Reintoarcerea in colectivitate. Inceperea sezonului de raceala si gripa

Actualizat: 26 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Reinceperea scolilor, schimbarile de temperatura si aglomerarea transportului public dau startul unui nou sezon de gripa si raceala.

Gripa si raceala sunt cauzate de diferite virusuri respiratorii care provoaca simptome destul de similare, dar cu severitate diferita. In tabelul urmator sunt prezentate asemanarile si diferentele dintre simptomele gripei si ale racelii:

Simptom
Gripa
Raceala
Aparitia simptomelor Brusca Graduala
Febra Temperatura ≥37,8 ° C timp de 3-4 zile
Temperatura ≥37,8 ° C
Tuse Uscata si uneori severa Productiva de cele mai multe ori

Durere de cap
Intensa Rareori
Dureri musculare Comune, adesea intense Usoare
Oboseala Dureaza 2-3 saptamani De scurta durata
Epuizare severa
Precoce si pronuntata
Nu
Durere in piept Comuna Comuna
Nas infundat Uneori Uneori
Stranut Uneori Uneori
Durere in gat Uneori Uneori

Raceala reprezinta cel mai comun termen pentru infectiile tractului respirator superior, mai ales cele localizate in nas, gat si sinusuri.

Gripa este o tot o infectie virala, care ataca sistemul respirator - nasul, gatul si plamanii, data de virusul gripal. Pentru majoritatea oamenilor, gripa trece de la sine, insa uneori, gripa si complicatiile ei pot fi fatale. Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta complicatii gripale sunt:

Copiii ce prezinta urmatoarele simptome:
• Respiratie rapida sau dificultati de respiratie
• Buze sau fata albastrui
• Miscarea coastelor este foarte vizibila cu fiecare respiratie
• Dureri in piept
• Dureri musculare severe (copilul refuza sa mearga)
• Deshidratare (nu urineaza timp de 8 ore, gura si ochii uscati)
• Convulsii
• Febra peste 39°C
• La copiii mai mici de 12 saptamani, orice febra
• Febra sau tuse care se amelioreaza, dar apoi revin sau se agraveaza
• inrautatirea starii medicale cronice

Adultii ce prezinta urmatoarele simptome:
• Dificultati de respiratie
• Durere persistenta sau presiune in piept sau abdomen
• Ameteli persistente, confuzie, incapacitatea de a trezi
• Convulsii
• Nu urineaza
• Dureri musculare severe
• Slabiciune sau instabilitate severa
• Febra sau tuse care se amelioreaza, dar apoi revin sau se agraveaza
• inrautatirea afectiunilor medicale cronice

Gripa sau raceala pot fi usor confundate cu infectia cu Covid 19. Se recomanda testarea si consultarea medicului pentru un diagnostic corect.

Intoarcerea in colectivitate

Odata cu inceperea scolilor creste numarul de cazuri de gripa si raceala. Aglomerarea in spatii inchise faciliteaza raspandirea virusurilor si imbolnavirea. Prin urmare, scolile au un rol important in educatia privind prevenirea gripei si in gestionarea si limitarea focarelor de gripa, atunci cand acestea apar.

Cu fiecare zi in care copilul nu merge la scoala, acesta rateaza cunostinte valoroase. Prevenirea raspandirii gripei si a racelii in scolii este importanta nu numai pentru sanatatea copiilor, cat si pentru educatia acestora.

Cum se pot preveni infectarile?

Comunitatea medicala vorbeste din ce in ce mai mult despre beneficiile lactoferinei. Lactoferina este o substanta naturla, o glicoproteina ce se afla in cantitati mari in colostru (primul lapte matern) si actioneaza asupra virusurilor, asupra raspunsurilor imune si asupra inflamatiei. Mai mult, studiile au confirmat potentialul antiviral semnificativ al Lactoferinei impotriva virusului gripal A.

Lactoferina este un candidat promitator in prevenirea si tratamentul infectiilor de tract respirator. Acesta creste imunitatea si actioneaza ca o bariera impotriva virusurilor. Aceasta are un rol benefic in gestionarea simptomelor si recuperarea pacientilor care sufera de infectii ale tractului respirator inclusiv in infectia COVID-19.

O alta caracteristica importanta a acestei substante este siguranta. Lactoferina, fiind secreta in mod natural de corpul uman, este sigura, se poate administra atat copiilor, cat si adultilor sau femeilor insarcinate. Este contraindicata numai persoanelor intolerante la lactoza.

Mod de administrare

Preventia infectiilor tractului respirator in perioadele cu risc sau in cazul persoanelor cu risc de infectare: 1 capsula GLOBOFERRINa/zi, preferabil imediat dupa masa
In infectiile de tract respirator: 2 – 3 capsule GLOBOFERRINA/zi, preferabil imediat dupa mese

Pe langa lactoferina, s-a demonstrat ca probioticele ce contin tulpina lactobacillus casei reduc durata infectiilor respiratorii si scad incidenta acestora, atat la adulti, cat si la copii. Probioticele sunt bacterii benefice care traiesc in tractul digestiv si ajuta la digerarea alimentelor, la sintetizarea vitaminelor si la sustinerea sistemul imunitar.

Enterolactis buvabil contine Lactobacillus casei DG si ajuta la intarirea sistemului imunitar, prevenirea si ameliorarea infectiilor sistemului respirator si a celui digestiv. Se administreaza 1 flacon pe zi, 10 zile in fiecare luna.

De altfel, pentru a preveni infectarile sunt recomandate anumite masuri igienico-sanitare:
• Sa va spalati des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Este o modalitate eficienta de a preveni multe infectii comune. Puteti sa folositi dezinfectante pentru maini pe baza de alcool daca nu sunt disponibile apa si sapunul.
• Sa evitati sa va atingeti fata. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura.
• Sa tusiti sau stranutati intr-un servetel sau in cot, pentru a nu raspandi microbii. Spalati-va apoi pe maini.
• Sa curatati suprafetele. Curatati in mod regulat suprafetele atinse adesea pentru a preveni raspandirea infectiei prin atingerea unei suprafete cu virusul pe ea si apoi a fetei.
• Sa evitati pe cat posibil aglomeratia. Infectiile se raspandeste cu usurinta oriunde se aduna oamenii - in scoli, cladiri de birouri, sali de spectacol sau transport public.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Gripa Aviara Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa la copii Gripa Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Spirulina, o comoara pentru sanatate! Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Mituri despre gripa Cand este raceala si cand este gripa? 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa
Cere sfatul medicului ×