Ce efecte uimitoare are consumul de pepene asupra corpului uman

Actualizat: 27 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu un continut de apa care trece de 90%, pepenele rosu este unul dintre fructele pe care le poti consuma fara restrictii pe timpul verii.

In afara de hidratare, ii ofera organismului si un aport important de vitamine si minerale.

Iar gustul dulce il face delicios, putand fi consumat de la copii si pana la varstnici.

Este o alegere perfecta si cand canicula ne da batai de cap.

Un aport important de vitamine

Ai putea crede ca este format numai din apa si zahar, insa contine si vitaminele A, C si B6, foarte importante pentru buna functionare a sistemului imunitar, magneziu si potasiu, minerale esentiale pentru sanatatea glandei tiroide.

Vitaminele si mineralele din pepene te ajuta sa iti mentii energia, mai ales in timpul zilelor caniculare de vara, cand moleseala si oboseala afecteaza multe persoane.

Are si avantajul ca este sarac in calorii (numai 34 la 100 de grame), ceea ce il face ideal si pentru persoanele care se lupta cu kilogramele in plus. Datorita continutului ridicat de apa este gustarea ideala pentru prevenirea deshidratarii.

Previne unele tipuri de cancer

Pepenele contine si licopen, substanta care ajuta la combaterea radicalilor liberi. Specialistii au demonstrat ca exista o legatura intre radicalii liberi si aparitia cancerului, dar si a imbatranirii premature.

Mai multe studii au aratat ca barbatii care consuma in mod regulat licopen au un risc mai mic de cancer de prostata. Totodata, licopenul este asociat si cu scaderea riscului de accident vascular cerebral.

Mai mult, pepenele este si o sursa importanta de vitamina C, care este utila in preventia cancerului.

Ajuta digestia

Pepenele este unul dintre fructele verii cu un continut important de fibre, ceea ce inseamna ca are efecte benefice asupra digestiei.

Consumat cu regularitate, pepenele rosu este de ajutor in preventia constipatiei si ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv.

Previne astmul

Riscul de a face astm este mai mic la cei care mananca fructe si legume bogate in vitamina C. Iar cum in pepene se gaseste un continut de 14% la 100 de grame, acesta este o alegere excelenta.

Pepenele asigura, de asemenea, si 19% din necesarul zilnic de vitamina A, ceea ce inseamna ca ne fereste de afectiuni oculare.

De ajutor hipertensivilor

Pepenele ajuta la reducerea tensiunii arteriale si previne aparitia acesteia la persoanele sanatoase. Acest lucru se datoreaza magneziului si potasiului pe care il contine. Este de ajutor si pentru reducerea inflamatiilor din corp.

Si semintele de pepene aduc beneficii asupra sanatatii, caci contin fier si zinc. Astfel, sunt de ajutor pentru prevenirea anemiei, dar si pentru mentinerea sanatatii inimii.

Util pentru piele

Pepenele este de ajutor pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, caci vitamina A pe care o contine, ajuta la reglarea secretiei de sebum. Excesul de sebum duce la aparitia tenului gras si poate sa favorizeze aparitia dermatitei seboreice.

Este util nu numai ca sa ai un ten sanatos, ci si pentru scalp, deoarece previne aparitia matretii.


Citeste si despre:

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului Pepenele rosu, aliatul de incredere al verii 5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii Antioxidantii Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Minune intr-un bol: salata de fructe Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Cata apa trebuie sa bei zilnic? Dieta pe timp de vara Alimente usoare de vara Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?