Mituri despre ovulatie

Actualizat: 10 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ovulatia apare atunci cand un ovul matur este eliberat din ovar. In acest timp, mucoasa uterina se va ingrosa, astfel incat sa fie pregatita pentru cazul in care ovulul va fi fertilizat. In general, durata de viata a unui ovul este de aproximativ 12 pana la 24 de ore.

Daca nu intervine conceptia, ovulul nefertilizat si mucoasa uterina, alaturi de o cantitate de sange, vor fi eliminate in procesul menstruatiei.

In cazul in care femeia va ramane insarcinata, ovulul se va implanta in peretele uterin in termen de 6-12 zile. Exista multe mituri si conceptii gresite despre ovulatie.

Ce trebuie sa stiti despre ovulatie

- Toate femeile ovuleaza in ziua a 14-a. Acest mit se bazeaza pe conceptia gresita ca toate femeile au o durata a ciclului menstrual de 28 de zile. Acest lucru nu este adevarat: cele mai multe dintre femei au un ciclu de 24-35 de zile (iar altele chiar mai mult). Majoritatea femeilor ovuleaza intre zilele 11 si 21 ale ciclului.

Pentru a afla data la care urmeaza sa ovulati sau pentru a sti cand sunteti fertile, puteti utiliza kituri predictive pentru ovulatie, puteti merge la medic pentru monitorizare, puteti sa va masurati temperatura bazala sau puteti sa luati in calcul semnele si simptomele specifice ovulatiei.

- Femeile pot ovula de mai multe ori pe parcursul unui ciclu menstrual. Ovulatia are loc, de obicei, numai o singura data pe parcursul unui ciclu menstrual. Doar foarte putine femei pot ovula de mai multe ori in timpul unui ciclu menstrual. In cazul in care s-a maturizat mai mult de un ovul, acestea vor fi eliberate in termen de 24 de ore, unul dupa celalalt.

- Ovulatia are loc in aceeasi zi in fiecare luna. Desi cele mai multe dintre femei ovuleaza aproximativ la jumatatea ciclului lor, ziua ovulatiei se va schimba de la un ciclu menstrual la altul. Acesta este un alt motiv pentru care urmarirea datei ovulatiei este importanta atunci cand un cuplu doreste sa conceapa.

- Sangerarea menstruala este un semn sigur ca o femeie a ovulat. Acest lucru nu este adevarat. Chiar daca o femeie nu a ovulat, ea poate avea sangerari intermenstruale in aceeasi perioada in care are loc in mod normal menstruatia, ca rezultat al fluctuatiilor hormonale.

- O femeie nu poate ovula dupa menstruatie. Acest lucru depinde de cate zile are ciclul menstrual. De exemplu, daca aveti un ciclu de 21 de zile si sangerarea persista 7 zile, atunci, da, puteti ovula imediat dupa menstruatie. Acest lucru este explicabil prin faptul ca ovulatia ar putea avea loc cu 12-16 zile inainte de debutul primei zile a urmatorului ciclu menstrual, insemnand ca ati putea ovula intre zilele 6-10 ale ciclului menstrual.

- Daca o femeie doreste sa ramana insarcinata, trebuie sa aiba contacte sexuale numeroase, oricand, nu doar in perioada ovulatiei. Una dintre cele mai mari greseli pe care le pot face cuplurile care doresc sa aiba un copil, este sa aiba o activitate sexuala prea intensa si sa nu cunoasca perioada de ovulatie.

Cuplul trebuie sa aiba relatii sexuale din doua in doua zile, in saptamana in care femeia va fi fertila. Contactul sexual poate avea loc si mai devreme de perioada de ovulatie, intrucat sperma supravietuieste in tractul reproductiv pana la 48 de ore. O activitate sexuala prea intensa poate reduce temporar, numarul spermatozoizilor la un barbat.


Citeste si despre:

10 mituri despre contraceptie Cele mai frecvente mituri despre sarcina 6 mituri despre contraceptie, demontate Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate Metode contraceptive 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Ovulatia: simptome si kituri de testare Ovulatia dureroasa sau ovulalgia Ciclul menstrual neregulat si ovulatia Totul despre ovulatie Dureri de ovulatie (Mittelschmerz) Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale