Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice

Actualizat: 20 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multi dintre aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, pe langa posibilele probleme de siguranta care pot sa apara in timpul procesului de productie, au si efecte negative asupra mediului si sanatatii umane.

Aceste efecte pot include:
- toxicitate directa, cum este cazul plumbului, cadmiului si mercurului
- riscul aparitiei cancerului cum este in cazul dietilhexilului ftalat
- tulburari endocrine care pot duce la aparitia cancerului, malformatiilor congenitale, suprimarii sistemului imunitar si problemelor de dezvoltare la copii.

Migratia substantelor din ambalajele de plastic in continut

Oamenii sunt expusi la o serie de substante chimice nu doar in timpul procesului de fabricatie ci si prin simpla folosire a ambalajelor din plastic, deoarece unele substante chimice migreaza din ambalajele de plastic in continutul acestora.

Exemple de materiale plastice care au contaminat alimentele au fost raportate in cazul mai multor tipuri de plastic, inclusiv stiren din polistiren, pastifianti din PVC, antioxidanti din polietilena si acetaldehida de la PET-uri.

Printre factorii care controleaza migratia se numara structura chimica a substantelor care sunt eliberate si natura produselor alimentare ambalate. Conform studiilor, LDPE, HDPE si sticlele de polipropilena au eliberat niveluri masurabile de BHT, chimassorb 81, irganox PS800, Irganix 1076 si Irganox 1010 in continutul uleiurilor vegetale si a etanolului. Au existat dovezi ca acetalhehida poate migra din PET inclusiv in apa.

Recomandari

Indicat ar fi sa gasiti alternative la achizitionarea produselor din plastic, ori de cate ori este posibil. Iata cateva sugestii, in acest sens:
- cumparati alimente ambalate in recipiente de sticla sau metal
- evitati incalzirea alimentelor in recipiente de plastic sau depozitarea alimentelor grase in recipiente de plastic sau folie de plastic
- nu oferiti copiilor mici inele pentru dentitie sau jucarii de plastic pe care micutii le vor introduce in gura
- evitati utilizarea de produse din PVC si stiren.

Dioxina

Dioxina este un compus chimic care se gaseste in foliile si ambalajele de plastic. Compusii de dioxina au fost asociati cu riscul aparitiei malformatiilor congenitale si a cancerului. In ambalajele de plastic, exista doua niveluri de dioxina. Dioxina este eliberata si poate migra in alimente atunci cand este incalzita la temperaturi inalte.

Agenti cancerigeni

Atunci cand un ambalaj de plastic este introdus in cuptorul cu microunde si este incalzit, o componenta numita plastifiant, poate fi transferata din plastic la alimente. Forma suspectata este dietilhexyl adepate - o substanta cancerigena.

Polimeri

Plasticul este un polimer sintetic. Din grupul polimerilor fac parte si amidonul, latexul si celuloza. Combinat cu diferite substante si produse chimice si folosit sub diverse formule, polimerul este inclus in naylon.

La temperaturi inalte, cum ar fi temperatura din cuptoarele cu microunde, polimerii pot migra din ambalajul de plastic in alimente.

Concluzii

Desi specialistii au confirmat prezenta acestor substante chimice in compozitia ambalajelor de plastic, totusi nu s-a putut demonstra riscul pentru sanatate asociat cu eliberarea de substante chimice in alimente si bauturi.

Totusi, opinia altor specialisti este ca nu ar exista o corelatie directa intre substantele chimice din ambalajele din plastic folosite pentru produsele alimentare si riscurile asupra sanatatii cauzate de substantele chimice nocive.


Citeste si despre:

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Impactul negativ al perturbatorilor endocrini asupra sanatatii Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Terapia asupra canalelor radiculare ale dintilor - esentiala pentru mentinerea dintilor pe arcada Afectiuni comune ale picioarelor Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Ultrasonografia o necesitate pentru toti medicii Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Cauze generale ale infertilitatii masculine Beneficiile si efectele adverse ale tratamentului cu keratina Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Secretele unui par sanatos Cancerul de vezica urinara Ghid util de alegere a ochelarilor de soare