Cum sa ai o sarcina sanatoasa: invata sa te feresti de substantele toxice!

Actualizat: 25 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ai primit vestea ca vei deveni mamica, iar bucuria este nespusa?

Ca sa ai o sarcina fara probleme si sa nu pui in pericol viata copilui, este important sa ai o alimentatie sanatoasa si sa folosesti produse de ingrijire sigure.

Pesticidele, bisfenolul A, mercurul, parabenii sunt substante de evitat pe toata durata sarcinii. Iata care sunt substantele si produsele care sunt interzise gravidelor:

1. Mercurul

Unii pesti pot contine cantitati semnificative de mercur. Este vorba despre rechin si de pestele-spada, dar si de ton, stiuca, biban.

In ceea ce priveste conservele de cod, ton alb si somon, contaminarea este mai mica, dar acest aspect trebuie sa fie luat in calcul.

O masura importanta este limitarea consumului acestor specii de pesti si inlocuirea lor cu specii mai putin poluate: hamsii, platica, hering, merluciu, sardine, pesti de apa dulce (exceptand stiuca si salaul). Nu este bine ca gravida sa manance mai mult de 150 de grame pe saptamana.

2. Pesticidele

Conform medicului francez Laurent Chevallier, citat de doctssimo.fr, "expunerea la pesticide in timpul sarcinii este ingrijoratoare, dar una dintre cele mai putin luata in calcul".

Studiile au aratat ca riscul de malformatii ale fatului (intarzierea in dezvoltarea creierului, intarzierea cresterii si a riscului de leucemie) este crescut in cazul femeilor care lucreaza in domeniul agriculturii, cat si cu instalatiile de fabricare a pesticidelor.

In afara de aceste doua categorii de viitoare mame care au expunere mare la pesticide, dieta care contine produse cu pesticide mai poate fi un pericol. Singura modalitate de a reduce drastic expunerea este mancarea organica.

3. Bisfenolul A

Prezent in unele materiale plastice, precum sticlele din plastic si recipiente pentru mancare, bisfenol A creste riscul de pierdere a sarcinii si poate avea un impact negativ asupra cresterii fatului in timpul sarcinii.

Acesta a fost interzis la fabricarea sticlelor de plastic pentru copii in martie 2011.

4. Ftalatii

Femeile insarcinate expuse la ftalati, substanta chimica folosita la fabricarea de materiale plastice, vopsele, dar si unele produse cosmetice, cum ar fi deodorantele, risca mai mult decat celelalte sa nasca prematur, arata un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei de Medicina Americane (JAMA).

De asemenea, creste riscul aparitiei alergiilor si astmului la copil.

5. Plumbul

Expunerea la plumb este periculoasa pentru femeile insarcinate. Desi in zilele noastre poluarea cu plumb este tot mai putin intalnita, mai exista surse care pot afecta femeile gravide. Trebuie evitate lumanarile cu fitil de plumb.

Expunerea la plumb in timpul sarcinii duce la intarzierea cresterii intrauterine a fatului, dar poate afecta si sistemul nervos al micutului. Acest lucru se intampla numai daca exista un nivel ridicat de expunere.

6. Parabenii

Utilizati in unele produse cosmetice, (geluri de dus, deodorante, creme de corp), parabenii pot duce la dereglari hormonale. Parabenii pot perturba dezvoltarea armonioasa a fatului.

Nu trebuie sa iti faci griji in cazul in care unele produse cosmetice pe care le utilizezi, ocazional, contin parabeni. Riscul creste daca le folosesti zi de zi.


Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Activitatea fizica in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate