8 lucruri care iti pot strica zambetul

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Velvet Dental

Diabetul

Diabetul reduce rezistenta corpului la infectii, marind deci si riscul de gingivite. Periajul regulat, folosirea atei dentare si controlul zaharului in sange ajuta la o mai buna gestionare a problemelor dentare.

Diabetul se afla in legatura directa cu boala parodontala, deci este foarte important controlul stomatologic.

Fumatul

Fumatul, in afara de faptul ca ingalbeneste dintii, va afecta si gingiile dupa un anumit timp datorita gudronului ce produce un strat lipicios pe dinti ce gazduieste bacteriile care determina productia acida si creeaza toxine iritante, ducand la pierderea dintilor.


Fumatul poate produce multe alte boli ale cavitatii bucale sau gatului, dar poate fi si mai nociv decit atit. Tutunul poate determina aparitia cancerului la git, a cancerului oral si a celui pulmonar si, in final,la deces.

Graviditatea

Este foarte important ca femeile sa isi intretina dantura si gingiile in timpul sarcinii, deoarece studiile au aratat ca exista o legatura intre afectiunile netratate ale gingiilor si nasterea copiilor prematuri sau subponderali. Schimbarile hormonale din perioada sarcinii duc la inflamatii gingivale.
Se recomanda folosirea frecventa a apei de gura si a periajului cu pasta de dinti care contine sare.

Scrasnitul din dinti

Scrasnitul din dinti sau bruxismul afecteaza maxilarul, provocand dureri si va poate afecta fizionomia fetei.
Multi oameni care au gingii si dinti sanatosi si care ajung sa isi inclesteze dintii atat de des si atat de puternic, incat isi distrug smaltul dintilor, provocand ciobirea lor si sensibilitate.


Stresul si furia pot provoca scrasnitul asta din dinti, in special noaptea, care poate strica smaltul dintilor si contribuie la slabirea rezistentei acestora.

Dulciurile

Zaharul nu ataca in mod direct dintii, ci acidul produs atunci cand este mancat zaharul si carbohidratii. Nu este recomandat sa lasati zaharului sa stea in gura intre dinti si gingii.
Solutia e sa va spalati pe dinti imediat ce mancati dulciuri, astfel incat sa nu lasati zaharul sa intarzie prea mult pe dantura voastra. Daca nu este posibila spalarea pe dinti dupa o gustare, atunci se recomanda consumul de branza sau iaurt, ori mestecarea de guma fara zahar pentru a creste secretia salivara si a neutraliza acizii.

Bauturile fierbinti

Bauturile fierbinti pot fi unul din motivele pentru care dintii unor persoane par murdari. Ceaiul negru si cafeaua au compusi care se inflitreaza in smaltul dintilor, si produc bacterii care pot cauza pierderea danturii.


Solutia ar fi sa adaugati lapte in cafea sau ceai, ca sa diminuati efectul acestora asupra danturii.

Nefolosirea atei dentare

Utilizarea atei dentara si periajul reprezinta o parte importanta a igienei orale. Folosirea zilnica a atei dentare este singurul lucru care tine la distanta bolile parodontale, care afecteaza 50% din populatia adulta.


Cu ata dentara se ajunge in cele mai stramte locuri si in zonele inaccesibile cu periuta de dinti. Ata dentara este foarte flexibila si poate si utilizata pana la linia gingivala. Ajuta la preverinea tartrului si imbunatateste mirosul respiratiei.

Citricele si mancarea acida

Chiar daca nu au zahar ca sucurile, sucurile de grappe, portocala sau lamaie au acizi care ataca smaltul dintilor si slabesc rezistenta dintilor, predispunandu-l la degradare.
Inainte de spalare, gura trebuie clatita cu apa sau trebuie mestecata guma fara zahar.


Citeste si despre:

Zambetul este oglinda sufletului Fatetele de portelan – O solutie pentru un zambet frumos! Pasi pentru un zambet frumos Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Zambetul sub presiune: Protejeaza dantura de bruxism Cat de sanatos este zambetul tau? Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Secretele unui zambet sanatos