Namolul este o substanta bogata in minerale, cu un efect benefic asupra organismului, in general, si asupra anumitor organe, in special. Tratamentul cu namol, cunoscut si sub denumirea de fangoterapie, este o metoda populara de balneoterapie, utilizata cu precadere in statiunile balneare.
Namolurile se impart in trei categorii mari:
Namoluri sapropelice (de origine vegetalo-animala) - sunt bogate in hidrosulfura de fier coloidala si se gasesc pe fundul lacurilor sarate si al marilor.
Namoluri de turba (de origine vegetala) - sunt bogate in substante organice, continand procente ridicate de acizi humici, bitumine, grasimi, ceruri, pectine, celuloza si substante proteice.
Namoluri minerale (de origine minerala) - sunt bogate in substante minerale.
- boli ale sistemului genito-urinar la femei si barbati;
- boli ale pielii (inclusiv eczeme, neurodermatite, psoriazis etc.);
- probleme ginecologice, inclusiv infertilitate;
- boli ale sistemului musculo-scheletal (boli ale articulatiilor, artrita reumatoida etc.);
- boli ale tractului gastrointestinal;
- namolul are efect antiinflamator si antimicrobian, curata pielea, imbunatateste tonusul pielii si circulatia sangelui in tesuturi si stimuleaza procesele regenerative;
- are efect cosmetic, hidratand si detoxifiind pielea, este exfoliant si activeaza circulatia subcutanata;
- relaxeaza muschii si imbunatateste circulatia sanguina;
- este un bun balsam de par.
Bai cu namol - implica imersia corpului intr-o cada cu un amestec de apa si turba sau apa sarata si namoluri sapropelice. Baile cu namol nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute. Procedura este solicitanta, mai ales pentru sistemul cardio-vascular, motiv pentru care se efectueaza doar la recomandarea si sub indrumarea unor cadre medicale specializate.
Baile cu namol sunt indicate in boli ale aparatului locomotor, precum artroze ale articulatiilor periferice si ale coloanei vertebrale, tendinite, artrita urica sau poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta.
De asemenea, sunt indicate in entorse, luxatii sau fracturi, hernii de disc operate, in afectiuni ginecologice precum tulburari menstruale si infertilitate, in afectiuni dermatologice precum psoriazis, dermatita atopica, eczeme.
Impachetari cu namol cald - se aplica namol la temperatura de 40-45 grade Celsius, timp de cel mult jumatate de ora. Impachetarile cu namol pot fi generale, adica pe tot corpul, sau partiale, pe diferite zone. Ca indicatii, acestea sunt identice cu cele ale bailor cu namol.
- tumori maligne sau chiar benigne;
- astm bronsic in forma acuta;
- infectii respiratorii recente;
- boli cronice in perioada de exacerbare;
- epilepsie;
- boli cardiovasculare - hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau accident vascular cerebral recent, pacemaker, insuficienta cardiaca, fibrilatie atriala, ulcere varicoase, tromboza venoasa profunda in antecedente sau tromboflebita curenta etc.
- leucemii;
- boli ginecologice in forma acuta;
- boli dermatologice - escare, plagi deschise, eczeme;
- sarcina;
- boli endocrine: hipertiroidie, diabet zaharat, boala Addison.
Este necesar consultul unui specialist inainte de folosirea namolului terapeutic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.