Calmarea durerii de dinti cu remedii la indemana

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerea de dinti poate fi cauzata de un numar mare de motive, insa daca este lasata netratata, poate necesita inclusiv spitalizare. Un abces sau o durere inexplicabila de dinti solicita un consult medical imediat.

Pana la intalnirea cu medicul insa, durerile dentare pot fi tinute sub control cu ajutorul unor remedii aflate la indemana fiecaruia, acasa, altele decat medicamentele antiinflamatorii.

Remediile temporare au rolul de a diminua durerea de dinti, nu insa de a trata cauza acestora. De aceea, e important sa se apeleze la ele doar ca masura imediata. Stomatologul este singurul in masura sa atenueze permanent durerea.

Masuri imediate de ameliorare a durerilor

Perierea dintilor. Prima masura care trebuie luata in cazul unei dureri de dinti este periajul dentar corect. Acesta are rolul de a indeparta particulele de mancare ramase in cavitatile dintilor si care ar putea contribui la acutizarea durerilor.

Folosirea atei dentare. Tot cu rolul de a curata spatiile mici dintre dinti este si ata dentara. Aceasta elimina resturile de mancare ramase intre dinti.

Clatirea cu apa de gura. Apa de gura are efect antiseptic si de anestezic local, astfel ca utilizarea ei in asemenea situatii este indicata, intrucat reduce durerea de dinti. In plus, ea poate ajunge in spatiile unde perii periutei de dinti sau ata dentara nu pot patrunde.

Clatirea cu apa sarata. O solutie calmanta pentru durerile de dinti se poate prepara dintr-o ceasca de apa calduta si o lingurita de sare de masa. Solutia se mentine in gura timp de 30 de secunde, apoi se scuipa. Se repeta din ora in ora. Se pot adauga in apa si cateva picaturi de ulei de cuisoare, binecunoscut pentru efectul sau analgezic.

Aplicatii de comprese reci. Gheata reduce inflamatia si calmeaza durerea, fiind folosita adesea ca remediu temporar. Se aplica, timp de 20 de minute, o compresa rece cu gheata. Durerea va fi usurata, insa va reaparea curand, astfel ca metoda va trebui reluata.

Aplicatii de comprese cu echinaceea. Are efect anestezic, iar pentru calmarea temporara a durerilor dentare se pot utiliza comprese locale, obtinute din tampoane de tifon inmuiat in aceasta solutie concentrata.

De asemenea, tinctura de echinaceea diluata in apa poate fi utilizata pentru clatirea gingiilor inflamate. Decoctul de radacina de echinaceea se prepara adaugand o lingura de radacina maruntita la un pahar cu apa. Cu aceasta solutie se clateste gura.

Clatire cu ceaiuri. Exista o serie de ceaiuri care au rol de a reduce inflamatia si de a diminua intensitatea durerii. Unul dintre ele este cel de menta.

De asemenea, ceaiul de salvie este un puternic dezinfectant local. In acest caz, se prepara un decoct din doua lingurite de salvie la o cana de apa, cu care se clateste gura.

Evitarea caldurii. Chiar daca prima senzatie oferita de caldura este de confort, mai ales in cazul durerilor de dinti, acestea nu se diminueaza ci, din contra, se agraveaza in prezenta unei temperaturi ridicate. Mai mult, trebuie evitata caldura, intrucat aceasta poate agrava o eventuala infectie.


Citeste si despre:

Cum poate fi ameliorata durerea de dinti Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita! Afectiunile care provoaca durere faciala Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor Afla semnificatiile durerilor de dinti Calmantele indicate in functie de tipul durerii Specialistii ne sfatuiesc: cum sa facem fata dintilor sensibili! Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Dinti sensibili? Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea? Cum alegem o pasta buna de dinti? Declansarea durerilor - cauze nebanuite Primii dinti la copii sau eruptia dentara 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Bruxism - Intrebari frecvente referitoare la scrasnirea dintilor (bruxism)