De ce nu este recomandat sa bei din sticla de plastic?

Actualizat: 16 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sticlele din plastic folosite pentru imbutelierea apei nu sunt facute pentru a fi reutilizate, de aceea exista un risc atunci cand o persoana le refoloseste.

Aceasta se expune unei serii de compusi chimici si unor bacterii daunatoare. Spre exemplu, substanta Bisfenol A, care este utilizata pentru fabricarea sticlelor din plastic, dar si a ambalajelor mai flexibile pentru conserve, face parte din categoria substantelor nocive cu potential disruptiv endocrin, care altereaza felul in care organismul produce hormonii.

Pericole posibile

• La confectionarea plasticului se utilizeaza o substanta chimica denumita Bisfenol A, care are efecte daunatoare la nivelul hormonilor sexuali, in special pentru femei. Substantele chimice din recipientele din plastic afecteaza ovulatia si pot crea tulburari hormonale sau pot favoriza aparitia cancerului.

• Tot aceasta substanta este raspunzatoare de aparitia unor probleme de sanatate precum obezitate, infertilitate, atacuri de panica.

• Pe de alta parte, un studiu recent sustine ca in astfel de recipiente exista pana la 80.000 de bacterii, de aceea nu este indicat sa luam contact cu substantele daunatoare, ci sa folosim recipiente facute pentru a fi refolosite, iar sticlele din plastic sa fie folosite numai o singura data.

• Totodata, consumul apei din recipiente de plastic poate duce la aparitia migrenelor.

• Este posibila eliberarea de substante chimice potential periculoase in apa atunci cand sticlele de plastic sunt expuse la caldura, straturile exterioare ale plasticului putandu-se descompune.

Ulterior, materialele plastice marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 pot elibera o substanta numita bisfenol A (BPA), iar materialele plastice fara BPA pot elibera bisfenol S (BPS).

In clipa in care un individ ingereaza aceste substante in cantitati mici, ele au capacitatea de a imita estrogenul, ceea ce poate schimba functionarea sistemului endocrin. Exista studii care demonstreaza ca, la om, expunerea este in stransa legatura cu bolile cronice, precum diabetul sau astmul.

• Expunerea la bacterii potential daunatoare prin reutilizarea sticlelor. Spre deosebire de recipientele din sticla, cele din plastic se descompun prin utilizarea repetata. Astfel, anumite crapaturi extrem de fine pot fi pline de bacterii, provoacand raceala si gripa.

Cu toate ca recipientele pot fi bine spalate, acestea raman periculoase pentru sanatatea omului daca sunt folosite in mod repetat si nu sunt aruncate.

• Substantele nocive continute de plastic pot creste riscul bolilor cardiovasculare si al problemelor circulatorii. Exista studii care atesta ca persoanele expuse la cele mai inalte niveluri de BPA prezinta un risc crescut de boli de inima si afectiuni circulatorii.

De asemenea, deoarece BPA si BPS pot imita estrogenul odata ce ajung in sistemul circulator, si nivelurile ridicate ale hormonului cresc productia de proteine din sangele plasmatic, acest lucru duce la coagularea sangelui si, implicit, la aparitia unor complicatii mai grave, precum tulburarile cardiace si accidentul vascular cerebral.


Citeste si despre:

Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Chirurgia plastica intre mit si adevar Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive dm sprijina femeile din Romania Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Cat de mult ne afecteaza plasticul din jurul nostru? Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Ce presupune chirurgia oro-dentara? Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde