Daca doriti sa slabiti si faceti eforturi in acest sens, luati in calcul si pierderea kilogramelor in plus in timp ce dormiti. Schimbarea obiceiurilor de somn va poate ajuta sa eliminati surplusul de greutate.
Care este explicatia? In organismul uman exista doi hormoni: grelina, care declanseaza senzatia de foame si leptina, care este responsabila de senzatia de satietate.
Atunci cand o persoana nu doarme suficient (7-9 ore in cazul adultilor) nivelul de grelina creste ca si poftele alimentare, iar valorile leptiniei scad, iar senzatia de satietate va fi destul de scazuta, chiar si dupa o masa copioasa. Dintr-o data, alimentele bogate in calorii si carbohidrati, pe care le evitati atunci cand doriti sa slabiti, devin irezistibile cand sunteti obositi. In plus, oboseala devine o scuza pentru lipsa de activitate fizica si astfel, se creeaza un cerc vicios.
Solutia este de a face eforturi de a dormi mai devreme in fiecare seara.
- Dormiti suficiente ore. Cei mai multi dintre oameni au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Totusi, cel mai bun mod de a sti daca sunteti odihniti, este de a observa nivelul de energie resimtit pe tot parcursul unei zile.
Daca sunteti somnorosi dupa-amiaza sau seara, daca tanjiti dimineata sa mai dormiti inca o ora este clar ca trebuie sa prelungiti perioada de somn. Dupa ce ati stabilit care este numarul de ore de somn de care aveti nevoie pentru a fi odihniti. Transformati somnul intr-o prioritate.
- Faceti investigatii medicale. Motivul principal, din cauza caruia cei mai multi dintre oameni sunt somnolenti, este ca nu dorm suficient. Totusi, vinovate ar putea fi si anumite afectiuni.
Exista peste 75 de boli diferite care pot pertuba somnul unei persoane. Printre acestea se numara apneea de somn, sindromul picioarelor nelinistite si insomnia. Alti potentiali factori perturbatori includ durerile cronice, cum ar fi cele declansate de artrite, dar si tulburarile care ingreuneaza respiratia in pozitia culcat, cum ar fi emfizemul, bronsita cronica sau insuficienta cardiaca. Discutati cu medicul in cazul in care banuiti ca oboseala are o cauza medicala.
- Imbunatatiti obiceiurile si mediul in care dormiti. Nu doar cantitatea somnului conteaza, ci si calitatea acestuia. Dormiti intr-o camera intunecoasa, in care va fi multa liniste. Opriti soneria si telefonul pentru a nu va trezi din somn atunci cand nu va doriti acest lucru.
- Rezervati-va dormitorul doar pentru somn. Cerintele vietii moderne va pot determina sa faceti diverse activitati in pat, in loc sa dormiti. Rezistati tentatiei de a aduce laptopul sau telefonul mobil in pat, pentru a naviga pe internet sau a trimite sms-uri. Rezervarea dormitorului pentru somn si activitate sexuala va ajuta organismul sa asocieze aceasta camera din locuinta dumneavoastra cu relaxarea si nu cu biroul sau divertismentul.
- Evitati alcoolul inainte de culcare. Multi oameni folosesc alcoolul pentru a-i ajuta sa adoarma. Strategia functioneaza, dar pe termen scurt. Organismul va metaboliza alcoolul si in aceasta perioada se va instala somnul. Apoi vezica urinara plina le-ar putea perturba odihna.
Consumul de alcool prea aproape de ora de culcare poate determina sau agrava anumite probleme de somn (apneea de somn, sforaitul sau insomnia), dar si tulburari gastrointestinale (cum ar fi refluxul de acid). In plus, daca veti bea alcool nu veti slabi, intrucat acesta contine destul de multe calorii.
- Faceti miscare. Exercitiile fizice pe care le faceti pentru a pierde in greutate vor avea duble beneficii: va vor ajuta sa slabiti si veti dormi mai bine. In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca barbatii care fac sport au un somn mult mai odihnitor decat cei care sunt sedentari. In plus, cei care au facut activitate fizica s-au trezit de mai putine ori pe parcursul noptii, decat ceilalti. Totusi, nu trebuie sa faceti exercitii fizice prea aproape de ora de culcare, intrucat activitatea stimuleaza organismul, in loc sa-l relaxeze.
- Excludeti cofeina. O ceasca de cafea consumata dimineata nu reprezinta nicio problema pentru nimeni. Cafeina este un stimulent care creste temporar productia de adrenalina si blocheaza actiunea substantelor chimice de la nivelul creierului, care induc somnul.
In cazul unei persoane care nu fumeaza, efectul cafeinei este de 5-7 ore. Fumatorii si copiii metabolizeaza cafeina mai repede. Efectul cafeinei poate dura pana la 13 ore, in cazul femeilor care utilieaza contraceptive orale si pana la 20 de ore in cazul femeilor insarcinate. Cafeina se gaseste in ciocolata, ceai, suc, unele analgezice si medicamente pentru tuse.
- Deconectati-va. In urma unui studiu, s-a constatat ca indivizii care au petrecut mai mult timp in fata televizorului, care au jucat jocuri pe calculator sau au utilizat internetul, s-au odinit mai putin si s-au simtit mult mai obositi. Pentru a contracara acest efect, incercati sa petreceti o jumatate de ora inainte de a va culca, facand activitati relaxante, cum ar fi cititul, stretchingul sau chiar scrisul intr-un jurnal.
- Goliti-va mintea. Daca stresul sau grijile va apasa atunci cand trebuie sa fiti relaxati pentru a dormi, luati o foaie de hartie si notati-va gandurile. Astfel, veti putea gasi mai usor solutii pentru problemele dumneavoastra, iar mintea si corpul se vor putea odihni. Incercati sa dezvoltati o rutina de pre-somn pe care sa o respectati la sfarsitul fiecarei zile (o baie calda, un masaj, meditatie etc.).
- Nu va stresati. In cazul in care nu puteti adormi, pastrati-va calmul si mutati-va in alta camera. Daca nu va este somn, poate fi stresant pentru dumneavoastra sa stati intinsi in pat. Faceti ceva care va relaxeaza, cum ar fi cititul sau ascultati muzica linistita. Nu porniti calculatorul sau televizorul! Inainte de a va da seama, veti dori sa dormiti si veti fi mai aproape de obiectivul dumneavoastra - pierderea in greutate.
- Nu dormiti singuri. Cercetarile au descoperit ca, persoanele care dorm singure dorm mai putine ore pe noapte si se odinesc mai prost. Dormiti alaturi de cei dragi sau luati in considerare achizitionarea unui animal de companie.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.