Valorile nutritive ale fructelor uscate comparativ cu cele ale fructelor proaspete raman un subiect in dezbatere.
In termeni simpli, atat fructele proaspete, cat si cele uscate ofera unele beneficii similare.
Cel mai bine este sa cunoasteti cat mai multe despre valorile nutritive ale ambelor variante, pentru a face alegerea potrivita pentru mentinerea unei stari cat mai bune de sanatate.
Procesul de uscare a fructelor depinde de tipul acestora. In cele mai multe cazuri, partea carnoasa sau dulce a fructului este separata de seminte, miez si invelisurile tari inainte ca procesul sa inceapa.
Odata separate, cele mai multe fructe sunt tratate cu un aditiv numit dioxid de sulf, care are rolul de a elimina continutul de vitamina B1 din fruct. Aceasta substanta chimica ajuta, de asemenea, la prevenirea decolorarii fructelor, in timpul procesului de uscare.
Prin urmare, fructele isi pierd o parte din continutul lor de nutrienti naturali, inclusiv vitamina B1 sau tiamina. Un alt element nutritiv important care poate fi indepartat in urma procesului de uscare este vitamina C.
Motivul pentru care fructele vor fi lipsite de atat de multi nutrienti este faptul ca procesul implica eliminarea masiva a apei din fruct. Asadar, cantitatea de vitamine care sunt solubile in apa se diminueaza in mod natural atunci cand apa se evapora.
Fructele uscate tind sa contina mai multe calorii decat fructele proaspete, deoarece marimea finala a fructelor se micsoreaza atunci cand apa este evaporata. O cana de struguri ar contine, probabil, 6-7 calorii, in timp ce o cana de stafide poate contine chiar si 25-30 de calorii.
- 28 g de struguri = aproximativ 20 de calorii, 5 g de carbohidrati, 0 g fibre si 0,5 mcg de fier
- 28 g de stafide = aproximativ 90 de calorii, 22 g carbohidrati, 1 g de fibre si aproximativ 3,1 mcg fier
- 28 g de prune propaspete = aproximativ 15 calorii, 4 g carbohidrati, 0 g de fibre si 1 g proteine
- 28 g de prune uscate = aproximativ 70 calorii, 18 g de carbohidrati, 3 g de fibre si 4 g de proteine.
- Fructe proaspete. Acestea contin, de obicei, mai putine calorii per portie decat fructele uscate. In plus, sunt disponibile intr-o gama mai larga - nu toate fructele pot fi uscate. Fructele proaspete contin, in mod natural, un volum mai mare de vitamine si minerale. Astfel, puteti consuma o cantitate considerabila de fructe proaspete fara sa cresteti, in mod excesiv, aportul de calorii.
- Fructe uscate. Fructele uscate contin, de obicei, un nivel mai ridicat de fibre, care imbunatatesc digestia si metabolismul. De asemenea, fibrele ofera senzatia de plenitudine pentru o perioada mai lunga de timp.
Daca incercati sa pierdeti in greutate si va concentrati pe diminuarea portiilor de mancare, fructele uscate pot ajuta enorm. De exemplu, un pumn de stafide va poate oferi aceleasi elemente nutritive pe care le poate oferi un mar, dar si un plus de fibre, vitamine si minerale. Portiile mici permit organismului sa digere mancarea mai repede in timp ce organismul va retine mai putina apa.
Fiecare fruct actioneaza diferit in timpul etapei de uscare. Continutul de nutrienti difera de la un fruct la altul, de aceea chiar si fructele uscate pot fi utilizate in scopuri dietetice daca nu se fac excese.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.