Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi?

Actualizat: 15 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Factorii precum dieta si activitatea fizica pot afecta cat de mult va trebui sa consumi apa. Este posibil ca apa sa nu fie cea mai interesanta bautura dintr-o lume a cappuccino-ului mocha cu gheata si a ceaiurilor matcha, dar literalmente nu poti trai fara ea. Deci, cata apa ar trebui sa bei pe zi? Ei bine, sa ne aruncam in cateva numere in ceea ce urmeaza. Academiile Nationale de Stiinta, Inginerie si Medicina recomanda urmatoarele pentru aportul zilnic de lichide:
-3,7 litri pentru barbati.
-2,7 litri pentru femei.

Iata insa explicatiile: luati in considerare aceste numere un punct de plecare. „Marimea, metabolismul, locatia, dieta, activitatea fizica si sanatatea, toate influenteaza cantitatea de apa de care aveti nevoie”, spune specialistul in medicina preventiva Roxanne B. Sukol, MD.

Si lichidul pe care il consumi dintr-un pahar nu este tot lichidul pe care il consumi defapt. Va puteti astepta ca aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide sa provina din apa din alimente. Sunt multe informatii de asimilat dintr-o data, nu? Ei bine, iata o contabilitate picatura cu picatura, in acest articol.

Sunt suficiente 8 pahare pe zi?

Deci, cata apa ar trebui sa bei intr-o zi? Cu totii am auzit ca 8 pahare sunt ideale. Dar nu exista dovezi stiintifice ca a bea 8 pahare de apa este necesar pentru fiecare persoana.

Pentru a determina de cata apa aveti nevoie, doctorul Sukol sugereaza sa luati in considerare acesti patru factori:
1. Nivelul de activitate. Daca te antrenezi mult sau te misti toata ziua, bea mai multa apa.
2. Locatia. Daca va aflati intr-un climat mai cald sau la altitudini mai mari, probabil ca veti dori sa cresteti aportul de apa.
3. Metabolismul. Daca credeti ca aveti un metabolism rapid si corpul dumneavoastra pare sa aiba nevoie de mai mult combustibil pentru a-si mentine motoarele accelerate, poate vreti sa beti cateva inghitituri suplimentare in timpul zilei.
4. Greutatea corpului. Cu cat cantaresti mai mult, cu atat corpul tau tinde sa aiba nevoie de mai multa apa.

De ce mai depinde un consum de apa?

Dar cererile de apa sunt, de asemenea, ca si bursele, cu fluctuatii zilnice care depind de:
• Consumul de alcool. Alcoolul este un diuretic care te poate deshidrata. Inainte de a te decide asupra unui al doilea cocktail, bea un pahar cu apa pentru a te rehidrata si a inlocui lichidele cauzate de pierderile mediate de alcool.
• Sanatate. „Ne facem cu adevarat griji cand oamenii sunt bolnavi si nu primesc o cantitate suficienta de lichide – mai ales daca pierd si lichide din cauza varsaturilor sau a diareei”, noteaza dr. Sukol. Daca aveti febra, este o idee buna sa va cresteti cota zilnica de lichide cu cateva cani. Supa limpede si gelatina dunt considerate, de asemenea, drept fluide.
• Activitate fizica. Te-ai dus la o alergare care induce transpiratie? Cu cat esti mai activ, cu atat vei avea nevoie de mai multa apa.
• Vreme. Cu siguranta veti avea nevoie de mai multa apa in timpul unui val de caldura decat in timpul unui viscol. Foloseste-ti bunul simt. Daca locuiti intr-un climat uscat sau intr-o casa uscata, nu va strica sa beti putin mai mult decat recomandarea zilnica.

Beneficiile apei

Uneori ne intrebam de ce sa bem atata apa, insa, apa este uneori considerata un al patrulea macronutrient, alaturandu-se listei cu proteine, grasimi si carbohidrati. Este necesar pentru ca organismul dumneavoastra sa functioneze optim. Ca si nota de completare: corpul tau este 60% apa.

„De aceea trebuie sa va asigurati ca beti suficienta apa pe zi”, explica dr. Sukol. „Este, de asemenea, motivul pentru care oamenii care sunt prea bolnavi pentru a bea tind sa aiba mai multe probleme de sanitate sim ai multe complicatii.”

Apa potabila va poate ajuta la:
• Sange. Apa asigura ca sangele dumneavoastra sa aiba consistenta potrivita pentru a transporta sange bogat in oxigen si nutrienti in zonele care au nevoie de el, inclusiv creierul, inima, rinichii si muschii.
• Sistem digestiv. „Deshidratarea este o cauza usor reversibila a constipatiei”, noteaza dr. Sukol.
• Articulatii. Gandeste-te la articulatiile tale ca la angrenajele masinii tale. Ele trebuie sa fie bine lubrifiate pentru a functiona si a rezista.
• Rinichi. Consumul unor cantitati adecvate de apa poate preveni afectarea si tulburarile renale.
• Piele. Pentru o piele curata si fara riduri, consumul de H2O poate fi la fel de eficient ca si cremele si lotiunile scumpe anti-imbatranire. De asemenea, poate prevenii anumite afectiuni ale pielii.
• Dintii. Apa iti mentine gura curata si reduce riscul de carii.
Exista, de asemenea, cercetari conform carora consumul de apa poate creste performanta la exercitii fizice, poate ajuta la pierderea in greutate si poate reduce simptomele alergiilor si astmului.

Cum stii ca esti suficient de hidratat

Chiar daca nu ti-e sete, nu presupune ca bei suficienta apa. In schimb, aruncati o privire la urina dumneavoastra, spune dr. Sukol. Daca este o culoare galben-pal, esti pe drumul cel bun, esti hidratat. Daca urina ta este mai inchisa la culoare sau are un miros puternic, atunci probabil ca ai putea consuma mai multe lichide.

Alte simptome ale deshidratarii usoare pana la moderate pot include:
Constipatie.
• Ameteala.
• Gura uscata.
• Oboseala.
• Crampe musculare.

Deshidratarea mai severa constituie o urgenta medicala care necesita asistenta imediata. Deshidratarea severa poate include simptomele de mai sus, precum si:
• Durere abdominala.
• Confuzie.
• Letargie.

Apa este singura ta optiune de hidratare?

Daca inca te gandesti, cata apa ar trebui sa bei, este important sa stii ca multe dintre alimentele pe care le consumi contin apa. Unele alimente care au un continut ridicat de apa includ:
• Castraveti.
• Telina.
• Salata iceberg.
• Zucchini.
• Pepene.
• Capsune.
• Conopida.

Cand vine vorba de alte bauturi, puteti include lapte, ceai, cafea si sucuri si bauturi pentru sport (desi aveti grija la tot zaharul adaugat). Nu uitati ca alcoolul nu va hidrateaza, ba din contra, va deshidrateaza.

Deci cata apa este prea multa?

Este greu sa bei prea multa apa, dar este posibil. Hiponatremia, sau sodiu scazut, poate fi cauzata de mai multe lucruri, dar unul dintre ele este atunci cand oamenii beau prea multa apa intr-o perioada relativ scurta de timp. „Aceasta afectiune poate fi destul de grava, dar este extrem de rara”, spune dr. Sukol. „Este destul de neobisnuit ca cineva sa bea atat de multa apa incat chiar s-ar rani.”

Concluzie

Apa este ceva necesar, apa este considerate macronutrient alaturi de proteine, grasimi si carbohidrati. Deshidratarea este foarte frecventa in cazul varstelor extreme cum ar fi bebelusii si varstnicii, de aceea la aceste categorii se necesita o supraveghere atenta a aportului de lichide. Cand va ganditi cata apa sa beti pe zi, un sfat bun este sa va concentrati pe apa potabila pe tot parcursul zilei.

Optati pentru o sticla de apa reutilizabila si luati in considerare adaugarea de fructe sau potentiatori de apa. Nu uitati ca atunci cand apar probleme de sanatate, chiar daca acestea sunt din cauza unei deshidratari severe, adresati-va medicului dumneavoastra.

Bibliografie:
https://health.clevelandclinic.org/how-much-water-do-you-need-daily/


Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale apei Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2 Ce este Nosofobia sau Tulburarea de Anxietate legata de sanatate? Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai! Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top De ce este bine sa bei apa cu lamaie. Beneficii surprinzatoare! Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului Nasterea in apa Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen)