Boala trofoblastica gestationala este numele generic dat mai multor categorii de tumori, majoritatea lor provenite din placenta sau din celulele germinale si care sunt reprezentate in principal de mola hidatiforma si choriocarcinom.
Datorita mortalitatii foarte mari care era asociata acestor tumori, in special choriocarcinomului, tratamentul era foarte complex si agresiv si includea histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, iradierea intraoperatorie a zonei si indepartarea metastazelor locale. Chiar si asa, in multe cazuri tratamentul se dovedea ineficient deoarece metastazele erau deja foarte raspandite si numeroase. Si in prezent tumorile trofoblastice asociaza o mortalitate si o morbiditate crescuta, insa procentele sunt semnificativ mai reduse decat in trecut. Pacienta trebuie atent investigata pentru a se descoperi eventualele metastaze. In functie de prezenta lor, pacienta este incadrata intr-o anumita grupa de risc si apoi este intiat tratamentul.
Schemele terapeutice actuale sunt special concepute pentru a acoperi cat mai multe din complicatiile bolii si includ, in functie de gravitate: evacuarea molei, tratamentul mono/plurichimioterapic, chirurgie, radioterapie, imunoterapie.
Tratamentul nu este initiat inainte ca pacienta sa fie analizata si investigata complet.
Eficienta tratamentului este verificata periodic, iar pacienta este urmarita clinic si paraclinic pentru detectarea ameliorarii, remisiunii bolii sau dimpotriva a esecului terapeutic si aparitiei complicatiilor.
O mare parte din schemele actuale, in special cele adresate pacientilor cu risc scazut sau cu tumora nemetastazata includ Methotrexat. Cazurile usoare au indicatie de tratament monochimioterapic cu Methotrexat, restul includ medicamentul in diverse combinatii.
Methotrexatul este un medicament ce stopeaza cresterea celulelor cu rata de reproducere accelerata (cum sunt celulele canceroase si celulele embrionare), actionand asupra metabolismului celular si inhiband sinteza unui compus esential pentru formarea ADN-ului. Reprezinta medicamentul de prima intentie in tratamentul tumorilor trofoblastice localizate strict la nivelul uterului, care nu au caracter invaziv, insa poate fi utilizat pentru prevenirea aparitiei unor astfel de tumori in cazul pacientelor ce prezinta factori de risc, care au predispozitie sau care au avut sarcini molare in antecedente.
Rata de succes a Methotrexatului in tratarea cancerelor limitate la nivelul uterului este destul de buna, chiar de 90% conform unor studii. Procentul de vindecare creste la 99% in cazul pacientelor diagnosticate precoce si al caror cancer nu este evoluat. Pentru un efect cat mai sigur, unii specialisti recomanda administrarea acestuia in combinatie cu acidul folic (atat in tratamentul molei hidatiforme, cat si a choriocarcinomului).
Durata tratamentului cu Methotrexat variaza de la caz la caz, iar eficienta sa este verificata prin dozarea periodica a beta HCG. HCG este un hormon secretat de trofoblast in situatii fiziologice (sarcina) si patologice (tumori trofoblastice). O sarcina normala se caracterizeaza prin variatii ale gonadotrofinelor intre 1000-10000 de unitati internationale, in timp ce in mola sau choriocarcinom aceste valori cresc aberant si pot ajunge chiar si la 1 million de unitati.
Methotrexatul este un medicament ce poate determina aparitia unor reactii adverse importante daca este administrat in mod cronic, prelungit si in doze mari. Cele mai frecvente reactii adverse sunt:
- greata, varsaturi, diminuarea apetitului
- astenie, oboseala fizica marcata, tulburari ale somnului
- leucopenie.
Reactii adverse mai putin frecvente includ:
- dezvoltarea sensibilitatii la radiatiile solare, aparitia rapida a arsurilor solare
- diaree, prezenta de sange in scaun, hematemeza, ulcere, gastrite
- convulsii, ameteli, stare de rau general
- tulburari menstruale, hematurie
- afte bucale, stomatita
- tendinta de aparitie a echimozelor, hematoamelor
- hemoragii, petesii
- eruptii cutanate, rash
- cefalee
- Febra, frisoane.
Efecte secundare pe termen lung includ:
- afectarea ficatului - inflamatorie sau lezionala: acest risc este mult mai crescut in cazul pacientelor cu afectiuni asociate, cum ar fi diabetul zaharat, hepatita, ciroza hepatica, consumul cronic si excesiv de alcool
- pneumonite (inflamarea parenchimului pulmonar)
- fibroze hepatice si pulmonare.
Contraindicatii
Methotrexatul este contraindicat pacientelor cu hipersensibilitate documentata la acest compus, cu trombocitopenie (nivel al trombocitelor sub 100000/mm3), anemie, afectiuni renale, hepatice sau respiratorii severe.
Reactiile adverse ale Methotrexatului sunt intretinute si amplificate prin combinarea acestui medicament cu alcoolul sau cu alte substante farmacologice. El interactioneaza puternic si de aceea este contraindicata administrarea sa concomitent cu penicilina, antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi aspirina sau ibuprofen), teofilina, fenilbutazona, alcoolul.
Pe parcursul tratamentului cu Methotrexat pacienta este monitorizata atent prin verificarea periodica a hemoleucogramei, acidului uric si prin investigarea functiilor hepatice si renale.
Pacientele sunt sfatuite sa isi limiteze expunerea la soare pe durata tratamentului si sa utilizeze creme cu factor de protectie solar cat mai avansate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.