Guma de mestecat este un rau pentru tine?

Actualizat: 24 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


S-ar putea sa crezi ca este in regula sa mesteci guma zilnic, dar dintii si maxilarul tau cer sa difere in pareri. Guma de mestecat este inofensiva, nu? De fapt, este posibil sa fi auzit chiar undeva ca este de fapt buna pentru dinii tai. Mestecatul de prea multa guma este daunator pentru maxilarul tau?!

Miscarea maxilarului are loc la nivelul articulatiilor temporomandibulare, care sunt situate in fata fiecarei urechi. O retea de muschi sustine aceasta articulatie. Muschii va unesc maxilarul, astfel incat sa puteti mesteca si misca maxilarul dintr-o parte in alta.

De obicei, mesteci pentru a rupe mancarea in bucati mai mici pe care le poti inghiti cu usurinta. Cu guma de mestecat, totusi, mesteci doar pentru a... mesteca. Dentistii considera guma de mestecat ca fiind parafunctionala sau in afara functiei normale.
Deprinderile parafunctionale, cum ar fi mestecatul gumei, pot provoca tulburari temporomandibulare sau pot inrautati conditiile existente”, spune dr. Kahn.

Ce reprezinta mestecarea constanta

Mestecarea constanta a gumei pune o forta excesiva asupra articulatiilor temporomandibulare, a muschilor si dintilor, ceea ce duce la suprasolicitare, dezechilibru si nealiniere.

Acest lucru poate cauza:
• Faceti clic sau popping intr-una sau ambele articulatii temporomandibulare.
• Dureri de cap.
Durere de maxilar.
• Fractura dentara.
Pentru unii oameni, chiar si o mica schimbare a articulatiei temporomandibulare poate provoca dureri severe atunci cand isi misca maxilarul”, spune dr. Kahn.

Oricine are o tulburare temporomandibulara (uneori numita doar TMJ) ar trebui sa evite in intregime gingiile, spune dr. Kahn. Pentru toti ceilalti, ea recomanda limitarea gumei de mestecat la mai putin de 15 minute pe zi pentru a evita cauzarea de probleme. Zaharul din guma de mestecat se poate acumula in gingii si poate provoca carii dentare. Vanzarile de guma a inceput in SUA la mijlocul anilor 1800 si s-au raspandit in curand. Pana in anii 1920, americanii mestecau in medie 105 bete de guma pe an. De la inceput, producatorii si-au dat seama ca adaugarea de arome si zahar la guma a crescut atractivitatea acesteia. Dar pana in anii 1950, stomatologii si-au dat seama ca zaharul adaugat provoaca carii dentare si probleme de dentitie.

Cariile dentare apar deoarece bacteriile din gura descompun zaharul in acid. Acidul mananca suprafata tare a smaltului dintilor, un proces care creeaza gauri in smalt si cai prin care bacteriile infecteaza stratul dentina al dintelui si tesuturile pulpare. In cele din urma, pe masura ce dintele tau se carieaza, poate fi nevoie de un canal radicular pentru a-l salva.

Exista beneficii in a mesteca guma sau a o consuma zilnic?

Pentru a promova o mai buna sanatate orala, primele gume fara zahar au aparut pe piata in anii 1960. Guma fara zahar contine indulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, stevia, xilitolul si sorbitolul, care nu contribuie la aparitia cariilor dentare. De fapt, cercetarile sugereaza ca mestecatul gumei fara zahar poate avea unele beneficii.
De exemplu, mestecatul gumei declanseaza productia de saliva, care imbunatateste sanatatea orala prin curatarea bucatilor persistente de mancare si neutralizarea acizilor produsi de bacteriile din gura.

Dar dr. Kahn avertizeaza impotriva gumei de mestecat ca inlocuitor al periajului obisnuit dupa masa sau pentru alte obiceiuri de sanatate oral. „Cel mai bun mod de a va mentine dintii sanatosi este sa va periati dupa fiecare masa si sa folositi ata dentara zilnic”, spune ea.

Guma poate ajuta cu gura uscata (dar poate sa nu fie cea mai buna modalitate). Gura uscata, sau xerostomia, este o afectiune comuna care se intampla atunci cand gura nu produce suficienta saliva. Poate provoca respiratia urat mirositoare si, in cele din urma, carii dentare.

„Guma creste productia de saliva, dar mestecatul frecvent al gumei nu este probabil cel mai bun mod de a trata gura uscata”, noteaza dr. Kahn. Inghititurile frecvente de apa pot fi la fel de eficiente. Si exista medicamente pe care le puteti lua pentru a va creste productia naturala de saliva.
Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va poate ajuta sa gasiti cauza de baza a gurii uscate si fie sa o preveniti, fie sa dezvoltati un plan pentru a va reduce simptomele. Nu exista dovezi ca guma de mestecat amelioreaza stresul.

Multi oameni consuma guma pentru a-i ajuta sa se simta mai calmi, sa se concentreze in timpul unui test sau sa reziste la o gustare tentanta. Dar dovezile stiintifice sunt amestecate. Nu exista nicio dovada concreta ca guma are vreun efect semnificativ asupra sanatatii tale mintale, claselor sau greutatii tale.

Daca simtiti ca guma de mestecat va ajuta intr-un anumit aspect al vietii dumneavoastra, dr. Kahn va sugereaza sa luati in considerare cantarirea acestor beneficii fata de potentialele efecte secundare negative ale gumei de mestecat. Cautati alte modalitati de a elimina stresul si de a imbunatati concentrarea.

Guma cu nicotina te poate ajuta sa te lasi de fumat?

Renuntarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati sanatatea. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) estimeaza ca in 2020, aproximativ 12% dintre adultii din SUA mai fumau. Multi oameni care fumeaza incearca sa se lase, dar nu reusesc.

Guma cu nicotina este o strategie pe care oamenii o folosesc pentru a ajuta sa renunte la fumat. Nu este o guma pe care o mesteci continuu. Mesteci putin pentru a elibera nicotina, apoi o bagi intre obraz si gingie, repetand acest proces timp de aproximativ 30 de minute. Unele dintre efectele secundare orale includ:
-Excesul de saliva.
-Durere de maxilar.
-Iritatia gurii.

Desi guma cu nicotina este destinata utilizarii temporare, dr. Kahn recomanda prudenta, sugerand sa combinati sau sa inlocuiti guma cu nicotina cu alte strategii de renuntare la fumat, cum ar fi coaching, plasturi cu nicotina, medicamente fara nicotina si asa mai departe.

Este guma daunatoare pentru tine?

Contrar a ceea ce spune vechea gluma, majoritatea oamenilor pot merge si mesteca guma in acelasi timp. Dar asta nu inseamna ca ar trebui consumata. Guma de mestecat poate cauza probleme grave la maxilar si dinti.

Dr. Kahn va impartaseste aceste sfaturi importante pentru a va reduce riscul de probleme legate de gingii:
-Evitati gumele daca aveti probleme cu maxilarul. Daca ati cunoscut o disfunctie a TMJ sau incepeti sa experimentati vreun clic, pocnire sau durere in maxilar, nu ar trebui sa mestecati guma. Daca aceste probleme sunt noi, consultati medicul dentist.
-Limitati-va guma de mestecat. Fara probleme cu maxilarele? Sa o tinem asa. Dr. Kahn spune ca nu ar trebui sa mesteci guma mai mult de aproximativ 15 minute pe zi.
-Numai fara zahar! Daca trebuie sa mesteci guma, ramai la soiul fara zahar. Guma de zahar ar trebui sa fie interzisa.
-Pastrati o igiena orala buna. Dr. Kahn avertizeaza impotriva gumei de mestecat ca inlocuitor pentru periajul obisnuit dupa masa sau pentru alte obiceiuri de sanatate orala. „Daca ai de gand sa mesteci guma dupa masa, ar trebui sa fie in plus fata de – nu in loc de – periaj si ata dentara”.

Bibliografie:
1. https://health.clevelandclinic.org/is-chewing-gum-bad-for-you/amp/
2. https://www.healthline.com/nutrition/chewing-gum-good-or-bad


Citeste si despre:

Zece pasi pentru a scapa de fumat Nicotina 24 de moduri de a slabi fara dieta Adevarul din spatele miturilor despre sanatate Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Emfizemul De ce ma ingras? Concentratia de alcool din sange: mit si adevar Cauze pentru acumularea constanta de kilograme