Lucruri ciudate pe care le face corpul nostru

Actualizat: 17 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Corpul uman este plin de mistere pe care nici macar oamenii de stiinta nu au reusit sa le desluseasca. Nu este o exagerare daca spunem ca fiecare parte a corpului uman este un miracol. Multe reactii si raspunsuri ale organismului uman, la anumite procese, au la baza inca multe necunoscute. Exista insa si explicatii stiintifice pentru mai multe procese neobisnuite ale organimsului.

De ce sughitam, de ce ni se face pielea de gaina sau avem dureri de cap care par sa inghete intreaga suprafata a craniului si, de ce atunci cand suntem speriati simtim cum parul din partea superioara a gatului pare sa se ridice?

Explicatii pentru cateva procese neobisnuite ale corpului uman

- Crampe sau carcei - Crampele musculare sunt dureri bruste si ascutite care se manifesta cel mai frecvent la nivelul picioarelor, bratelor si stomacului. Desi nu exista dovezi concrete ca dupa ce mancati puteti avea crampe daca inotati, ati auzit si acest avertisment a carei veridicitate nu a fost confirmata stiintific. Cele mai bune moduri de a ameliora crampele dureroase musculare presupun hidratarea, iar apoi intinderea si masarea muschiului la care se manifesta.

- Blefarospasmul - Spasmul involuntar si intermitent al pleoapelor sau blefarospasmul este cauzat de functia anormala a unor nervi. Peroanele care sufera de contractii spasmodice involuntare ale muschilor orbiculari pot avea ochii obositi, tensionati sau pot prezenta sensibilitate la lumina. In cazurile severe, atunci cand simptomele de spasme nu raspund pozitiv la tratamente, poate fi necesara injectarea de toxina botulinica in muschii din jurul ochilor.

- Amortirea membrelor inferioare sau superioare - Cand va amortesc membrele superioare sau inferioare senzatia este una neplacuta, de furnicaturi si ace in zona afectata. Simptomele provin ca urmare a blocarii circulatiei sanguine, dar si a presiunii accentuate asupra unui nerv.

In cele mai multe dintre cazuri, manifestarile dispar dupa ce schimbati pozitia si reduceti presiunea locala. Termenul medical pentru aceasta situatie poarta denumirea de parestezie. Paresteziile care nu dispar pot fi semnul unei probleme neurologice si trebuie sa fie investigate.

- Senzatia de "cadere" in timp ce visati - Ati avut vreodata sentimentul ca trupul dumneavoastra cade pur si simplu, la scurt timp dupa ce ati adormit? Nu va faceti griji: caderea nu va va rani. Senzatia poarta denumirea de halucinatie hipnagogica si sunt frecvent intalnite la copii. Pot include si alte simptome, cum ar fi auzirea unor voci sau imposibilitatea persoanei de a se misca in timpul somnului. Desi halucinatiile severe si persistente pot determina tulburari de somn, in majoritatea cazurilor aceste senzatii se vor estompa odata cu inaintarea in varsta.

- Pielea de gaina si ridicarea parului din partea superioara a gatului - O sperietura grozava va poate face pielea de gaina si va poate ridica parul din partea superioara a gatului. Aceleasi manifestari le puteti experimenta si atunci cand aveti emotii puternice, cand va expuneti la frig sau in perioada de sevraj, ca urmare a renuntarii la administrarea unor medicamente.

Acele mici ridicaturi care fac pielea asemanatoare cu cea de gaina sunt rezultatul contractarii muschilor din jurul foliculilor de par care trag firele de par in pozitie verticala. Denumirea medicala pentru pielea de gaina este horipilatie.

- Semne in campul vizual - Este normal sa vedeti diverse semne care par sa pluteasca in campul dumneavoastra vizual: puncte, mici linii ondulate sau cerculete. De fapt acestea se afla in interiorul ochilor dumneavoastra.

Flocoanele sunt provocate de mici particule care se formeaza in gelul vitros. Ceea ce vedeti este umbra formata de aceste particule prezente in spatele ochiului, unde este localizat nervul ocular. Flocoanele si flash-urile se pot accentua odata cu inaintarea in varsta si, in general nu sunt grave. O crestere brusca a numarului acestora, insotita de pierderea vederii, poate indica faptul ca aveti o dezlipire de retina, care este o urgenta medicala.

- Stranutul - Termenul medical pentru stranut este sternutatie. Un stranut poate debuta la nivelul nasului, dar este nevoie sa fie implicate mai multe parti ale corpului pentru a se finaliza. Nasul trimite un mesaj special creierului (modul in care organismul incearca sa elimine un iritant de la nivelul nasului) urmat de un raspuns rapid, concretizat prin actiunea imediata a muschilor pieptului, abdomenului, gatului si chiar ochilor. Da, este adevarat ca de fiecare data cand stranutati inchideti ochii. Un stranut presupune eliminarea particulelor din nas cu o viteza de aproximativ 160 km/ora.

- Pocnituri in urechi - Atunci cand calatoriti cu masina sau cu avionul, la schimbarile bruste de altitudine ati avut deseori senzatia ca vi se infunda urechile si ati auzit pocnituri sporadice. Fenomenul este cauzat de egalizarea de presiune dintre interiorul urechii si exterior. Puteti sa va tineti de nas si sa suflati usor, sa cascati sau sa mestecati guma, pentru a scapa de aceasta senzatie neplacuta.

- Scaderea auzului dupa mese bogate - In urma cercetarilor s-a confirmat ca mancatul excesiv determina scaderea auzului. Supraalimentarea duce la obezitate si boli cardiovasculare, afectiuni in cazul carora scade circulatia sangelui. Celulele senzoriale de mici dimensiuni din ureche (cili) mor daca sangele nu le furnizeaza suficient oxigen si cand nu este combatuta actiunea nociva a radicalilor liberi. Rezultatul este diminuarea auzului.

- Respiratie printr-o singura nara - Peste 85% dintre oameni respira in acest mod. Cu adevarat interesant este ca la fiecare patru ore respiratia se face prin cealalta nara. Fenomenul este explicabil prin faptul ca in interiorul nasului este prezent un testut erectil care se va umfla treptat intr-o nara blocand-o, in timp ce tesutul din celalalta nara se va micsora pentru a permite intrarea a cat mai mult flux de aer.

In plus, respiratia cu o anumita nara are un anumit efect asupra corpului. De exemplu, daca respirati cu nara dreapta nivelul de glucoza din sange va creste si organismul va utiliza mai mult oxigen. Respiratia prin nara dreapta va intensifica activitatea controlata de emisfera stanga a creierului si viceversa.


Citeste si despre:

De ce ti se zbate ochiul? Cauze posibile Orbirea sau cecitatea Preparatele injectabile cu botox Botulismul Degenerescenta cortico-bazala Abraziunile corneene Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Keratita interstitiala Sindromul Schwartz–Jampel Tulburarile de miscare: distonia Trahomul – conjunctivita granuloasa Sindroame rare Tratamentul cu toxina botulinica
Cere sfatul medicului ×