita sau laringita. Faringita are ca manifestare dificultatile de inghitire, iar laringita afecteaza corzile vocale, provocand raguseala si tuse.
• Cancer. Foarte rar, durerile de gat pot sa apara in cazul cancerului tiroidian. De aceea, imediat ce simtiti un nodul in zona gatului trebuie sa va prezentati obligatoriu la medicul ORL-ist.
• Tumorile limbii, faringelui si laringelui pot avea ca simptom durerea de gat. Alte semne sau simptome pot fi: raguseala, dificultati la deglutitie, respiratie suieratoare, senzatie de nod in gat, expectoratie cu sange sau sputa.

Simptome care pot insoti durerea in gat

• tuse;
durerea de ureche;
• febra, oboseala, tuse, dureri musculare;
• voce ragusita;
• greata;
• odinofagie;
• puroi sau pete albe la nivelul faringelui si amigdalelor;
• congestie nazala.

Prevenirea durerii in gat

Multe dintre cauzele durerii in gat pot fi prevenite. Daca stiti de ce va doare gatul, este posibil sa puteti preveni durerile in gat viitoare tratand cauza de baza. Schimbarile stilului de viata si o igiena mai buna va pot ajuta, de asemenea, sa evitati durerile de gat.

Prevenirea infectiilor virale si bacteriene:

- Spalarea mainilor este cea mai buna modalitate de a preveni durerile de gat cauzate de virusi si bacterii care de cele mai multe ori se gasesc pe suprafata mainilor. Spalati cel putin 20 de secunde. Asigurati-va ca va spalati bine de la unghii pana la incheieturi. Spalarea temeinica a mainilor reduce foarte mult sansele de a obtine o infectie. Dezinfectantul pentru maini este o alternativa buna atunci cand nu va aflati langa o baie si nu aveti acces la apa si sapun.

Prevenirea refluxului acid

- Refluxul de acid poate fi legat de greutatea dumneavoastra si de antecedentele patologice personale. Intrebati specialistul dumneavoastra daca acest lucru poate fi adevarat pentru dumneavoastra si este o cauza. Daca da, pierderea in greutate este o mare ajustare a stilului de viata. Va poate reduce simptomele refluxului acid si poate ajuta la prevenirea durerilor de gat pe termen lung.

Tratamentul pe termen lung al alergiilor

- Intrebati-va medicul specialist alergolog despre utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru alergii orale sau nazale. Imunoterapia, cum ar fi injectiile pentru alergii, poate fi, de asemenea, o optiune in unele cazuri.

Tratament

Durerea de gat poate sa fie tratata si acasa cu o serie de spray-uri sau pastile de supt, dar si cu remedii naturale, insa daca durerile nu se amelioreaza, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul ORL-ist pentru un control amanuntit.
Este recomandat ca medicatia sa fie luata conform indicatiei medicului de familie sau a ORL-istului.

Remedii naturiste

• Gargara cu apa sarata calduta in care a fost dizolvata o jumatate de lingurita de sare poate ajuta la ameliorarea durerii.
• Ceaiul. Se amesteca in cantitati egale parti aeriene de cimbru, frunze de dud si flori de nalba mare. Se toarna peste o lingura de amestec o cana cu apa fiarta si se lasa la infuzat. Se bea dupa ce a fost strecurat si ajunge la o temperatura tolerabila.
• Impachetarile in jurul gatului sunt apreciate de multe persoane, deoarece reusesc sa amelioreze durerea. Pentru aceasta este folosit un prosop de bucatarie scufundat in apa rece sau calda (in functie de durere), stors si asezat in jurul gatului si mentinut pentru jumatate de ora.
• Cura de transpiratie este benefica, fie depunem efort fizic fie utilizam o sauna.
• Remediul cel mai eficient este odihna si somnul.

Concluzie

Durerea in gat poate avea multe cauze, inclusiv virusi si bacterii, reflux acid si alergii. Consultati un medic specialist daca durerea in gat dureaza mai mult de o saptamana sau daca aveti dureri la inghitire sau chiar dificultate. O durere in gat poate fi diagnosticata cu teste de laborator sau un simplu examen clinic. Uneori poate fi necesara imagistica.

Medicamentele fara prescriptie medicala pot trata cauza si simptomele multor dureri de gat insa nu trebuie facut abuz de ele. Remediile alternative pot ajuta, de asemenea. Daca aveti o infectie bacteriana, este posibil sa aveti nevoie de antibiotic insa doar prescrise de un medic specialist. Spalarea mainilor poate ajuta la prevenirea durerilor de gat cauzate de infectii virale si bacteriene.

Modificarile stilului de viata si utilizarea pe termen lung a medicamentelor pot ajuta durerile in gat care au alte cauze. Nu ezitati sa va prezentati medicului de familie sau medicului specialist ORL daca durerile persista, se agraveaza sau apar alte simptome.


Citeste si despre:

Durerea in gat Durerile in gat - cauze si remedii naturiste Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri! Aftele bucale - de ce apar si cum se pot trata Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Varicele: de ce apar si cum se trateaza Proceduri comune pentru durerile din artrita gatului Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Anotimpul rece si durerile Afla semnificatiile durerilor de dinti