Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase sunt

Actualizat: 18 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Uscarea fructelor reprezinta una dintre cele mai vechi metode de conservare a lor.

Daca iti place sa mananci stafide, curmale, caise deshidratate, merisoare confiate sau prune uscate, trebuie sa stii ca nu e indicat sa fie consumate in exces.

Diferenta intre fructele uscate si fructele confiate

Multa lume le confunda pentru ca arata la fel. In realitate, ele se prepara diferit.

Pentru a fi confiate, fructele se fierb mai multe zile la rand intr-o solutie concentrata de zahar. Astfel, fructele confiate devin adevarate bombe calorice. Din contra, uscarea fructelor presupune deshidratarea lor sau eliminarea apei din compozitie.

Poti usca fructele acasa, lasandu-le la soare sau tinandu-le in cuptor 24 de ore, la o temperatura de 80 de grade. In industrie, uscarea fructelor se realizeaza prin expunerea lor la caldura uscata a unui aparat de deshidratare.

Fructele uscate sunt mai bogate in calorii

Fructele deshidratate au un gust delicios, in general, insa nu sunt la fel de sanatoase ca si cele proaspete. Fructele uscate si mai ales cele confiate au foarte multe calorii.

Afinele uscate, de exemplu, contin de trei ori mai multe calorii decat cele proaspete, din cauza zaharului adaugat. Afinele uscate natural, fara adaos de zahar, au un gust usor amar, in timp ce afinele proaspete sunt acrisoare.

Fructele uscate contin mai putine vitamine

In timpul procesului de uscare, valoarea lor nutritiva scade. De exemplu, vitamina C se distruge atunci cand este expusa la soare sau la caldura uscata a unui aparat de deshidratare.

Si continutul de calciu sau potasiu poate fi modificat in urma procesului de eliminare a apei din fruct. O caisa proaspata contine aproximativ 90.6 mg de potasiu, in timp ce una uscata contine doar 40.7 mg.

Fructele deshidratate sunt bogate in fibre si antioxidanti

Fructele uscare sunt la fel de bogate in antioxidanti ca si cele proaspete. Fenolii sau antioxidantii se gasesc din belsug si in compozitia fructelor si legumelor deshidratate.

In plus, s-a demonstrat ca procesul de uscare a fructelor nu afecteaza sub nicio forma continutul lor de fibre si fier.

Prunele uscate, de exemplu, contin vitamina D, riboflavina (vitamina B2), potasiu, niacina (vitamina B3), vitamina B6 si vitamina A.

O portie de prune uscate are o valoare nutritiva de 418 calorii si contine aproximativ 12.4 grame de fibre dietetice, cantitate ce echivaleaza cu jumatate din doza zilnica recomandata.

O ceasca cu smochine uscate echivaleaza cu 371 de calorii si iti asigura aproape un sfert din doza zilnica recomandata de calciu (241 mg calciu).

Totodata, smochinele sunt bogate in fibre si carbohidrati, continand doar un gram de grasime per portie. Smochinele uscate contin potasiu, magneziu, fier si vitamina K.

Atentie la stafidele aurii

Stafidele naturale nu contin conservanti sau aditivi si au culoare bruna. Din contra, stafidele aurii sunt tratate mai intai cu dioxid de sulf, dupa care sunt coapte in cuptoare.

Dioxidul de sulf este este un fixator de culoare folosit de multe secole in procesul de uscare a fructelor, dar care poate declansa reactii alergice, asemanatoare crizelor de astm. Dioxidul de sulf este folosit si pentru deshidratarea caiselor.

Fructele ecologice uscate fara dioxid de sulf se gasesc in magazinele care comercializeaza produse bio, sunt mai inchise la culoare si au un gust usor diferit, mai asemanator cu cel al fructelor proaspete.


Citeste si despre:

Cele mai bune surse alimentare de potasiu Beneficiile si riscurile consumului de smochine 4 alternative inteligente pentru micul dejun 13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri Aditivii alimentari 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Dieta pentru copii supraponderali! 10 alimente indicate in prevenirea stresului! Sunt sanatoase fructele uscate?