Timpul liber al femeilor este, de cele mai multe ori, destul de limitat. De aceea, deseori, femeile isi neglijeaza propriile necesitati pentru a le satisface pe cele ale altora.
Controalele medicale regulate, testele de screening si imunizarile care au rol de prevenire a bolilor, sunt printre cele mai importante lucruri pe care o persoana le poate face pentru propria sanatate.
Multe boli, cum ar fi cancerul, diabetul sau osteoporoza, depistate in fazele de debut, pot fi mai usor de tratat. Testele de screening pot identifica afectiuni, inainte ca simptomele acestora sa se manifeste.
Cancer de san
Cu cat o femeie afla mai devreme de prezenta bolii, cu atat cresc sansele sale de vindecare. In primele faze de dezvoltare este putin probabil ca aceasta boala sa se fii extins la ganglionii limfatici si organele vitale, cum ar fi plamanii si creierul.
In cazul femeilor cu varsta intre 20 si 30 de ani, medicul trebuie sa examineze sanul ca parte a consultului medical regulat. Se vor face investigatii amanuntite persoanelor care au factori majori de risc, ce cresc predispozitia aparitiei acestei conditii. Printre aceste teste se numara mamografia care contine doze scazute de raze X. Femeile care au peste 40 de ani ar trebui sa faca mamografie in fiecare an.
Cancer de col uterin
Cu ajutorul frotiului Papanicolau realizat in mod constant, cancerul de col uterin va fi usor de prevenit. Cervixul este un canal ingust care face legatura intre uter si vagin. Cu ajutorul frotiului Papanicolau se pot depista celulele anormale care pot fi localizate pe colul uterin si care ar putea fi eliminate inainte ca acestea sa devina canceroase.
Cauza principala a cancerului de col uterin este paplomavirusul uman (HPV) care este transmisibil pe cale sexuala. Pe parcursul investigatiei, medicul va recolta celule de pe colul uterin si le va trimite la laborator pentru analize. Frotiul Papanicolau se va face prima data dupa varsta de 21 de ani si apoi la fiecare doi ani. Daca aveti peste 30 de ani este recomandabil ca intre aceste frotiuri, sa faceti si analiza pentru depistarea HPV.
Osteoporoza si oase fracturate
Osteoporoza este o afectiune caracterizata de porozitatea si fragilitatea oaselor unei persoane. Dupa menopauza, femeile incep sa piarda mai multa masa osoasa. Totusi, conditia poate fi prezenta si la barbati.
Primul simptom al bolii este durerea locala sau fractura osului, chiar si in urma unui traumatism minor sau a unei rasuciri bruste. Din fericire, osteoporoza poate fi prevenita si tratata.
Pentru masurarea rezistentei oaselor, diagnosticarea sau stabilirea stadiului in care se afla osteoporoza, se va face un tip special de investigatie care foloseste raze X (DXA). Aceasta poate prezice si cat de mare este riscul aparitiei unor posibile fracturi. Testul de screening este recomandat pentru toate femeile care au varsta peste 65 de ani. Daca sunt prezenti factori de risc, investigatia va fi indicata de medic, mai devreme.
Cancer de piele
Exista mai multe tipuri de cancer de piele, dar acestea pot fi tratate in urma tratamentului in stadiile precoce ale bolii. Cel mai periculos este melanomul care afecteaza celulele ce dau culoarea pielii unei persoane.
Din cauze genetice, unii oameni au un risc crescut in a dezvolta acest tip de cancer, care ar puea fi amplificat de supraexpunerea la soare. Carcinomul bazocelular si spinocelular sunt alte tipuri de cancer de piele frecvent intalnite. Pentru a depista la timp cancerul de piele trebuie sa semnalati medicului orice modificare a formei, culorii si dimensiunii alunitelor sau pistruilor.
Hipertensiune arteriala
Pe masura ce inaintati in varsta, va creste riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale, mai ales daca sunteti supraponderali sau aveti obiceiuri nocive pentru sanatate. Hipertensiunea arteriala poate predispune la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, fara niciun avertisment.
Colaborati cu medicul pentru a mentine sub control tensiunea arteriala si pentru a va salva viata. Scaderea tensiunii arteriale poate preveni aparitia de boli de inima si insuficienta renala.
Pentru masurarea tensiunii arteriale se iau in calcul doua valori: presiunea sistolica a sangelui, masurata atunci cand inima bate si presiunea diastolica a sangelui, masurata intre bataile inimii. Tensiunea normala a unui adult este de 120/80. O persoana este diagnosticata cu hipertensiune arteriala atunci cand valorile masurate sunt 140/90 sau mai mare.
Niveluri crescute de colesterol
Colesterolul, ale carui valori sunt ridicate, determina formarea de placi de aterom care pot bloca arterele. Placile se pot acumula in decursul a mai multor ani fara sa fie prezente simptome, cauzand de-a lungul timpului un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Tensiunea arteriala, diabetul zaharat si fumatul sunt alte cauze care contribuie la cresterea nivelurilor de colesterol si aparitia rigidizarii arterelor sau aterosclerozei. Modificarea stilului de viata si tratamentul medicamentos pot reduce riscul declansarii acestei boli.
Pentru verificarea valorilor colesterolului nu trebuie sa mancati timp de 12 ore, inainte de recoltarea sangelui din care se va face analiza. La laborator se va masura nivelul colesterolului total, al colesterolului rau LDL, al colesterolului bun HDL si al trigliceridelor. Daca aveti varsta de peste 20 de ani trebuie a faceti aceasta analiza, cel putin o data la fiecare cinci ani.
Cancer colorectal
In cazul deceselor provocate de cancer, aceasta este a doua cauza de deces dupa cancerul pulmonar. Cele mai multe tipuri de cancer de colon sunt cauzate de polipi (mase anormale) care cresc pe mucoasa care captuseste interiorul intestinului gros.
Polipii pot fi sau nu cancerosi. In cazul in care sunt cancerosi, cancerul se poate raspandi si in alte parti ale corpului. Indepartarea cat mai rapida a polipilor, inainte ca acestia sa devina cancerosi, poate preveni complet dezvoltarea cancerului.
Testul de screening pentru depistarea cancerului colorectal este colonoscopia. Dupa o sedare usoara a pacientului, medicul va introduce in rect si apoi in colon un tub flexibil de mici dimensiuni echipat cu o camera video miniscula care va furniza imagini pe un ecran. Daca este identificat un polip, acesta va fi indepartat. O alta tehnica este sigmoidoscopia flexibila prin care se poate vizualiza, insa, o portiune mai mica din colon.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.