Fumatul si efectele sale asupra longevitatii

Actualizat: 19 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fumatul este responsabil cu o treime din numarul total al decesurilor cauzate de cancer la nivel global. Acest viciu cu multe efecte negative asupra longevitatii continua sa induca moartea prematura in sute de mii de cazuri anual, crescand exponential riscul dezvoltarii de boli cronice grave, unele dintre ele incurabile.

Cercetatorii au demonstrat in repetate randuri ca fumatul este o cauza specifica a nu mai putin de 10 tipuri de cancer, de la cancerul pulmonar, pana la cancerul biliar si leucemia acuta. Bolile cardiace, osteoporoza, emfizemul pulmonar sau atacul cerebral pot fi produse de fumatul intensiv. Din fericire, renuntarea la fumat poate sa repare partial sau total raul cauzat de acest viciu extrem de nociv.

Fumatul si riscurile sale pentru sanatate

Persoanele care fumeaza isi multiplica riscul de a dezvolta peste 50 de afectiuni medicale, unele dintre ele fatale, altele cu sechele ireversibile asupra starii de sanatate. Nu doar fumatul activ ridica riscuri considerabile pentru sanatate, ci si cel pasiv (inhalarea fumului emis de fumator de catre un nefumator).

Fumatul cauzeaza 90% din toate cazurile de cancer pulmonar. Alte tipuri de cancer in care fumatul joaca un rol important pe lista cauzelor sunt:

- cancerul cavitatii bucale;
- cancerul de buze;
- cancerul esofagian;
- cancerul laringian;
- cancerul in gat;
- cancerul biliar;
- cancerul renal;
- cancerul hepatic;
- cancerul de stomac;
- cancerul pancreatic.

Intrucat fumatul afecteaza sanatatea inimii si circulatia sanguina, el determina si un risc crescut de instalare a bolilor precum:

- boala coronariana;
- atacul cardiac;
- atacul cerebral;
- boli vasculare periferice (leziunile vaselor sanguine);
- boli cerebrovasculare (leziunile arterelor care transporta sangele catre creier).

Intrucat plamanii se numara printre organele grav afectate de fumat, afectiunile la care se expun fumatorii pot fi:

- bronsita cronica (infectia cailor respiratorii pulmonare principale);
- emfizemul pulmonar;
- pneumonia (inflamatiile localizate la nivel pulmonar);

Fumatul poate sa produca o serie de complicatii in cazul afectiunilor respiratorii (precum astmul) sau in cazul infectiilor tractului respirator, asa cum este raceala comuna. In cazul barbatilor, fumatul poate sa afecteze potenta sexuala, intrucat limiteaza fluxul sanguin care alimenteaza penisul pentru obtinerea starii erectile. De asemenea, fumatul poate fi o cauza a infertilitatii, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Fumatul pasiv sau inhalarea fumului emis de o persoana fumatoare in proximitatea unui nefumator, prezinta aproximativ aceleasi riscuri pentru sanatate precum fumatul activ, in special daca discutam despre cancerul pulmonar si afectiunile cardiace. De pilda, nefumatorii care se expun regulat fumului de tigara isi cresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 24% si riscul de imbolnavire cardiaca cu pana la 25%.

Copiii sunt cel mai grav afectati de fumatul pasiv, intrucat organismul lor aflat in dezvoltare sufera considerabil mai mult din pricina toxicitatii tigaretelor. De pilda, copiii mai mici de 5 ani pot suferi infectii la nivelul pieptului din pricina fumatului pasiv, iar bebelusii sunt expusi unui risc mai mare de a deceda din pricina Sindromului Mortii Subite.

Fumatul si efectele sale in timpul sarcinii

Una dintre cele mai periculoase asocieri este fumatul si sarcina. Femeile care poarta in pantece un copil si nu renunta la acest viciu isi pun in pericol atat propria viata, cat si viata bebelusului. Complicatiile pe care fumatul le poate provoca in sarcina sunt:

- avortul spontan
- nasterea prematura
- bebelus nascut sub greutatea normala
- decesul fatului in pantec

Beneficiile abandonarii fumatului

Cu toate ca lista riscurilor si complicatiilor legate de fumat ofera o perspectiva sumbra asupra sanatatii fumatorilor, exista o veste buna in cazul abandonarii fumatului. Persoanele care reusesc sa scape de aceasta dependenta cu potential letal, chiar si dupa decenii de fumat, pot sa remedieze o parte din raul provocat, in unele cazuri chiar integral.

Medicii spun ca riscul bolilor cardiovasculare scade dupa doar cateva luni de la abandonarea viciului, iar in 5 ani de la renuntarea la tigarete, predispozitia ajunge sa fie egala cu cea a persoanelor care nu au fumat niciodata.

Susceptibilitatea de suferi un atac cerebral ajunge si ea sa fie echivalenta cu cea a unui nefumator dupa 2-4 ani de la abandonarea fumatului, potrivit unui studiu efectuat asupra unui esantion de adulti cu varste cuprinse intre 34 si 55 de ani. Rata decesului pe fondul cancerului colorectal descreste constant an de an, in urma renuntarii la acest viciu.

La orice varsta, refuzul de a mai consuma tigarete diminueaza in mod progresiv riscul de a muri de cancer provocat de fumat, mai ales daca abandonarea viciului are loc inainte de 50 de ani. Rezultatele cercetarilor arata ca organismul are nevoie de 15 ani de pauza pentru a-si recapata predispozitia scazuta de a dezvolta cancer pulmonar.

Metode de renuntare la fumat

Piata farmaceutica pune la dispozitia fumatorilor diverse produse menite sa sprijine renuntarea la fumat, de la tabletele care inlocuiesc doza de nicotina, pana la plasturii antinicotina care inlatura temporar necesitatea fiziologica de a consuma o tigareta. Chiar si in conditiile utilizarii adjuvantilor in acest demers, cel mai mare obstacol in abandonarea viciului se afla nivel psihologic.

Din acest motiv, cele mai eficiente metode de renuntare la fumat apeleaza la mecanismele psihicului si la caile prin care acestea pot fi influentate in directia dorita.

- Constientizati ca tutunul formeaza un obicei nociv, care va scurteaza speranta de viata.
- Identificati o motivatie interioara care sa va ajute sa uitati de fumat (motivele pentru care va doriti, la nivel rational, sa scapati de aceasta dependenta: sunteti stigmatizat, va stanjeneste mirosul de tutun, va temeti ca tusea recurenta anunta un cancer in gat etc.).
- Informati-va asupra cailor care va pot ajuta sa va atingeti scopul.
- Alegeti o data precisa a renuntarii la fumat si respectati-o!
- Fiti pozitivi si increzatori in propria vointa si in sansele de reusita.
- Recompensati-va eforturile (achizitionati un obiect pe care vi-l doreati de multa vreme din banii economisiti pe tigarete).
- Stati departe de conjuncturile in care oamenii fumeaza sau aveti acces la tabac.
- Faceti mult sport si hraniti-va sanatos.
- Inlocuiti tigaretele cu apa.
- Permiteti-le celor din jur sa va sprijine in acest proces dificil.


Citeste si despre:

Adevarul despre fumat Fumatul si sistemul digestiv Ghid medical de abandonare a fumatului Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Zece pasi pentru a scapa de fumat Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate Cum sa reusesti sa te lasi de fumat Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Implicatiile fumatului in patologia orala Cancerul de colon si fumatul