Polipii cervicali sunt niste excrescente (tumorete) mici, moi, rosii, ca niste "degete" localizate la nivelul canalului dintre uter si vagin, numit canal cervical.
Cauzele polipilor cervicali nu sunt pe deplin intelese. Frecvent, acestia sunt rezultatul unor infectii. Pot fi, de asemenea, cauzati de:
- inflamatiile pe termen lung (cronice)
- un raspuns anormal la nivelul sangvin crescut de estrogen
- congestia vaselor sangvine la nivelul canalului cervical.
Cel mai frecvent simptom consta intr-o sangerare anormala care apare:
- intre menstruatii
- dupa menopauza
- dupa contact sexual
- dupa dus.
Rar, polipii cervicali se pot inflama si infecta, determinand secretii vaginale constand in mucus de culoare galbena sau alba. Uneori, polipii nu determina nici un fel de simptome.
Examenul obiectiv pune diagnosticul cu usurinta, la examenul cu valvele constatandu-se urmatoarele:
- daca polipul este endocervical sise exteriorizeaza prin orificiul extern al colului uterin, se constata o formatiune tumorala, alungita, rosie care variaza in dimensiuni de la cativa milimetrii diametru si lungime la 2-3 cm in diametru si cativa cm in lungime; de obicei, au un pedicul ingust, insa uneori pediculul poate aveabaza larga de implantare
- daca polipul este ectocervical se constata o formatiune tumorala, neteda, rotunda sau alungita, palida cu baza larga de implantare.
Tuseul vaginal nu aduce relatii in plus dar este util pentru identificarea bazei de implantare si pentru diferentierea de fibromul cervical.
Histerosalpingografia (examen radiologic al uterului si trompelor uterine) efectuata in cazulunei infertilitati de cauza neprecizata poate pune in evidenta un defect de umplere endocervical care poate fi secundar unui polip localizat in portiunea superioara a canalului cervical si care nu s-a exteriorizat prin orificul extern.
Histeroscopia (explorarea cavitatii uterine cu ajutorul unui histeroscop - tubdotat cu un sistem optic) poate identifica cu usurinta un polip endocervical localizat in portiunea superioara a canalului cervical.
Cel mai frecvent, polipii cervicali apar la femeile cu varsta peste 20 de ani care au avut multiple sarcini. De cele mai multe ori, polipii cervicali sunt descoperiti in timpul unui examen ginecologic de rutina. De obicei, apare un singur polip cervical, desi uneori pot fi descoperiti 2 sau 3 in timpul examinarii ginecologice.
Cel mai frecvent tratament consta in extirparea lor in timpul examinarii pelvisului. Aceasta poate fi facuta prin simpla rasucire a polipilor, prinzandu-i de baza lor, sau prin extirparea cu instrumente speciale (forceps).
Cei mai multi polipi sunt benigni (necancerosi), dar este obligatorie evaluarea anatomopatologica a tuturor polipilor cervicali, deoarece 1% dintre ei se pot canceriza.
Aproape toti polipii cervicali sunt infectati, fiind expusi actiunii florei vaginale. Inflamatia polipului, urmata de necroza varfului acestora este frecvent intalnita, ca urmare pot aparea o serie de complicatii infectioase:
- cervicita
- anexite
- endometrite.
Transformarea metaplazica a epiteliului cilindric este mai frecvent intalnita dar esteposibila si transformarea maligna a polipului (la 1% din cazuri).
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.