Motive pentru care va simtiti mereu obositi

Actualizat: 04 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Lucrurile marunte pe care le faceti si altele pe care nu le faceti va pot obosi atat mental, cat si fizic, ceea ce va transforma ziua intr-una dificila.

Daca va simtiti apatici si dupa a treia ceasca de cafea, stilul de viata poate fi cauza.

Iata cele mai dese situatii care va pot face sa va simtiti obositi:

Nu faceti sport atunci cand sunteti obositi – nepracticand sport cand sunteti obositi nu face altceva decat sa va inrautateasca situatia. Intr-un studiu al Universitatii din Georgia, persoanele care fac exercitii simple de 3 ori pe saptamana se simt mai energice decat cele care nu fac.

Asadar, daca va simtiti prea obositi pentru a face o sedinta completa de sport, mergeti pe jos mai mult timp;

Nu beti suficienta apa – sa fiti putin deshidratati va da mai multa energie, pentru ca aceasta poate cauza o diminuare a volumului sangelui, ceea ce il face mai dens si obliga inima sa pompeze mai puternic. Insa daca va lipseste apa cu desavarsire, va seaca de vlaga.

Nu consumati destule alimente bogate in fier – o carenta in fier va poate face sa va simtiti obositi, pentru ca mai putin oxigen este transportat catre celule si catre muschi. Consumati mai multa branza tofu, unt de arahide, carne de vita slaba, oua, nuci si fasole rosie.

Sunteti perfectionist – a fi perfect este imposibil si aceasta deviza va face viata mai dificila. Va fixati scopuri de nerealizat, va face sa munciti prea mult si va oboseste. Fiti realisti!

Sariti peste micul-dejun – hrana pe care o consumati este ceea ce va da energie, iar noaptea, corpul dumneavoastra continua sa consume energie. Cand va treziti, trebuie sa va umpleti rezervele de energie, consumand la micul-dejun alimente potrivite.

Va hraniti cu alimente nepotrivite – in cazul in care consumati alimente pline de zaharuri si de conservanti, acestea va pot oferi energie intr-un timp scurt, dar care se consuma la fel de repede, va veti simti obositi dupa cateva ore. Pastrati-va glicemia la nivel normal consumand proteine si cereale integrale la fiecare masa.

Nu puteti refuza pe nimeni – facand placerile celorlalti in detrimentul placerilor dumneavoastra va poate obosi si va poate supara cu timpul. Nu trebuie sa fiti intotdeauna disponibili pentru ceilalti. Invatati sa va respectati si sa spuneti ”nu” atunci cand situatia nu va este favorabila.

Masa de lucru este dezordonata – biroul dezordonat va oboseste prin diminuarea capacitatii de a va concentra si de a trata informatiile corespunzator. Triati lucrurile cele mai importante de care aveti nevoie pentru ca, la sfarsitul zilei, masa de lucru sa fie in ordine.

Lucrati in timpul vacantei – consultandu-va email-urile in timpul concediului va expune la un risc de oboseala cronica. Deconectandu-va complet de informatiile de la serviciu ii permite corpului si psihicului sa fie mai creative si mai productive atunci cand va intoarceti la munca.

Aveti obiceiuri nepotrivite de somn – somnolenta nu este echivalenta oboselii, care este o lipsa globala de energie. Dar una dintre principalele cauze ale oboselii reprezinta lipsa de somn. Un somn neregulat sau daca dormiti prea mult pot fi cauze ale oboselii. Pentru a va reveni, incercati sa va culcati la ore fixe, fara a dormi mai mult decat aveti nevoie.

Aveti o greutate peste medie – obezitatea poate provoca apnee in timpul somnului, o tulburare respiratorie care poate sa dauneze serios somnului. Persoanele care au aceste episoade in somn se pot sufoca de la 20 de ori pana la 100 de ori pe noapte.

Sunteti insarcinata – una dintre primele schimbari care apar la inceputul sarcinii si cea mai remarcata este modificarea brusca a pozitiei in timpul somnului. Sarcina produce un impact important in corp si oboseala isi face simtita prezenta inca din primul trimestru.

Daca ora dumneavoastra obisnuita de culcare era dupa miezul noptii si brusc puteti sa adormiti la ora 21, sarcina ar putea fi cauza. Viitoarele mamici pot avea dificultati de somn pentru ca trebuie sa se adapteze orarului de somn al bebelusului.


Citeste si despre:

Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala si somnolenta: cauze comune 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Adevaratele motive pentru care te simti obosit tot timpul 10 motive pentru care nu ne simtim satui Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate Motivele din spatele insomniei copiilor De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile Motive pentru care trebuie sa te apuci de fitness