Sfaturi nutritionale pentru vara

Actualizat: 20 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Festivalurile verii, gratarele si iesirile in aer liber includ adesea optiuni alimentare nesanatoase. Grasimile si caloriile in plus se adauga rapid, pot determina crestere in greutate sau ar putea dezechilibra nivelul substantelor nutritive din organism.

Iata cateva sfaturi pentru a alege o dieta hranitoare pe timp de vara, fara sa fie nevoie sa evitati intalnirile cu ceilalti.

Beti apa


Intotdeauna trebuie sa fiti hidratati. Apa ajuta la buna desfasurare a functiilor corpului, inclusiv la digestia alimentelor pe care le mancati. Consumul de apa contribuie la mentinerea unui nivel ridicat de energie. Este foarte important sa beti apa in timpul verii, cu atat mai mult, cu cat temperaturile sunt mai ridicate.

Parul si pielea se pot usca cu usurinta in timpul verii, dar aceasta problema poate fi prevenita partial prin aportul de apa. Beti minim opt pahare de apa in fiecare zi.

Diminuati consumul de cofeina


Nu doar ca trebuie sa beti suficienta apa, dar pe timp de vara ar fi recomandabil sa nu consumati prea multa cofeina. Printre multiplele sale efecte, cofeina va poate deshidrata corpul si va anula efectele pozitive ale celorlalte lichide pe care le beti. Cu siguranta nu va veti dori acest lucru, asa ca ar trebui sa diminuati consumul de cafea si bauturi acidulate cu cofeina.

Daca nu puteti bea doar apa, puteti adauga la aportul de lichide zilnic, ceaiul rece neindulcit si laptele cu un continut redus de grasimi.

Bucurati-va de legume si fructe


Este usor sa va plictisiti de fructele si legumele pe care le mancati saptamana dupa saptamana, dar vara vine cu alegeri proaspete. Inclusiv un mix colorat cu legume de sezon poate oferi corpului dumneavoastra un surplus de nutrienti. Mancati sanatos cand mergeti la plaja.

Incercati sa rezistati tonetelor cu inghetata si sandwichuri pline cu calorii. Faceti propriul sandwich cu paine din cereale integrale sau pita, carne fara grasimi, fiarta sau preparata la gratar si legume crude. Adaugati la acestea un iaurt rece, cereale integrale, humus si o multime de fructe.

Va veti simti mai sanatos si veti fi mai fericiti dupa o zi de plaja. Mancati piureuri de fructe in loc de inghetata. Este tentant sa consumati anumite alimente pe timpul verii, dar unele dintre ele sunt foarte scazute din punct de vedere nutritiv.

Mancati salate in mod inteligent


Multi oameni mananca salate pe parcursul lunilor de vara. Este o idee excelenta pentru ca acestea sunt simplu de pregatit, nu implica incalzirea bucatariei si sunt sanatoase. Totusi, salatele trebuie pregatite inteligent: acordati atentie sosurilor sau uleiurilor pe care le folositi pentru salate. Un sos facut din lamai proaspete si ulei de masline va fi mult mai sanatos decat un sos cremos ambalat.

Nu omiteti micul dejun, dar micsorati portiile de mancare de la cina.


Nu este vorba despre cumpararea de noi farfurii. Trebuie doar sa le folositi pe cele mici atunci cand consumati pranzul si cina. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care mananca din farfurii mai mici, pot reduce cu pana la 20-22% numarul de calorii si pot pierde aproape 2 kg in greutate pe luna. Si asta fara a schimba altceva din dieta.


Cand va treziti dimineata, probabil ca nu veti fi imediat energici. Un mic dejun incarcat cu proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase va stimula rapid metabolismul si va furniza energia pentru o zi intreaga.


Citeste si despre:

Dieta de vara a persoanelor cu diabet Sfaturi pentru dieta alimentara de vara Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Despre vara si prea multe calorii Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Dieta restrictiva caloric Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Dieta de 1200 de calorii Dieta cu calorii negative Dieta de 100 de calorii Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii Gustari cu cel mult 100 de calorii